Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Átlátszó: Pintér Sándor volt államtitkára is benne van a magas percdíjas börtöntelefon-bizniszben


Folyosó a Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet felújított martonvásári börtönében 2015. március 23-án (képünk illusztráció)
Folyosó a Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet felújított martonvásári börtönében 2015. március 23-án (képünk illusztráció)

Ismét a Telekom kapta meg a börtöntelefon-szolgáltatást, mert egy kilenc évvel korábbi, előnytelen szerződés miatt csak ők tehetnek ajánlatot. Csatlakozott hozzá a Mobil Kapcsolat Zrt., amelynek egyik végső tulajdonosa Tasnádi László, a Belügyminisztérium volt rendészeti államtitkára.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) tavaly novemberben írt ki közbeszerzési eljárást hirdetmény nélkül, és csak egy ajánlattevőt kért fel – írja az Átlátszó. A Magyar Telekom Nyrt. és a Mobil Kapcsolat Zrt. így könnyedén nyerte a verseny nélküli tendert. Ők biztosítják a börtöntelefon-szolgáltatást nettó 5,2 milliárd forint keretösszegig két évre. A korábbi tendereket is ez a páros nyerte.

Az eljárások dokumentációiból a lap szerint kiderül, hogy a BvOP kilenc éve olyan előnytelen szerződést kötött a Telekommal, hogy az általuk kiépített fogvatartotti mobilrendszer szerzői joga továbbra is a Telekomé, tehát nem szállt át a BvOP-ra, továbbá a szükséges feladatokat „műszaki-technikai sajátosságok okán” csak a Telekom tudja jogszerűen teljesíteni.

Ez a konstrukció gúzsba köti a BvOP kezét, ezzel az egyedüli versenyző is tisztában van, ő diktálhatja a feltételeket – írja a lap.

Az is jelezheti, hogy a Telekom és a fideszes holdudvar továbbra is együttműködik, hogy a Telekom és a Mobil Kapcsolat Zrt., pontosabban végső tulajdonosai nem először bukkannak fel együtt. A tavaly 754 millió forintos forgalmat bonyolító Mobil Kapcsolat Zrt. végső tulajdonosa Tasnádi László, aki korábban Pintér Sándor belügyminiszter közvetlen kollégája volt, de vezető a CIVIL Biztonsági Szolgálat Zrt.-ben is, amely Pintér Sándor érdekeltsége volt.

A verseny teljes hiánya hozzájárul ahhoz, hogy a rabok jóval drágábban telefonálhatnak, mint egy átlagos előfizető: a hívások díja 69 forint percenként – írja a közbeszerzési tanácsadóra hivatkozva a lap.

XS
SM
MD
LG