Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Árvíz: Budapesten tetőzik, a Szigetközben már apad a Duna


Árvíz a pesti alsórakpartnál. 2024. szeptember 20-án
Árvíz a pesti alsórakpartnál. 2024. szeptember 20-án

Órákon belül tetőzhet Budapestnél a Duna. A Dunakanyarban ötven centivel alacsonyabban tetőzött a folyó, mint a 2013-as rekord árvíz idején. Orbán Viktor arról beszélt, hogy még öt nehéz napot kell átvészelni az árvízi védekezésben.

Nem valószínű, hogy Budapesten a vízszint 830 centiméternél már sokkal tovább nőne most 830 centiméter a fővárosnál - mondta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője a köztévében.

Arról is beszélt, hogy a szakemberek folyamatosan találnak buzgárókat, csurgókat a védműveken, és ezek megjelenése a tetőzésnél egyre gyakoribb lesz. Pilismaróton megcsúszott (suvadt) a töltés, de ezt gyorsan kezelték és leterhelték a védművet.

Budapesten a Margit-szigeten a védművek tartanak, szivárgásról egyelőre nincs hír. Megjegyezte, hogy a Duna főváros alatti szakaszán egy korábbi nagy árvíz miatt ezen nagyon magas a partfal.

Kvíz: Víz alatt – mennyit tud a dunai árvizekről?

Kvíz: Víz alatt – mennyit tud a dunai árvizekről?

Indítsa el a kvízt, ha többet akar megtudni

Orbán Viktor: Már vágjuk a centit

"A védekezés kilencedik napjában vagyunk, túljutottunk a felén, most már vágjuk a centit, úgy számolunk, hogy még öt nap van hátra a kiemelt és erőfeszítéseket igénylő védelmi napokból" - mondta a miniszterelnök a szombati árvízinfón.

Az árvíztől sújtott településekről részletesebben szólva elmondta, hogy a Lajtán, Mosonmagyaróvárnál 29 centivel volt alacsonyabb a vízszint a valaha mért legnagyobbnál. A Dunán Nagybajcsnál, Komáromnál, Esztergomnál, Vácnál is fél méterrel néhol többel maradt el a tetőzés a 2013-as szinttől. Budapesten várhatóan 59 cm-rel lesz alacsonyabb tetőzéskor a vízállás.

A Szigetközben már egy métert apadt a víz, jelenleg Vácon van a legmagasabb vízállás, és ez megérkezik hamarosan Budapestre, ahol a szombati napon túl lesznek a tetőzésen, és délután már a főváros alatti településekre fordíthatják minden figyelmüket. Budapesten a rakpart felszabadulása a jövő hét elején várható, egy vagy két nappal korábban, mint előzőleg remélték.

Képgalériánk arról, hogyan érte el Budapestet az árvíz

Orbán Viktor reggel egyébként a belvárosi védművek állapotát ellenőrizte, az operatív törzs ülése után pedig több budapesti védekezési helyszínt is felkeresett.

Karácsony Gergely: Az árvízi védekezés eddigi legnehezebb napja jön Budapesten

Az előrejelzések szerint szombat este emelkedik a legmagasabbra a Duna vízszintje Budapesten. Mindenhol lezárták a csatornazsilipeket, az átemelőtelepeket árvízi üzemmódba állították, elvégezték a szükséges védvonali zárásokat és azok megerősítését - számot be közösségi oldalán a munkálatokról a főpolgármester.

Az elhúzódó áradás megterheli a gátak, ezért a csatornázási művek figyelőszolgálatának munkatársai éjjel-nappal járják a védvonali szakaszokat. Ha bármilyen árvízi jelenséget (pl. buzgárt, fakadó vagy szivárgó vizet) észlelnek, azonnal riasztják a készenléti egységeinket.

A vízművek munkatársai folyamatosan ellenőrzik a vízbázisokat is, lényegesen több ivóvízminőségi vizsgálatot végeznek a biztonságos ivóvíz ellátás érdekében.

A Batthyány téren pénteken befejezte a BKV a védművek építését, be kellett avatkozni a Margit híd környékén is, mindez természetesen hatással van a közösségi közlekedésre.

Karácsony Gergely és Orbán Viktor beszélt egymással az operatív törzs reggeli értekezletén. Erről a miniszterelnök az atv-nek azt mondta, hogy a budapesti és az állami védekezés összehangoltan működik, nem azonosítottak egyetlen olyan pontot sem, ahol nehézség adódott volna.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG