Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A német kancellár szigorításokat ígért a solingeni terrortámadás után


Rendőrségi helyszínelők a solingeni terrortámadás helyszínén 2024. augusztus 24-én
Rendőrségi helyszínelők a solingeni terrortámadás helyszínén 2024. augusztus 24-én

Olaf Scholz a késviselési szabályok szigorítására és az elutasított menedékkérők hazatoloncolásának felgyorsítására tett ígéretet, miután egy feltételezett iszlamista támadó szombat este három embert késelt halálra Solingenben.

A német kancellár fehér rózsát helyezett el az áldozatok emlékhelyénél, beszédében pedig „dühének és haragjának” adott hangot a merénylettel kapcsolatban, amelynek nyolc sebesültje is volt.

A szíriai állampolgárságú gyanúsított Solingen főterén szúrt meg több embert is a nyugat-németországi város 650 éves történelmét ünneplő fesztiválon, szándékosan az áldozatok torkát célozva hátulról.

Az elkövető, aki később feladta magát, a szövetségi ügyészség friss tájékoztatása szerint osztja az Iszlám Állam ideológiáját, tettét a terrorszervezet szélsőséges nézetei vezérelték, „a lehető legtöbb nem muszlim hívővel akart végezni”.

A 26 éves férfi menedékkérelmét korábban elutasították a hatóságok. Tavaly kellett volna kitoloncolni Bulgáriába, ahol először lépett be az Európai Unió területére, de nem sikerült, mert nyoma veszett.

A terrortámadás nyomán ismét felerősödtek a bírálatok a német kormány bevándorláspolitikájával és kiutasítási intézkedéseivel szemben. A berlini vezetés különböző lépésekkel próbálta kifogni a szelet az ellenzék vitorlájából, például januárban törvényt fogadtak el a kitoloncolási eljárások felgyorsítására.

„Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy lehetőleg soha ne történhessen az országunkban ilyen” – mondta a kancellár.

Ehhez kapcsolódóan: A német kancellár a súlyos bűncselekményt elkövető bevándorlók kitoloncolását ígérte

Ennek kapcsán közölte, hogy ez magában foglalja a késviselésre vonatkozó szabályok szigorítását, illetve leszögezte, hogy fel kell lépni az elutasított menedékkérők mielőbbi kitoloncolása érdekében.

Sholcz rámutatott, hogy idén már harminc százalékkal nőtt a kitoloncolások száma, de szavai szerint nagyon alaposan meg fogják vizsgálni, hogyan lehetne tovább növelni a sikeres eljárások számát.

Hozzátette, hogy bár különböző intézkedésekkel sikerült leszorítani az illegálisan Németországba érkező migránsok számát a keleti határon, ezen a téren is van még mit javítani.

Ehhez kapcsolódóan: Németországban megtelnek a migránsszállók, változik a társadalom hangulata

Nancy Faeser német belügyminiszter éppen a hetekben javasolta, hogy legfeljebb hat centiméteres pengehosszúságú kést lehessen viselni nyilvánosan a jelenlegi tizenkét centiméter helyett.

Miután idén májusban Mannheimben egy afgán bevándorló késes támadást követett el, amelyben egy rendőr meghalt, Scholz bejelentette, hogy dolgoznak annak megoldásán, hogy miként küldhetnének vissza elítélt afgánokat és szíriaiakat a hazájukba, továbbá ígéretet tett a kiutasítási eljárás általánosabb szigorítására is a bűnelkövetők és a terrorizmust támogatók esetében.

Azóta ugyanakkor nem sok minden történt ez ügyben. Sonja Kock belügyi szóvivő hétfőn arról számolt be, hogy a kormány intenzíven dolgozik a megoldáson.

A német hatóságok jelenleg nem toloncolnak ki senkit Afganisztánba vagy Szíriába. Németország nem áll diplomáciai kapcsolatban a tálibokkal, illetve túl törékenynek tartja a biztonsági helyzetet Szíriában.

Friedrich Merz, az ellenzéki Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetője aláhúzta: „Már három hónapja vitatkozunk Mannheim következményeiről; elég volt. Most már lépnünk kell valamit közösen. (…) Olyan emberek vannak Németországban, akiket nem akarunk itt látni. Biztosítanunk kell, hogy ne jöjjenek még többen” – szögezte le.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG