Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az utóbbi év legvéresebb napja Libanonban, több mint 270 emberrel végeztek izraeli légicsapások


Sűrű füst gomolyog egy dél-libanoni település felett 2024. szeptember 23-án
Sűrű füst gomolyog egy dél-libanoni település felett 2024. szeptember 23-án

Izrael ismét a Hezbollah terrorszervezetet támadta, sok ember a lakóhelye elhagyására kényszerült. A helyi hatóságok tájékoztatása szerint a halálos áldozatok száma 274.

Emberek ezrei menekülnek Libanon déli részéről, így a Szidónból kivezető utak is tömve vannak, sokan a főváros, Bejrút felé tartanak.

Az izraeli hadsereg előre figyelmeztette az érintett területek lakóit, hogy hagyják el az otthonukat, több mint nyolcvanezer telefonhívást indítottak ennek érdekében.

A művelet során mintegy háromszáz célpontot támadtak, elsősorban a Hezbollah fegyverraktárait. Ezt követően 274 halottról és több mint ezer sebesültről érkezett hír.

Életét vesztette a síita milícia egyik magas rangú tisztviselője, Ali Aburia, de az áldozatok között nők, gyermekek és egészségügyi dolgozók is voltak.

Ehhez kapcsolódóan: Állítólag az izraeli titkosszolgálat hozta létre a robbanó csipogók magyar közvetítőcégét

A légicsapásokat a Libanon keleti részén fekvő Bekaa-völgyre is kiterjesztették, ahol a Hezbollah régóta jelen van. A terrorszervezet 1982-as megalapítása is itt történt az iráni Forradalmi Gárda segítségével.

Daniel Hagari izraeli katonai szóvivő figyelmeztetett, hogy a térségben élőknek azonnal el kell hagyniuk azokat a területeket, ahol a Hezbollah fegyvereket tárol. A Hezbollah erre válaszul rakétákat lőtt ki Izrael katonai létesítményeire. A zsidó állam közölte, hogy nagyjából harmincöt libanoni rakétát észleltek Cefat térségében, ezek közül több lövedék nyílt, lakatlan területen csapódott be, többet pedig elfogtak.

A fegyveres csoport vasárnap nagyszabású rakétazáport zúdított Izraelre, mintegy százötven lövedéket azonosítottak. Ez megtorlás volt az egyik parancsnokuk és többtucatnyi más fegyveresük halálával járó korábbi izraeli támadásra.

Az egyre fokozódó csapások és ellencsapások sokak szerint felvetik az eszkaláció, vagyis egy totális háború kitörésének kockázatát a Közel-Keleten, miközben még a gázai konfliktus sem ért véget.

A Hezbollah már a Hamász palesztin terrorszervezet tavaly októberi, mintegy ezerkétszáz emberéletet követelő merényletsorozatát követő napon lőni kezdte Izraelt, lefoglalva az ország biztonsági erőit. Azóta nagyjából folyamatosak a különböző intenzitású kölcsönös támadások.

Izrael célja a Hezbollah visszaszorítása a határ térségéből, hogy állampolgárai visszatérhessenek az otthonukba, ahonnan el kellett menekülniük. A síita milícia leszögezte, hogy addig nem hagy fel a támadásokkal, amíg nem lesz tűzszünet a Gázai övezetben.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG