Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Amerikai aktivistákat ítéltek el az orosz befolyásolási művelethez kapcsolódó vádak alapján


Az ügyben érintett Alekszandr Ionov, egy Kreml-barát nacionalista kutatóintézet vezetője 2017-ben
Az ügyben érintett Alekszandr Ionov, egy Kreml-barát nacionalista kutatóintézet vezetője 2017-ben

Egy floridai esküdtszék elítélt négy polgárjogi aktivistát, amiért az orosz titkosszolgálat műveletének keretében megpróbálták befolyásolni az amerikai politikát.

A tampai szövetségi bíróságon lezajlott tárgyaláson fény derült az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) hét éven át folytatott műveleteinek számos részletére. A cél társadalmi feszültségek szítása volt az Egyesült Államokban marginális politikai csoportok támogatása révén.

Az esküdtszék bűnösnek találta az Afrikai Népi Szocialista Párt alapítóit, Omali Yeshitelát, Penny Hesst, Jesse Nevelt és Augustus Romain Jr.-t, akik az összeesküvés miatt akár öt évre is börtönbe kerülhetnek. Az érintetteket ugyanakkor felmentették az orosz ügynökként tevékenykedésre vonatkozó, súlyosabb vádak alól.

„A legfontosabb most az, hogy nem tudtak elítélni minket amiatt, hogy a feketéket kivéve bárki másnak dolgoztunk volna” – mondta Yeshitela az ítélethirdetés után.

Bizonyítékként rögzítették azon beszélgetéseket, amelyeket az aktivisták az orosz Alekszandr Ionovval, illetve FSZB-s kapcsolattartóival folytattak.

A leiratok részletes képet adtak Ionov és egy, Kalifornia állam függetlenné válásáért küzdő, szélsőséges amerikai csoport kapcsolatáról is.

Ehhez kapcsolódóan: Ki az orosz külföldi ügynökkampány mögött álló antiglobalista keresztes lovag?

Az ügyészség szerint a négy polgárjogi aktivista tudatosan működött együtt Ionovval és rajta keresztül az orosz titkosszolgálattal. Legalább egyiküknek a moszkvai utazását is a férfi fizette 2015-ben, ahol az által vezetett Oroszországi Globalizációellenes Mozgalom konferenciáján vettek részt.

Olyan fényképeket és videókat is bemutattak a tárgyalás során, amelyeken Ionov és a 82 éves Yeshitela látható Oroszországban.

A vádhatóság azt írta, hogy Yeshitela azt mondta társainak, hogy Ionov csak olyan törekvésekhez nyújt támogatást, amelyek illeszkednek „az Egyesült Államokat aláásó” orosz tevékenységhez, továbbá hogy Ionov „Egyesült Államokon belüli erőket használ fel a társadalmi megosztottság szításához”.

Yeshitela ügyvédje leszögezte, hogy nem Ionov irányította az aktivistákat, ugyanis ügyfele „nem eladó”.

Ionov állítólag tanácsokat adott a csoport transzparenseinek szövegeihez, s a vádirat szerint háromezer dollárt fizetett többüknek azért, hogy San Franciscóba utazzanak, és tüntetést rendezzenek a Facebook anyavállalatánál, miután a közösségi portál 2022 februárjában korlátozta az oroszpárti posztok elérését az ukrajnai háború megindítását követően.

Az ügyészek szerint Romain a tüntetés után üzent Ionovnak: „Ez nagyszerű! Jó móka volt! Legközelebb kit támadunk meg? Ha több időnk van, nagyobb tömeget tudok összehozni”.

Még nem tűzték ki az ítélethirdetés időpontját az ügyben.

Készült az AP és a Tampa Bay Times tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG