Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Szülői Hang kiáltványban tiltakozik a katonák iskolába vezénylése ellen


Sándor Zsolt vezérőrnagy átadja a díjat az Országos Haditorna Versenyen harmadik helyezést elérő csapatnak 2021. július 14-én (képünk illusztráció)
Sándor Zsolt vezérőrnagy átadja a díjat az Országos Haditorna Versenyen harmadik helyezést elérő csapatnak 2021. július 14-én (képünk illusztráció)

Már több mint ötezren aláírták a szülői érdekvédelmi szervezet kiáltványát, amelyben az ellen tiltakoznak, hogy a kormány szakképzettség nélküli katonák iskolákba vezénylésével oldaná meg a tanárhiányt.

„Rajztanár tanította a matekot”, „egy esztergályos tanította a gimnáziumban a fizikát”, „még felügyelő sem volt a gyerekekkel” – a szervezet kiáltványához csatlakozók több mint 1600 szöveges visszajelzést küldtek a tanárhiányról, de erre nem a katonák iskolába vezénylése jelenti a megoldást – közölte a Szülői Hang Közösség.

Pénteken az aHang és a Szülői Hang közös sajtótájékoztatót tart a Honvédelmi Minisztérium előtt, ahol ismertetik a válaszokat negyven kérdésükre a Belügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium részéről, majd átadják az aláírásokat a Honvédelmi Minisztériumnak.

A szülői közösség kiáltványban tiltakozik a katonák iskolába vezénylése ellen, amelyhez már több mint ötezren csatlakoztak. Szeretnék felhívni minden szülő figyelmét arra a júniusban gyorsított eljárással elfogadtatott „döbbenetes” törvényre, amelynek értelmében bármely 55 év feletti katona kivezényelhető a tankerületekbe, ahol még akkor is alkalmazni kell őket, ha nincs megfelelő végzettségük.

Ebben az esetben a tankerületeknek kötelező kiképezniük a katonákat, de már a képzés ideje alatt is foglalkoztatni kell őket, akár oktató-nevelő munkakörben is – írják.

„Akik egész életükben parancsokat kaptak és adtak, azok az iskolában is az alárendeltséget és a feltétlen engedelmességet fogják elvárni a diákoktól. Nem hihetjük, hogy az 55 év feletti katonák alkalmasak lennének a gyermekekkel való empatikus foglalkozásra, a XXI. századi oktatás megteremtésére és a tantárgyak megszerettetésére, főleg nem úgy, hogy mindez nem a saját választásuk, hiszen a feletteseik döntenek a kivezénylésükről” – fogalmaznak a kiáltványban.

A Szülői Hang a kormányzathoz fordult. Negyven kérdést tettek fel arról, hogyan képzelik végrehajtani az intézkedést.

Korábbi cikkünkben Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke elképesztő ötletnek nevezte az 55 év feletti katonák iskolába vezénylését. Arra, hogy katonákat küldenek az iskolába, a világon egy példát ismerünk: a Pinochet-féle katonai diktatúrát – emlékeztetett. Szerinte velük nem egyeztetett a kormány, csak találgatnak arról, mindezt hogyan és milyen feltételekkel képzelik el.

XS
SM
MD
LG