Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ukrajnai háborúban meghalt rokona hazaszállítására vár egy család Indiában


Mohammad Tahir szerencsés volt: az alapkiképzés kezdete után el tudott menekülni Oroszországból. Itt az indiai Ahmadábád egyik parkjában látjuk 2024. február 22-én
Mohammad Tahir szerencsés volt: az alapkiképzés kezdete után el tudott menekülni Oroszországból. Itt az indiai Ahmadábád egyik parkjában látjuk 2024. február 22-én

Egy Oroszországban meghalt indiai férfi rokonai szerint arra kényszerítették a családtagjukat, hogy harcoljon az Ukrajna elleni háborúban, ahol meg is ölték. Most azt kérik a kormánytól, hogy vigye haza a holttestet a férfi falujába, az észak-indiai Harijána államba.

Az elmúlt néhány hónapban több férfi rokonai keresték meg az indiai külügyminisztériumot azzal, hogy becsapták a családtagjukat. Munka vagy tanulás ígéretével rávették őket arra, hogy Oroszországba utazzanak, ahol aztán erőszakos besorozás várt rajuk – közölték a minisztérium illetékesei.

Legkevesebb négy másik indiai is életét vesztette a háborúban.

Ehhez kapcsolódóan: Indiaiak harcolnak az oroszok oldalán Ukrajnában

A 21 éves Ravi Mun januárban utazott Oroszországba, miután egy ügynök állást ígért neki a közlekedési szektorban – mondták el rokonai a Reutersnek.

Amikor már ott volt, arra kényszerítették, hogy harcoljon a háborúban.

Munnal utoljára március 12-én beszélt a családja. Azóta is próbálják rávenni a kormányt, hogy segítsen a felkutatásában.

„Ha tudta volna, hogy harcolnia kell, nem ment volna el (…) miért menne oda, ahol halál várhat rá?” – mondta Szonu Mator, az unokatestvére, hozzátéve, hogy a családnak szüksége van a kormány segítségére a holttest hazaszállításához.

„Nincs pénzünk arra, hogy magunk intézzük” – mondta.

A The Indian Express című lap szerint a moszkvai indiai nagykövetség múlt héten levélben értesítette Mun haláláról a rokonait, de a körülményekre nem tért ki.

„Az orosz fél megerősítette a halál tényét” – írta Gloria Dung Dung, a nagykövetség másodtitkára.

Az indiai külügyminisztérium tisztviselői nem válaszoltak a Reuters megkeresésére.

Mun napokkal azután halt meg, hogy Oroszország megígérte Újdelhinek: elengedi a hadseregből azokat az indiaiakat, akik átverés útján kerültek oda.

Oroszország indiai nagykövetsége azt is közölte, hogy Moszkva elkötelezett a „lehető leggyorsabb megoldás” megtalálása mellett.

Indiában legalább négy embert tartóztattak le, akiknek közük volt a csaláshoz.

A dél-ázsiai ország nem hajlandó elítélni Oroszország Ukrajna elleni háborúját, ehelyett párbeszédet és diplomáciai megoldást sürget a béke érdekében.

Srí Lanka és Nepál szintén arról számolt be, hogy több állampolgárát is törvénytelenül sorozták be.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG