Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az amerikai elnök a politikai erőszak elutasítására szólította fel a nemzetet


Joe Biden nemzethez intézett beszéde 2024. július 15-én
Joe Biden nemzethez intézett beszéde 2024. július 15-én

Joe Biden az elődjének és egyben kihívójának számító Donald Trump elleni merényletkísérlet után nyugalomra intette az embereket, kérve, hogy békésen oldják meg a nézeteltéréseiket.

Az amerikai elnök vasárnap esti beszédében aláhúzta, hogy a politikai indulatok magasra csaphatnak, de ennek „soha nem szabad erőszakba torkollnia”. Kiemelte, hogy lehet erős a verseny a két nagy párt, a demokraták és a republikánusok között, de ezt civilizált keretek között kell tartani.

Biden úgy vélekedett, hogy az elnökválasztás közeledtével az Egyesült Államok embert próbáló időszak előtt áll. „Amerikában nincs helye az ilyen jellegű erőszaknak, semmilyen erőszaknak. Soha. Pont. Nincs kivétel. Nem engedhetjük, hogy az erőszak normalizálódjon” – fogalmazott.

Ez volt az elnök harmadik beszéde, amióta riválisát szombaton meglőtték egy kampányrendezvényen. Többször is élesen elítélte a támadást, ugyanakkor jelezte, hogy folytatni fogják a kampányt, és nincs kétsége afelől sem, hogy Trumpék is így fognak tenni.

Hangsúlyozta, hogy a politikai nézeteltérések soha nem vezethetnek erőszakhoz. „Meg tudjuk csinálni” – mondta, hozzátéve, hogy a nemzetet a demokráciára alapították, ami esélyt adott a rációnak és az egyensúlynak a nyers erővel szemben.

Arra is figyelmeztetett, hogy a politikai feszültségeket a mai médiakörnyezet és az ország ellenségei is szítják.

Ehhez kapcsolódóan: Trump jól van a merényletkísérlet után, a történteket egymás után ítélik el bel- és külföldön egyaránt

Az amerikai elnök független, alapos és gyors vizsgálatot rendel el annak felderítésére, hogy miképp történhetett a támadás, arra kérve mindenkit, hogy ne bocsátkozzon feltételezésekbe az indítékot és a merénylő kötődéseit illetően.

Kitért rá, hogy „rövid, de jó beszélgetést” folytatott Trumppal a lövöldözést követő órákban, és örömét fejezte ki, hogy az exelnök jól van.

Trump a közösségi médiában azt írta Biden beszédét követően, hogy „Egységre, Amerika!”

A Biden-kampány, amely súlyos fenyegetésként festi le Trump visszatérését a demokráciára, egy időre felfüggesztette e politikai üzeneteit az incidensre tekintettel.

Paul Abbate, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatóhelyettese arról számolt be, hogy az előző elnök elleni merényletkísérlet óta egyre erőszakosabb retorika tapasztalható az interneten.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG