Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ukrán elnök először látogatott el a határtérségbe az oroszországi behatolás megindítása óta


Volodimir Zelenszkij és Olekszandr Szirszkij az orosz határ menti Szumi területen 2024. augusztus 22-én
Volodimir Zelenszkij és Olekszandr Szirszkij az orosz határ menti Szumi területen 2024. augusztus 22-én

Volodimir Zelenszkij az északkeleti Szumi területre utazott, ahol arról számolt be, hogy az oroszországi Kurszki területen a hadsereg újabb települést vont az ellenőrzése alá, és további hadifoglyokat ejtett.

„A Kurszki területen újabb település került ukrán ellenőrzés alá, és továbbtöltöttük a cserealapot is” – írta az ukrán elnök az X-en, miután Olekszandr Szirszkijjel, a hadsereg főparancsnokával egyeztetett.

A cserealap alatt azokat az orosz hadifoglyokat értette, akiket az ellenség fogságába került ukrán katonákra cserélhetnek majd ki.

Az ukrán fegyveres erők mintegy két hete megkezdett kurszki behatolása a legnagyobb léptékű katonai invázió Oroszország területén a második világháború óta.

Elemzők szerint az offenzívában akár tízezer ukrán katona is részt vehet páncélosokkal és tüzérséggel.

Ezzel párhuzamosan azonban az orosz csapatok tovább nyomulnak előre a kelet-ukrajnai Donyeckben, ahol a moszkvai védelmi tárca csütörtöki tájékoztatása szerint elfoglaltak egy Mezsove nevű falut is.

Eközben ukrán dróntámadások okoztak tüzet egy dél-oroszországi katonai létesítményben. Nem tudni még, hogy pontosan mekkora a kár, a csapások tényét viszont megerősítette a helyi kormányzó.

Ehhez kapcsolódóan: Milyen hatással lehetnek a harcokra az első, Ukrajnába érkező F–16-osok?

Rosztovban immár ötödik napja nem sikerült eloltani azt a tüzet, amely egy kőolajraktárban ütött ki Proletarszkban az ukrán haderő vasárnapi dróncsapása után.

Ukrajna csütörtökre virradóra huszonnyolc pilóta nélküli eszközt indított oroszországi célpontok ellen. Az orosz kormányzat közölte, hogy tizenhármat Volgográd, hetet Rosztov, négyet Belgorod, kettőt Voronyezs, egyet-egyet pedig Brjanszk és Kurszk felett semmisítettek meg.

Orosz Telegram-csatornákon arról számoltak be, hogy a drónokkal a légierő egyik bázisát is célba vették Marinovka közelében, az ukrán határtól nagyjából háromszáz kilométerre.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG