Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az amerikai képviselőház elnöke a washingtoni ukrán nagykövet menesztését sürgette


Volodimir Zelenszkij a scrantoni lőszergyárban
Volodimir Zelenszkij a scrantoni lőszergyárban

A republikánus Mike Johnson szerint azért lenne szükség Okszana Markarova mielőbbi lecserélésére, mert egy lőszergyárba szervezett látogatást Volodimir Zelenszkij ukrán államfőnek Pennsylvaniában, amely kulcsfontosságú csatatérállamnak számít a közelgő amerikai elnökválasztáson.

Johnson a Zelenszkijnek küldött előző napi levelében azzal vádolta Markarovát, hogy szándékosan kizárták a republikánusokat a körútból, amelyet Kamala Harris alelnök egyik vezető politikai szószólója vezetett. Bár utóbbit nem nevezte meg, Josh Shapiro pennsylvaniai kormányzóra célozhatott, aki valóban nyíltan támogatja párttársát, a demokrata párti elnökjelöltet. A képviselőház elnöke szerint a Republikánus Párt elvesztette bizalmát abban, hogy az ukrán nagykövet képes tisztességesen, hatékonyan szolgálni diplomataként az Egyesült Államokban, ezért szavai szerint minél előbb el kell távolítani a posztjáról.

Ehhez kapcsolódóan: Lőszergyárban kezdte amerikai látogatását az ukrán elnök

„Ahogy mondta, az ukránok próbálták elkerülni, hogy az amerikai belpolitika foglyává váljanak, és befolyásolják az amerikai nép választását a novemberi voksolás előtt. Ezt a célt a héten nyilvánvalóan feladták, amikor Markarova nagykövet olyan rendezvényt szervezett, amelyen ön egy amerikai üzemet látogatott meg” – írta. Úgy vélekedett, hogy az eseményre szándékosan egyetlen republikánus politikust sem hívtak meg, így „egyértelműen pártpolitikai kampányrendezvény volt, amelynek célja a demokraták támogatása”.

Ukrajna washingtoni nagykövetsége egyelőre nem reagált a Szabad Európa megkeresésére.

Johnson leszögezte, hogy az ukrajnai háború lezárása továbbra is kétpárti támogatottságot élvez, de szerinte az amerikai–ukrán kapcsolatokat „próbára teszi és szükségtelenül beszennyezi, amikor az ön kormányának tisztségviselői a médiában támadják a republikánus jelölti párost”.

Zelenszkij múlt vasárnap kereste fel a scrantoni üzemet, amely egyike annak a két létesítménynek, ahol az orosz haderővel szembeni védekezésben kritikus fontosságú, 155 milliméteres tüzérségi lövedékeket gyártanak. A gyár az utóbbi évek során jelentősen felpörgette a termelését. Washington már több mint hárommillió darabot szállított le Kijevnek a totális háború 2022-es kitörése óta.

Az ukrán elnök ezt követően részt vett az ENSZ New York-i Közgyűlésén, és Washingtonba is elutazott.

Pennsylvania az egyik legfontosabb a november 5-i amerikai elnökválasztást lényegében eldöntő hét csatatérállam közül.

XS
SM
MD
LG