Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Tisza Párt európai belépője; kannibálzárkák és high-tech börtön; nyolcéves beruházási mélypont


Tarr Zoltán, a Tisza Párt EP-delegációjának vezetője sajtótájékoztatót tart Strasbourgban 2024. július 16-án
Tarr Zoltán, a Tisza Párt EP-delegációjának vezetője sajtótájékoztatót tart Strasbourgban 2024. július 16-án

Így váltotta meg a Tisza Párt a belépőjegyet Európába. „Beraktak a zárkánkba egy pedofilt, láttam, hogy baj lesz” – a kannibálzárkák és a készülő high-tech börtön. Közgazdászok: A ’22-es év csapdája a nagyon rossz beruházási adat. A hét legfontosabb cikkeiből válogattunk.

Így váltotta meg a Tisza Párt a belépőjegyet Európába

A Fidesz–KDNP által hagyott vákuumot az Európai Néppártban betöltő Tisza Párt az újoncoktól elvárható konstruktív hozzáállás mellett már az első plenáris ülésen is határozott jelét adta annak, hogy képviselői nem lesznek bólogató Jánosok az EP legnagyobb, német dominanciájú frakciójában. Írásunk arról, hogyan sikerült az új magyar párt parlamenti belépője.

„Beraktak a zárkánkba egy pedofilt, láttam, hogy baj lesz” – a kannibálzárkák és a készülő high-tech börtön

Szendvicspanelből, konténerből készült börtönszárnyak felhúzásával, valamint a számítási módszerek megváltoztatásával küzdötte le a zsúfoltsági adatokat a magyar börtönökben a BvOP. Meg azzal, hogy szabadon engedtek csaknem háromezer külföldi embercsempészt. A körülmények annak ellenére sem lettek jobbak, hogy a magyar állam csaknem tíz éve ezt ígérte Strasbourgnak – állítja egy volt rab és a Magyar Helsinki Bizottság kriminológusa.

Közgazdászok: A ’22-es év csapdája a nagyon rossz beruházási adat

A friss beruházási adatok irányán nem, csak a mértékén lepődtek meg a gazdasági szakértők. Bod Péter Ákos és Madár István is úgy vélte, hogy a 2022-es választási évre túlfűtött gazdaság, az azóta tapasztalt forráshiány és a kormányzati improvizáció hatása a beruházási kedv zuhanása, ami az idei év GDP-jére is rányomja a bélyegét.

Egy másik cikkünkben arról írtunk, hogy a beruházások volumene az idei második negyedévben a nyers adatok szerint 16,8 százalékkal volt alacsonyabb az előző év azonos időszakához képest. Ez a visszaesés nyolcéves mélypontot jelent.

A kárpátaljai menedékes már élősködő a kormánykommunikáció szerint

Anya három csokos gyermekkel otthon: a családpolitika kedvezményezettje, akit eltart az állam. Három gyermekkel csok nélkül ukrajnai menedékesként: „Úgy él az állam pénzén, hogy nem vállal munkát.” A kancelláriaminiszter szerint ezért szüntette meg a kormány a kárpátaljaiak lakhatási támogatását.

Miért támogathatja az állam a Fideszt a választásokon?

„A munkásosztály marxista–leninista pártja a társadalom vezető ereje” – állt a Magyar Népköztársaság 1972-ben módosított Alkotmányában. A 2011-ben csak a Fidesz–KDNP képviselői által megszavazott Alaptörvény visszafogottabb, de a választások utáni nemzetközi és szakmai értékelések mégis mindig megállapítják, hogy a választási jogszabályok és bírósági értelmezésük nyomán a magyar állam mégsem semleges szereplő a pártok versenyében.

Jelentős változás előtt áll az EU-s kohéziós források rendszere

Az Európai Unió egyik legnagyobb nettó befizetőjének számító Németország pénzügyminisztere már felvetette a felzárkózásra szánt pénzek elosztásának átgondolását. Ez a belső reformokkal együtt új helyzetet hozhat az erre támaszkodó tagállamok gazdaságában. Ezek egyértelmű jelzések – mondta legfrissebb podcastunkban állandó brüsszeli tudósítónk.

Mostantól Lantos Csaba dönti el, hogy mennyire meleg a Duna Paksnál

A Magyar Közlönyben megjelent minisztériumi rendelet szerint az energetikai tárca vezetője dönthet úgy, hogy az ország energetikai szükségletei fontosabbak annál, mint hogy a Duna túlmelegszik-e a Paksi Atomerőmű működése következtében, vagy sem.

Tízszer annyi nemzetbiztonsági célú megfigyelést kezdeményez az állam, mint bűnüldözési célút

Az Igazságügyi Minisztérium újabban váltakozó, viszont egymásnak ellentmondó indoklásokkal tagadja meg annak kiadását, hogy hány nemzetbiztonsági célú megfigyelést engedélyeztek. A kérelmek számát azonban meg lehet tudni; ez alapján a választások előtti csúcs lecsengett, de így is napi három kérelemről döntenek titokban.

Szakszervezet: Néhány gyermekvédelmi intézmény hamarosan működésképtelenné válhat

Egyik korábbi cikkünkből kiderült, hogy a gyermekvédelemben dolgozók közül sokan nem írják alá a kifogástalan életvitel ellenőrzéséről szóló adatlapot, inkább otthagyják a már így is kritikus munkaerőhiánnyal küzdő szektort. A Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetének vezetőjét, Köves Ferencet kérdeztük arról, hogy lesz-e e közös fellépés és kimennek-e az utcára.

Iskolakezdési támogatás itthon és külföldön

Az Orbán-kormány nem ad iskolakezdési támogatást az itthoni családoknak, a szeptemberi családi pótlékot fizetik ki még augusztus végén, ami két gyereknél 13.300 forint fejenként. Ennél jóval bőkezűbbek a kormányok a legtöbb szomszédos országban, de a magyar kormány is sokkal többet, százezer forintot ad a határon túli magyaroknak iskolakezdéshez.

„Az elfogadás alapja a megértés” – a társadalomnak és a pedagógusoknak fel kell készülniük az autista gyermekekre

„Bezárják a kaput az iskolák az autista tanulók előtt, mert nincsenek konkrét ismereteik az autizmusról. Azon igyekszünk, hogy ezen változtassunk”szögezte le az AutiSpektrum Egyesület alapító elnöke, aki szerint a társadalmi szemléletformálás mellett az lenne a legfontosabb, hogy kerüljön be a pedagógus-alapképzésbe, hogyan kell bánni az autista diákokkal, mert egyre többen vannak.

Görög Ibolya: Ha valaki bekerült a hatalomba, akkor kérdezett, és ha kérdez, az már az intelligencia jele

Mindent tud a diplomáciai és az üzleti protokollról, de a mindennapok viselkedéskultúrájáról is. Tizenkét éven át volt a Miniszterelnöki Hivatal protokollfőnöke, és tizenkét éven keresztül rendszeres kurzusai voltak a Budapesti Corvinus Egyetemen. Számos könyv szerzője, manapság főként cégek kérik a segítségét, és országszerte, de a határon túlra is hívják előadást tartani. Görög Ibolya protokollszakértő, író volt a Szelfi vendége.

„Nincs hozzá tartalom” – Németh Ilona szlovákiai képzőművész a keresztény populista konzervativizmus erősödéséről

Az új Fico-kormány a szlovák közszolgálati médiát és a legfontosabb állami kulturális intézményeket is lefejezte. A legkisebb kormánypárt, az SNS kulturális minisztere elleni petíciót többen írták alá, mint ahányan a pártra szavaztak. Az aláírásgyűjtés egyik szervezőjét, Németh Ilonát júliusban beidézte a rendőrség. A nemzetközi művészeti életben is ismert magyar képzőművésszel közéleti szerepvállalásai és művészete kapcsolódási pontjairól beszélgettünk.

„Ez egy teszt lenne, hogy mit akar Gorbacsov” – a Páneurópai Piknik határőrparancsnokának visszaemlékezése

1989. augusztus 19-én a határon tartott osztrák–magyar szabadságpárti ünnepségen több száz keletnémet átrohant Ausztriába. A magyar kormány pár hét múlva döntött minden menekült kiengedéséről, hamarosan ledőlt a berlini fal. Mindehhez kellett az is, hogy Bella Árpád határőrparancsnokként nem lépett fel erővel az Ausztriába áttörő németekkel szemben.

Kárpátalján a csempészek egyre inkább átállnak a sorozás elől menekülők kijuttatására

Az ukrán haderő súlyos emberhiánnyal küzd, ezért májusban kibővítették a mozgósítandó személyek körét. Azóta egyre többen akár az életük kockáztatásával is megpróbálnak külföldre menekülni a behívás elől.

XS
SM
MD
LG