Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Balog Zoltán: Én kerestem meg Novák Katalint, hogy ebben az ügyben érdemes lenne ilyen döntést hozni


Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke igét hirdet Budapesten, a Szilágyi Dezső téri református templomban 2023. december 25-én
Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke igét hirdet Budapesten, a Szilágyi Dezső téri református templomban 2023. december 25-én

Először szólalt meg a sajtóban a kegyelmi botrány óta a református püspök. Azt mondta, tudatosan várt a választások lebonyolításáig. Szerinte K. Endre alapvetően ártatlan, ő maga szerinte nem rántotta bele a botrányba a református egyházat, az első perctől felelősséget érzett a történtek miatt, és úgy érzi, hogy vállalta is.

A református püspök a 777 keresztény egyházi blognak adott egyórás interjút az irodájában június 11-én. A Telex azt írja, hogy a blog közösségi oldalaira feltöltött felvételek alapján az interjút az MTVA Online Igazgatóság vezetője készítette.

Az interjúban a püspök egyebek között arról beszélt, hogy K. Endre felesége kereste meg őt azzal, hogy segítsen célba juttatni a férfi kegyelmi kérvényét. Korábban nem ismerte K. Endrét, akit a saját hivatalában fogadott, nem tudta, hogy házi őrizetben volt. Balog Zoltán ezek után döntött úgy, hogy próbál segíteni. Megkereste Novák Katalint, és „azt kértem tőle, hogy szerintem ebben az ügyben érdemes lenne ilyen döntést hozni”. Mint fogalmaz, nem túlzó azt állítani, hogy ő járta ki a kegyelmet K. Endrének.

Ehhez kapcsolódva: Ki beszélte rá Novák Katalint a bukását okozó elnöki kegyelem megadására?

Balog Zoltán azt állítja, hogy az első perctől erkölcsi felelősséget érzett a történtek miatt, amit szerinte vállalt is. Segítségét és kiállását is felajánlotta Novák Katalinnak az ügyben, de nem tartott rá igényt, mert vállalni akarta a döntésért a felelősséget.

Novák Katalin a botrány miatt volt kénytelen távozni a posztjáról. Vele bukott Varga Judit, aki a kegyelmi ügy kirobbanásáig a Fidesz EP-listáját vezette, és igazságügyi miniszterként ellenjegyezte a pápalátogatás apropóján adott államfői kegyelmi döntést. A botrány után Varga Judit lemondott az EP-lista-vezetésről, és távozott a közéletből.

Korábbi cikkünk a témában: Nem engedték ki feltételessel a bicskei pedofil igazgatót, két év múlva szabadulhat

Balog Zoltán továbbra is úgy látja, hogy K. Endre – akit azért ítélt jogerősen három év négy hónap börtönre a bíróság, mert a bicskei gyermekotthon helyettes vezetőjeként fedezte pedofil főnökét – alapvetően ártatlan. Balog püspök szerint K. Endre akkor is az „igazáért küzdött”, amikor azzal kereste meg februárban, már jóval a botrány kirobbanása után a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatójának egyik áldozatát, hogy pénzért mondja videóra, hogy ő, K. Endre ártatlan, miközben a sértett a bíróságon korábban ennek az ellenkezőjét vallotta. Az erről készült, rejtett kamerás felvételt az RTL Klub Házon kívül című műsorában mutatták be.

Bár Balog Zoltán – mint a Szabad Európa is megírta – először nem akart, végül mégis lemondott a kegyelmi botrány után a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöki posztjáról, de a volt fideszes miniszter a püspökségét megtartotta.

Ezt most az interjúban azzal magyarázta, hogy a zsinati lelkészi elnöki poszt a politikai térben a közélet terén zajlik, a püspöki eskü alól azonban csak azok menthetik fel, akiknek az esküt tette. Azt, hogy az egyházat kifelé többé nem képviseli, megkülönbözteti attól, hogy van egy lelki közösség, amelynek a vezetésére vállalkozott. Diplomata-útlevelét megtartja, mert azt püspökként kapta.

Azt mondta, tudatosan várt a megszólalással a választások lebonyolításáig, mert látszott, hogy „olyan módon lesz a választási kampány része ez az ügy, hogy ebben igazán jót nem lehet mondani”.

Szerinte nem rántotta bele a botrányba a református egyházat, „ők maguk álltak mellém és keltek a védelmemre”, a zsinati lelkészi elnöki posztjáról pedig azért nem akart az ügy kirobbanásakor azonnal lemondani, mert „megzavarta”, hogy mennyire kiállt mellette a közössége.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG