Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Azonnali jogvédelmet kérnek Iványi Gábor bezáratott iskolái


A szegedi Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium épülete
A szegedi Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium épülete

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) álláspontja szerint jogsértő módon vonták vissza három iskolájuk engedélyét a kormányhivatalok, ezért azonnali jogvédelmet kérnek a bíróságtól. Abban bíznak, hogy visszaáll az eredeti állapot, elkezdhetik az oktatást, és folytathatják a NAV-val a tárgyalást az adósságrendezésről. A bezárás mintegy ötszáz, többségében speciális nevelési igényű, halmozottan hátrányos helyzetű tanulót érint, plusz az intézmények dolgozóit.

Minden jogi szakértő azt mondta, akivel beszéltek, hogy az eljárás törvénytelen, a történtek sértik a diákok és szüleik jogait, ezért bíznak az azonnali jogvédelemben – mondta a Szabad Európának Vajay Zsófia, a MET kommunikációs vezetője.

A két budapesti intézmény esetében már beadták, a szegedit hétfőn adják be – tette hozzá. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet segít nekik a bírósági eljárásban.

Mint mondta, egyértelműnek tűnik a jogsértés, ezért abban bíznak, hogy a bíróság felfüggeszti az iskolák bezárásáról szóló határozatot, és megkezdhetik az oktatást. Bírósági úton a határozat végleges visszavonását is szeretnék elérni, de az egy hosszabb eljárás lesz, az azonnali jogvédelem ügyében viszont tizenöt napon belül kell döntenie a bíróságnak.

Korábbi cikkünk a témában: A kormányhivatal bezáratta Iványi Gáborék fővárosi óvodáit és iskoláit

Az intézmények dolgozói az engedély visszavonása miatt megkapták a felmondásukat, elméletileg a felmondási idejüket töltik – mondta Vajay Zsófia. Jogilag az is abszurd helyzet szerinte, hogy az intézményeknek el kell bocsátaniuk a gyerekeket, hogy átmehessenek egy másik iskolába, viszont a már törölt intézmény nem adhat ki ilyen papírt.

„Felfoghatatlan, abszurd és kegyetlen, hogy nem adtak több időt a tartozásaink rendezésére, és teljesen váratlanul, néhány nappal a tanévkezdés előtt bezáratták az iskolákat. Nem előző nap jöttek rá, hogy baj van, mert az indoklásban júliusi pénzügyi adatokra hivatkoznak, de csak augusztus 29-én szóltak. Szegeden egy munkanapot sem hagytak” – fogalmazott a MET kommunikációs vezetője.

Ehhez kapcsolódóan: Tiltakozásokkal és korlátozásokkal kezdődik a tanév

Háromszáz budapesti diák alól húzták ki az iskolát három nappal a tanévkezdés előtt

A két bezáratott fővárosi intézmény, a Wesley Kincsei Általános Iskola és Gimnázium és a MÁV-telepi Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium hétfőtől egy közös ferencvárosi épületben kezdett volna működni, amelyet ingyen kaptak használatra a fővárosi önkormányzattól. Ezer munkaórában csaknem száz önkéntes bevonásával, egész nyáron át tartó munkával sikerült elvégezniük a hatóságok által előírt összes javítást – mondta Vajay Zsófia.

A háromszáz budapesti diáknak és szüleiknek három munkanappal a tanévkezdés előtt kellett új iskolát találniuk. A szülőktől úgy értesült, hogy csak a töredéküket vették át, azt a választ kapták, hogy nincs hely. A Wesley Kincsei diákjainak negyven százaléka sajátos nevelési igényű, sok kijelölt intézmény nem vehet fel ilyen tanulót, mert nincs rá jogosultsága.

E diákok esetében bizottság dönt az iskolai áthelyezésről, ami hosszabb procedúra, erre sem hagytak időt, ami szintén sérti a tanulók és szüleik jogait – tette hozzá.

Mint mondta, náluk volt gyógypedagógus, fejlesztőpedagógus, kis létszámú osztályokban tanultak a gyerekek, mindez nagyon kevés helyen biztosított az állami iskolákban.

Ehhez kapcsolódóan: Tiltakozásokkal és korlátozásokkal kezdődik a tanév

Elismert adó- és közüzemi tartozásaik vannak, miután az elmúlt években az állami normatívának csak a töredékéhez jutottak hozzá, ami tavaly a nullára csökkent. Ha megkapnák, ami jár, minden járulékot be tudnának fizetni – magyarázta Vajay Zsófia.

Valóban van olyan szabály, hogy ha az intézmény tartozása meghaladja éves költségvetésének a felét, akkor visszavonható az engedélye, viszont előrehaladott tárgyalásaik voltak a NAV-val az adósság rendezésére, a megegyezés közelében jártak, hogy felfüggesszék a végrehajtást a számláikon. Megkapták volna a normatívát, és ezzel egy időben megkezdték volna a tartozásaik törlesztését – mondta.

A szegedi Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium bezárása 150 tanulót érint, többségében halmozottan hátrányos helyzetű, sajátos nevelési igényű gyerekeket. Az iskola hétfőn adta volna át a pályázati pénzből felújított tornatermét, mindent előkészítettek az évkezdésre és a tanévnyitó ünnepségre.

Jelenleg az iskoláikban a tanárok vigyáznak azokra a gyerekekre, akiknek a szülei nem tudták megoldani a felügyeletet, miközben kétségbeesve keresnek új iskolát a gyereküknek. Ha nem íratják be őket, akkor szabálysértést követnek el – hívta fel rá a figyelmet.

Több évtizedes, hiánypótló és kiemelkedő színvonalú pedagógiai munkát semmisíthet meg ez a határozat. Szívszorító az értelmetlen pusztítás, értelmezhetetlen, kinek az érdeke megfosztani a kiszolgáltatott diákokat egy biztonságos és valódi lehetőségeket adó közegtől, és utcára tenni elhivatott szakembereket – közölte a MET.

Az óvodások és a MÁV-telepi iskolások eddig ingyenes étkezést kaptak, sőt, még a szüleiknek is küldtek haza meleg ételt, mert másképp nem jutottak volna hozzá. A MET szerint az állami intézmények ezt nem tudják vállalni.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG