Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Átlépte az ország a járvány 30 ezredik regisztrált, közvetlen áldozatát


A kisvárdai kórház intenzív osztályán próbálnak ellátni egy koronavírusos beteget 2021. április 12-én.
A kisvárdai kórház intenzív osztályán próbálnak ellátni egy koronavírusos beteget 2021. április 12-én.

Több mint kétszer annyian haltak bele a járványba Magyarországon mint Japánban. Régóta nem igazán halad az oltási program, hiába van még több százezer nem beoltott, de oltásra regisztrált magyar.

Július 8-án újabb öt halálos áldozat mellett bejelentette az állam, hogy Magyarország átlépte a 30 ezer közvetlen, regisztrált halálos áldozatot a koronavírus-járvány során. Összesen egyébként így 30 004 közvetlen áldozatot tart nyilván a magyar egészségügy.

A közvetett áldozatokról meglévő adatokat viszont még az orvosoknak sem árulják el, utóbbiakról csak bizonytalan becslések terjednek szakmai körökben is.

72 koronavírusos beteget kell jelenleg kórházban ápolni. Közülük pedig 13 beteg állapota olyan súlyos, hogy lélegeztetőgépre van szükségük. Mindkét érték némi csökkenést jelent az előző naphoz képest.

Nem mennek az oltások

A kormány adatai szerint még több mint 400 ezer olyan ember van, aki hiába regisztrált, nem sikerült megszervezni neki eddig az első oltását. Az oltási tempó közben látványosan lelassult, előző naphoz képest csak négyezerrel több első oltás beadását sikerült csak megoldani az egész országban.

Így 5 millió 524 ezer olyan embernél tart Magyarország, akik legalább egy oltást kaptak. A nyájimmunitáshoz 50 százalék körüli átoltottság biztosan nem lesz elég, ezt a szakemberek inkább 80 százaléknyi beoltottól várnák.

Nézők nélkül mehet az olimpia

Könnyen lehet, hogy minden nézőt kitiltanak a közelgő tokiói olimpiáról. Az országban ugyanis egyre csak emelkedik a fertőzöttek száma, Tokióban jelenleg is szükségállapot van.

A szervezők már korábban kitiltották a külföldről érkező nézőket, illetve ötven százalékban korlátozták a helyszínek befogadóképességét, így a versenyeken legfeljebb tízezer néző lehet jelen.

Japánt világviszonylatban nem érintette különösebben súlyosan a koronavírus-járvány, az országban azonban így is több mint nyolcszázezer fertőzöttet és 14 800 halálesetet regisztráltak. A fővárosból szerdán 920 új esetet jelentettek, ez a legmagasabb adat május 13. óta.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG