Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Pusztítás és pánikkeltés”: az orosz dezinformációs kampány célkeresztjében a párizsi olimpia


Kép az orosz hátterű befolyásolási csoport által készített, Olympics Has Fallen című filmből
Kép az orosz hátterű befolyásolási csoport által készített, Olympics Has Fallen című filmből

Az oroszbarát ügynökök többek között álhíreket, továbbá egy Tom Cruise-éra hasonlító, mesterséges intelligencia által generált hanggal készített, kétes dokumentumfilmet is bevetettek félelemkeltésre és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hiteltelenítésére a párizsi ötkarikás játékok előtt.

Olyan, mintha Tom Cruise beszélne, a NOB-ot mocskoló film narrálása azonban rendkívül fura állomása lenne az amerikai színész pályafutásának, aki inkább különböző hollywoodi kasszasikerekről ismert.

Természetesen nem Cruise-ról van szó. A tavaly nyáron megjelentetett, Olympics Has Fallen című film és a mesterséges intelligencia generálta Cruise-narráció talán az eddigi legravaszabb eleme a NOB-ot és Franciaországot célzó, évek óta tartó, Kreml-barát dezinformációs kampányban.

Azóta az álhíreket monitorozó csoportok számos hasonló képet, videót és szöveget azonosítottak. A Microsoft fenyegetéseket elemző központja (MTAC) szerint sokat oroszok állítottak elő. Szinte az összes ilyen tartalom a közösségi médiában és legitim hírportáloknak tűnő, hamis honlapokon jelenik meg.

Az MTAC azt írta nemrég kiadott jelentésében, hogy két ilyen orosz csoport, a Storm-1679 és a Storm-1099 állt amögött a félretájékoztatási művelet mögött, amelynek legfőbb célja a NOB besározása és a félelemkeltés volt az olimpiai játékok előtt.

Oroszország tagadja, hogy bármi köze lenne a kampányokhoz, azonban jól dokumentáltan régóta folytat hasonló műveleteket, különösen az ukrajnai invázió két és fél évvel ezelőtti megindítása óta.

Nem újdonság ez a fajta orosz olimpiai beavatkozás. Például orosz hekkerek észak-koreai támadóknak kiadva maguknak megzavarták a televíziós közvetítést a 2018-as téli olimpia megnyitó ünnepségén Dél-Koreában. A Tsar Team (más néven APT28 vagy Fancy Bear) orosz hekkercsoport állítólag feltörte a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség adatbázisát, és ellopta, majd kiszivárogtatta számos sportoló bizalmas egészségügyi adatait a 2016-os riói olimpia előtt.

Orosz sportolók alig vesznek részt a párizsi versenyeken az államilag támogatott doppingolás miatt
Orosz sportolók alig vesznek részt a párizsi versenyeken az államilag támogatott doppingolás miatt

Clint Watts, az MTAC-jelentés egyik szerzője szerint azonban a feltételezhetően orosz erőfeszítések ezúttal még rosszindulatúbbak.

„A múltban igazából a NOB integritásának aláásásáról volt szó. Most viszont, úgy gondolom, a játékok integritásának és lebonyolításának aláásásáról van szó, hogy valóban pusztítást vagy pánikot keltsenek Párizsban” – mondta.

Hasonló figyelmeztetéseket tettek közzé más szakértők is. A Google tulajdonában lévő kiberbiztonsági cég, a Mandiant előző havi értékelése szerint nagy valószínűséggel Franciaország és a párizsi olimpia is a feltehetőleg Oroszországhoz köthető hekkerek és dezinformációs kampányok célkeresztjébe kerül.

Vannak még ennél is aggasztóbb jelek. A napokban letartóztattak egy már tizennégy éve Franciaországban élő orosz állampolgárt, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) állítólagos ügynökét, akit azzal gyanúsítanak, hogy egy külföldi hatalommal nagyszabású destabilizációs cselekmények végrehajtására készült a párizsi olimpia idején – jelentette a Le Monde július 24-én.

Orosz sportolók alig vesznek részt a versenyeken az államilag támogatott doppingolás miatt. Csak azok indulhatnak, akik nem állnak semmilyen kapcsolatban az orosz hadsereggel vagy hírszerzéssel, és akkor is csak semlegesként, nemzeti szimbólumok, színek és himnuszok nélkül mérettethetik meg magukat. Ez vonatkozik az Oroszország közeli szövetségesének számító Belarusz atlétáira is.

Oroszország már hozzászokott ehhez, mivel az előző olimpián is hasonló korlátozásokkal nézett szembe a bebizonyosodott tömeges doppingolás miatt.

Elemzők szerint Moszkva részben emiatt is támadja az ötkarikás játékokat, ugyanakkor az is motiváció lehet, hogy kellemetlenséget okozzon Franciaországnak, amely Ukrajna egyik legfőbb támogatója. Francia tisztségviselők rámutattak, hogy már tavaly felpörgött az álhírkampány.

„Támadás alatt állunk – szögezte le Christophe Lemoine francia külügyi szóvivő. – Ez tavaly óta csak fokozódott. Tisztában vagyunk azzal is, hogy az olimpia közeledtével még inkább fel fog pörögni” – tette hozzá.

„Matrjoskastratégia”

„Ez a működési mód, amely matrjoskaként ismert a nyílt forrásokban, legalább tavaly szeptember óta aktív. Hamis tartalmak (jelentések, graffitik, mémek stb.) közzétételére épül, amelyeket összehangoltan terjesztenek több mint hatvan országból származó X-fiókokon keresztül” – áll a Viginum jelentésében.

Úgy állították be az Olympics Has Fallen című ál-Cruise-filmet, mintha a Netflix produkciója lenne, ideértve a logót is. Több videóklippel népszerűsítették a közösségi oldalakon, köztük olyan Telegram-fiókokkal, amelyek általában Kreml-barát narratívákat népszerűsítenek – figyelmeztetett az MTAC.

„A felhasználókat egy QR-kód beolvasására ösztönözték, amely egy azonos nevű Telegram-csatornára irányította őket, hogy megnézzék a filmet” – húzták alá.

Watts szerint a dezinformációs művelet minden kifinomultsága ellenére bukás volt.

„Akármennyire is próbáltak rávenni embereket – főként a Telegram-csatornákon keresztül –, hogy nézzék meg, több okból sem kapott szárnyra” – tette hozzá.

Kifejtette, hogy mivel Netflix-produkcióként akarták bemutatni, és rárakták a cég logóját, hamar letörölték a YouTube-ról és a többi oldalról a védjegy védelmére vonatkozó szabályok miatt. „Ebből a szempontból hibát követtek el” – vélekedett.

„Viszont ami a generatív mesterséges intelligencia alkalmazását illeti, ez volt az első alkalom, hogy teljeskörűen, a tartalom egész hosszában próbálták ezt tenni egy színésszel” – folytatta.

Rámutatott, hogy bizonyos álhírek nem a NOB-ot, hanem egyenesen Franciaországot célozták; a cél nyilvánvalóan a félelemkeltés volt.

Egy, az Euronews tartalmaira hajazó videóban például azt állították, hogy a párizsiak az olimpiai játékok miatt felerősödött terrorveszély miatt igyekeznek ingatlanbiztosítást kötni.

Egy másik, hamisan a France 24 francia tévécsatornának tulajdonított bejátszás arról szól, hogy a megvásárolt jegyek közel negyedét visszaváltották, mert tartanak a terrortámadásoktól.

A nézők elriasztását célozhatta az az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) nevében kiadott figyelmeztetés is, amelyben a magas terrorfenyegetettségre hivatkozva eltanácsolták az amerikai állampolgárokat a Párizsba utazástól. A CBS szerint az üzenet „az orosz csatornákon keletkezett, mielőtt eljutott volna az X-re és a Facebookra”.

A CIA szóvivője hangsúlyozta, hogy az üzenet kitaláció, az ügynökségnek semmi köze nincs hozzá.

Watts közölte, hogy az emberek tudatossága visszavetheti az álhírek terjedését, azonban így sem valószínű, hogy véget érne a dezinformációs kampány.

„Ezért adtuk ki a nyilvános jelentést előző hónapban, hogy felhívjuk az emberek figyelmét arra, hogy ha látnak és hallanak ezekhez az orosz szereplőkhöz köthető dolgokat, legyenek tudatában annak, hogy lehet dezinformáció is, aminek célja pusztán az, hogy megijesszék önöket” – húzta alá.

XS
SM
MD
LG