Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Simonka-ügy koronatanúja szerint Rogán Antal befolyásolhatta a büntetőeljárást


Simonka György és Rogán Antal az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. november 8-án
Simonka György és Rogán Antal az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. november 8-án

A Simonka György volt fideszes képviselő, Pusztaottlaka régi-új polgármestere ellen költségvetési csalás miatt indult büntetőeljárás koronatanúja szerint volt főnöke Rogán Antallal és Kubatov Gáborral is egyeztetett a büntetőügyéről, információkhoz juthatott, és az eljárást is befolyásolhatták az érdekében – írja a 24.hu.

A lap információi szerint Simonka György Orbán Viktort is meg akarta győzni az ártatlanságáról, és volt egy olyan terve, hogy a zöldhatáron át Romániába menekül, ahol jó kapcsolatokat épített ki.

Novemberre halasztották a büntetőper következő tárgyalását, amely 2021 februárjában indult; ekkor lesz a vád koronatanújának újabb meghallgatása.

Az ügyészség vádirata szerint Simonka György 1,4 milliárd forint értékben követett el költségvetési csalást, ezért a vádhatóság nyolc és fél év börtönt és 850 millió forint vagyonelkobzást javasolt vele szemben, ha elismeri a bűncselekményeket, ez azonban nem történt meg.

Az ügy koronatanújának több vallomását is felolvasták a korábbi tárgyalásokon. Elsősorban a Simonka Györgytől hallottak alapján súlyos állításokat tett.

Egyebek mellett azt mondta, hogy tudomása szerint a Fidesz volt politikusa egyeztetett a büntetőeljárásról Rogán Antallal és Kubatov Gáborral, akiktől információkat kapott az ügyéről, sőt – szerinte – Simonka György arra is utalt, hogy az eljárást is befolyásolják az érdekében – írja a lap.

A tanú szerint Simonka György arról is beszélt neki, hogy olyan információkkal rendelkezik, amelyek bizonyítják, hogy Magyarország milyen módon avatkozott be a román belügyekbe, és a román szervek már többször tettek neki ajánlatot, hogy adja át az információit.

Az ügy koronatanújának nevezett J. Gábor korábban vádlottként szerepelt az ügyben, de a Quaestor-ügyben is felbukkant. Ő intézte a hírhedtté vált strómant, Orgován Bélát, aki 2015-ben tíz napra a már bedőlő Quaestor-holding egyszemélyi vezetője lett. Az ügyészség szerint a Simonka György által létrehozott bűnszervezetben a fideszes politikus bizalmasa volt, könyvelőként és „reorganizációs szakemberként” dolgozott mellette.

XS
SM
MD
LG