Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az Egyesült Királyság megingathatatlanul támogatja Izraelt a fegyverexport korlátozása ellenére


A brit védelmi miniszter
A brit védelmi miniszter

A brit védelmi miniszter szerint nem fog kárt szenvedni a zsidó állam biztonsága amiatt, hogy hazája a gázai konfliktusra tekintettel felfüggesztette bizonyos fegyverek izraeli exportját.

John Healey kijelentette, hogy a londoni kormány továbbra is megingathatatlanul támogatja Izraelt, az exportengedélyek visszavonása véleménye szerint nem lesz hatással az ország biztonságára. „Mint Joáv Galant izraeli védelmi miniszternek is mondtam, amikor a bejelentés előtt beszéltem vele, kötelességünk betartani a törvényt, de ez nem változtat azon megingathatatlan elkötelezettségünkön, hogy támogatjuk Izrael önvédelemhez való jogát és védelmét, ha ismét közvetlen támadás éri, ahogy áprilisban brit repülőgépek segítettek az izraeli civileket célzó iráni drónok és rakéták elfogásában is” – közölte.

Az Egyesült Királyság a jelenleg érvényes 350-ből nagyjából harminc exportengedélye felfüggesztéséről döntött az aggodalmak miatt, amelyek szerint az eszközöket a nemzetközi humanitárius jogot megsértve vetheti be az izraeli hadsereg a Gázai övezetben.

Az érintett eszközök között katonai repülőgépekhez, köztük vadászgépekhez, valamint helikopterekhez és drónokhoz szükséges részegységek, emellett célkijelöléshez használatos felszerelések vannak.

Ephraim Mirvis brit főrabbi elítélte a lépést, emlékeztetve arra, hogy a palesztin enklávét uraló Hamász terrorszervezet tagjai épp a napokban mészároltak le hidegvérrel hat túszt.

Ehhez kapcsolódóan: Hat izraeli túsz holttestére bukkantak Gázában

Joáv Galant izraeli védelmi miniszter hasonlóan nyilatkozott, külön bírálva a bejelentés időzítését. Phil Rosenberg, egy brit zsidó szervezet elnöke is kikelt az intézkedés ellen, mondván, hogy „szörnyű üzenetet” közvetít, amikor Izraelnek a legnagyobb szüksége lenne a támogatásra. „Épp akkor, amikor ezeket a gyönyörű embereket eltemetik, akiket egy Readinghez vagy Glastonburyhez hasonló zenei fesztiválról hurcoltak el, az Egyesült Királyság úgy dönt, hogy azt az üzenetet küldi, amely szerint Izrael az, akit büntetni akar” – mondta.

Boris Johnson korábbi brit miniszterelnök is megszólalt az ügyben, sérelmezve, hogy a kabinet magára hagyja Izraelt. „Azt akarják, hogy a Hamász győzzön?” – tette fel a kérdést.

Készült a dpa tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG