Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ORÖ és az Emmi törvényt sérthetett a Híd a munka világába programban az Integritás Hatóság szerint


Az Integritás Hatóság cégtáblája a Bartók Udvar irodaház bejáratánál, Budapesten, a Bartók Béla úton
Az Integritás Hatóság cégtáblája a Bartók Udvar irodaház bejáratánál, Budapesten, a Bartók Béla úton

Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) felelőtlen gazdálkodása és az uniós támogatási program akkori irányító hatósága, az Emmi hanyagsága okozta a Híd a munka világába projekt sikertelenségét – állapította meg az Integritás Hatóság vizsgálata. A felelőtlen gazdálkodás és hanyag tulajdonosi hozzáállás a hatóság szerint minimum 1,3 milliárd forint kárt okozott a magyar adófizetőknek.

A rendelkezésre álló dokumentumok és információk alapján megállapítható, hogy a Foglalkoztatási Szövetkezet – Híd a munka világába nevű projekt megvalósítása és az irányító hatóság által történő kezelése során több, a szervezeti, szabályozói és a jogszabályi kereteket figyelmen kívül hagyó döntést hoztak – olvasható az Integritás Hatóság csütörtöki közleményében.

Az elállás a támogatási szerződéstől és a támogatási összeg visszakövetelése nem volt arányos és méltányos az európai uniós támogatások rendszerében alkalmazott szankciók tekintetében, hiszen a visszakövetelt összeg csaknem nyolcvan százalékára a kormány speciális támogatást nyújtott, míg a fennmaradó tartozás jelentős részére a projekt keretében megszerzett ingatlanvagyon értékesítése adott fedezetet – hívta fel a figyelmet a hatóság.

Az Emminek már a támogatás odaítélésekor, de legkésőbb részleges kifizetésekor észlelnie kellett volna, hogy a szervezet képességei és kapacitásai nem elengedők ilyen volumenű projekt megvalósítására – írták a közleményben.

Korábbi cikkünk a témában: Hadházy Ákos: A hatóság meg sem próbálta kideríteni, ki a felelős a Farkas Flórián programjában elköltött 1,6 milliárdért

A projekt előkészítése, illetve megvalósítása során tapasztalt kockázatokat, valamint a felmerülő szabálytalansági körülményeket az irányító hatóság sem időben, sem szakmailag nem kezelte, illetve nem kezelte helyesen – tették hozzá. Tizenhárom pontban foglalja össze a jelentés a mulasztásokat, hibákat és hiányosságokat. Kiemelik például a projekt pénzügyi és szakmai tervezésének megalapozatlanságát, valamint az Állami Számvevőszék megállapításainak figyelmen kívül hagyását.

A támogatás kedvezményezettje az Országos Roma Önkormányzat volt, a projekt hosszú távú célja pedig a magyarországi foglalkoztatási lehetőségek bővítése lett volna egy foglalkoztatási szövetkezet létrehozásával, ami kiemelten a hátrányos helyzetű csoportokat támogatta volna.

A projekttel kapcsolatban 2015-ben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indult nyomozás, de 2022 végén eredménytelenül lezárták az eljáró hatóságok – emlékeztetnek.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) vizsgálatot indított, feltárta a projekt jelentős hiányosságait, és igazságügyi ajánlást tett. Az Emmi a projektzárást követően, 2016-ban felmondta a támogatási szerződést, és 1,6 milliárd forint visszafizetésére kötelezte az ORÖ-t. Az ORÖ végül egyedi kormánydöntés alapján 1,3 milliárd forint speciális, vissza nem térítendő támogatást kapott a magyar államtól, így összesen háromszázmillió forintot kellett visszafizetnie. A hatóság szerint azt is az uniós projektből megmaradt vagyonból tették.

XS
SM
MD
LG