Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A szélsőjobb nyerte a választást Ausztriában, Orbán Viktor gratulált az Osztrák Szabadságpártnak


Herbert Kickl, az FPÖ elnöke a választás éjszakáján, 2024. szeptember 29-én Bécsben
Herbert Kickl, az FPÖ elnöke a választás éjszakáján, 2024. szeptember 29-én Bécsben

Megnyerte a parlamenti választásokat Ausztriában a szélsőjobboldali-populista Osztrák Szabadságpárt – amely még soha nem nyert parlamenti választást –, de egyedül nem tud kormányt alakítani. Orbán Viktor gratulált az FPÖ „történelmi győzelméhez”.

Az előzetes hivatalos eredmények szerint a Herbert Kickl vezette Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) végzett az első helyen a szavazatok 29,2 százalékával, míg Karl Nehammer kancellár Osztrák Néppártja (ÖVP) a második helyen a voksok 26,5 százalékával. A harmadik helyen a balközép szociáldemokraták (SPÖ) álltak 21 százalékkal. A leköszönő kormány – Nehammer pártja és a környezetvédő zöldek koalíciója – elvesztette többségét a parlament alsóházában.

A vasárnapi választáson a szavazásra jogosultak 77,9 százaléka vett részt.

A kampányát az illegális bevándorlástól, a migrációtól és az ukrajnai háborútól való félelemre építő pártnak ez az első parlamenti győzelme a második világháború utáni Ausztriában. Ez az eredmény a győzelemhez elég, a kormányalakításhoz nem, a győztesnek koalíciós partnert kell találnia.

Herbert Kickl az osztrák közszolgálati ORF-nek adott interjúban azt mondta: a választók döntése, az eredmény számára azt jelenti, hogy nem kell változtatniuk programjukon. Szerinte azoknak a pártoknak, amelyek korábban kizárták a lehetséges koalíciót – vagyis mindenekelőtt az ÖVP-nek és az SPÖ-nek – felül kell vizsgálniuk az álláspontjukat. Hangsúlyozta, hogy kész koalíciós tárgyalásokra minden párttal.

Orbán Viktor Patrióta-sikerről írt

„Another win for the #Patriots: an historic victory for #FPÖ in #Austria! Congratulations to Herbert Kickl!”írta az X-en Orbán Viktor miniszterelnök, utalva arra, hogy annak az új frakciónak a tagja aratott győzelmet, amelyhez a Fidesz is tartozik az Európai Parlamentben.

Herbert Kickl, a Szabadságpárt (FPÖ) vezetője beszél választási győzelem éjszakáján Bécsben, Ausztriában 2024. szeptember 29-én

Szijjártó Péter is üdvözölte az Osztrák Szabadságpárt győzelmét: „Micsoda hétvége!! Csehország után a szomszédban is Patrióta-győzelem”írta a választási eredményről a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap este a Facebookon.

MTI/AP/Reuters
  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG