Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Árvíz: még ötven centit emelkedik Budapesten a Duna szombat estig


A megáradt Duna Budapesten, a Batthyány térnél 2024. szeptember 19-én, szemben az Országház épülete
A megáradt Duna Budapesten, a Batthyány térnél 2024. szeptember 19-én, szemben az Országház épülete

Lassú emelkedés várható Budapestnél, szombat estig még körülbelül ötven centiméterrel fog emelkedni a Duna vízszintje, ezt követően lassú apadásnak indul a folyó. A közúton már megközelíthetetlen Kisoroszi várhatóan jövő hét kedd-szerda magasságában szabadul fel. Az Európai Parlament képviselői több finanszírozást sürgettek az európai természeti katasztrófákra való felkészülésre.

Nagy az árvíz és nehéz a védekezés. A Duna átlagos vízszintje ugyan mintegy ötven centivel elmarad a 2013-as áradás vízszintjétől, de védvonalak terhelése így is igen jelentős - mondta a köztévében Láng István országos vízügyi főigazgató.

"Ez egy nagyon nagy árvíz, nagy terhelést fog okozni"

Láng István tájékoztatása szerint jelenleg tetőzésközeli állapotban van a Duna Nagybajcsnál, de péntektől már várhatóan elindul az apadás a folyó északi szakaszán. A szakember hangsúlyozta, hogy a védekezés hosszabb lesz, mint ahogy azt korábban tervezték, mert a vártnál lassabb az apadás, mert a Boris ciklon kitörését követően Németországban jelentős eső esett. "Ez egy nagyon nagy árvíz, nagy terhelést fog okozni" - tette hozzá a szakember, aki szerint Magyarországon a gátak nagyon jó állapotban vannak.

Láng István szerint a közúton megközelíthetetlen várhatóan jövő hét kedd-szerda magasságában "szabadul fel". Mint mondta, Budapesttől délre nem kell aggódni az áradás miatt, mert az 1956-os "katasztrofális" árvizet követően erőteljes fejlesztéseket hajtottak végre, a töltések magasabbak és erősebbek Budapest alatt.

Góra Zoltán országos katasztrófavédelmi főigazgató beszélgetésben példátlannak nevezte az összefogást, mint mondta, nagyon sok önkéntes segíti a védekezést. A katasztrófavédelem feladata az, hogy a vízügyi szakemberek koordinálásával végrehajtsák a védvonalak kiépítését, ehhez biztosítják az eszközöket és a humán erőforrást: a védekezésben részt vesznek hivatásos tűzoltók, rendőrök, katonák, a büntetésvégrehajtás munkatársai, önkéntes tűzoltók, mentős szervezetek, polgárőrök és nagyon sok civil.

Mindkét szakember arra figyelmeztetett, hogy a lezárt területeken nézelődő, fényképező katasztrófaturisták - amellett, hogy magukat is veszélybe sodorják - sok helyen akadályozzák a védekezést, tönkretehetik a gátat, zavarják a közlekedést, illetve az ártérből menekülő vadakat is.

A Duna elönti a Margit hídhoz közeli partokat Budapesten, 2024. szeptember 18-án
A Duna elönti a Margit hídhoz közeli partokat Budapesten, 2024. szeptember 18-án

Karácsony Gergely: Budapest felkészült a tetőzésre

Budapest teljes mértékben felkészült arra, hogy szombaton fogadja a Duna tetőzését - mondta a főpolgármester, amikor a Batthyány térről jelentkezett be a Facebook-oldalán.

Megerősítette, hogy kilenc méteres vízállásig van védve a város, de az előrejelzések szerint 8,5 méteren vagy az alatt tetőzik majd a Duna. Az ivóvízellátás is biztonságban van, a Fővárosi Vízművek lezárta azokat az ivóvízlelőhelyeket, amelyeket elöntött a Duna, és bevédte azokat, amelyek továbbra is biztosítják az ivóvizet. A víz minőségét folyamatosan ellenőrzik.

A csatornarendszert is fokozottan igénybe veszi az áradás, Karácsony Gergely szerint biztosan lesznek csőtörések, kellemetlenségek.

Az áradásnak leginkább kitett fővárosi terület a Római-part, itt a Királyok útját a Pünkösdfürdő és az Emőd utca között lezárták, a földgátat agyagfallal erősítették meg. Lezárták a Pók utcát is, ahol az Aranyhegyi pataknál 2013-ban a legkritikusabb védekezési pont volt. Itt azóta már gát épült, de a védekezés miatt szükségesnek tartották az utca lezárását.

Pénteken üzemkezdettől nem áll meg a 2-es metró a Batthyány téren, a 41-es villamos a Krisztina körúton át közlekedik, a 19-es villamos pedig a Lánchíd kihagyásával két szakaszon jár.

A főpolgármester is azt kérte, hogy bár tényleg fantasztikus a látvány, csak tisztes távolságból nézzék az emberek, mert nagy a folyó sodrása és sok uszadékfa van benne.

Szentendrén péntekről szombatra virradóan várható az áradás

Szentendrén a várható csúcs péntekről szombatra virradóan áll majd be a Dunán, 750 centiméter körüli szinten, és több napig tart majd a gátakat próbára tevő apadás.

Fülöp Zsolt polgármester elmondta, hogy továbbra is nagy szükség van az önkéntesek segítségére az esetleges váratlan események kezelésében, illetve a gátak figyelésébe. A segíteni akaróktól jelentkezzenek a városi ügyfélszolgálaton telefonon vagy e-mailben.

Jó idő lesz a hétvégén, a polgármester mégis azt kérte a kirándulást tervezőktől, hogy az árvízi helyzetre való tekintettel ne látogassanak a városba, vagy ha mégis, akkor a magasabban fekvő utcákat vegyék célba, ne a Dunapartot. A Dunakorzót csütörtök délben lezárták, oda csak a helyben lakók és a védelmi munkálatokban résztvevők léphetnek be. Lezárták a védmű tetején haladó szentendrei kerékpárutat is.

Gresz István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) munkatársa hangsúlyozta, hogy az igazi munka a tetőzés után kezdődik, a hosszabb terhelés miatt a gátak átázhatnak, szivároghatnak. Arra kérte a szentendreieket, hogy ha bármilyen gyanús jelenséget – vízfolyást, szivárgást – látnak, azonnal szóljanak, négy vízügyi szakember várja a jelzéseket.

A drónnal készült felvételen a medréből kilépett Duna Esztergomnál 2024. szeptember 19-én
A drónnal készült felvételen a medréből kilépett Duna Esztergomnál 2024. szeptember 19-én

Az EP több finanszírozást sürget a természeti katasztrófákra való felkészülés megerősítéséhez

Az Európai Parlament (EP) képviselői strasbourgi plenáris ülésükön elfogadott állásfoglalásukban aggodalmukat fejezték ki a szélsőséges időjárási események, az árvizek, hőhullámok és erdőtüzek növekvő intenzitása és gyakorisága miatt. az Az Ausztriát, Csehországot, Lengyelországot, Magyarországot, Németországot, Romániát és Szlovákiát sújtó árvizekről szóló állásfoglalásukban több finanszírozást sürgettek az európai természeti katasztrófákra való felkészüléshez. Elégedetlenségüket fejezték ki amiatt, hogy az EU legutóbb csökkentette az uniós polgári védelmi mechanizmus költségvetését.

Az állásfoglalás sürgette az Európai Bizottságot, hogy gyorsítsa fel az érintett országok finanszírozásának mozgósítását, és kérte, hogy a segítségnyújtáshoz más technikai és pénzügyi támogatás, például kohéziós politikai eszközök is álljanak rendelkezésre.

Az elmúlt 30 évben az árvizek 5,5 millió embert érintettek Európában, közel háromezer ember életét követelték, és több mint 170 milliárd euró gazdasági kárt okoztak.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG