Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A szociáldemokraták nyerték a brandenburgi tartományi választást


Kampányplakátok a brandenburgi tartományi választás előtt
Kampányplakátok a brandenburgi tartományi választás előtt

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) nyerte a brandenburgi tartományi választást, kevéssel előzve a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) pártot, amely hónap elején jelentős sikereket tudott elérni két másik régióban.

A még előző este közzétett végleges eredmények szerint az SPD a szavazatok 30,9 százalékát szerezte meg, míg az AfD a második helyre futott be 29,2 százalékkal. A Berlin körüli tartományban a Baloldalból (Die Linke) idén kivált Sahra Wagenknecht Szövetség (BSW) 13,5 százalékot ért el, a jobbközép Kereszténydemokrata Unió (CDU) pedig 12,1 százalékot, ami a párt eddigi leggyengébb eredménye itt. A részvételi arány 72,9 százalékos volt, ez viszont az eddigi legmagasabb Brandenburgban.

A szociáldemokraták győzelme óriási megkönnyebbülést jelent Olaf Scholz kancellár pártjának és igen népszerűtlen koalíciós kormányának, miután mindhárom párt gyengén szerepelt az idei választásokon.

Prőhle Gergely: „Nagyon nehéz nem történelmi összefüggéseket látni”
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:34:16 0:00

Az SPD az ország 1990-es újraegyesítése óta minden alkalommal nyerni tudott Brandenburgban, ezáltal komoly kudarc lett volna, ha most megelőzi a szélsőjobboldal. Scholz üdvözölte az eredményt, noha a siker elemzők szerint nem neki, hanem jórészt Dietmar Woidke tartományi kormányzónak köszönhető, aki kampánya során elhatárolódott a kancellártól, és ígéretet tett a lemondására, ha győz az AfD.

Ehhez kapcsolódóan: TikTok és grillezés: a német szélsőjobb a fiatalokat is próbálja elvinni a szavazóurnákhoz

„Ez fontos győzelem számomra, fontos győzelem a pártom számára és fontos győzelem Brandenburg tartomány számára – mondta a politikus, arra is figyelmeztetve, hogy a szélsőjobb erős szereplése azt mutatja, hogy van még tennivaló bőven. – Körülbelül harminc százalékot értek el, sok választópolgár szavazott a pártra, az AfD-re, túl sok. El kell gondolkodnunk ezeken az eredményeken, és javítani kell a politikánkon” – tette hozzá.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG