Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Belügyminisztérium: Sehol sem épül menekülttábor Magyarországon


Rendőrautók a nyugat-magyarországi Vitnyéden 2024. október 9-én. A kormány tagadja, sok helybelinek azonban meggyőződése, hogy menekülttáborok épülnek a környéken
Rendőrautók a nyugat-magyarországi Vitnyéden 2024. október 9-én. A kormány tagadja, sok helybelinek azonban meggyőződése, hogy menekülttáborok épülnek a környéken

„Tájékoztatjuk, hogy Vitnyéden, Écsen és Albertkázmérpusztán, továbbá Magyarország egyetlen más településén sem épül menekülttábor. A hivatkozott közlés otrombán hazug feltételezések halmaza” – írta a Belügyminisztérium a Telex megkeresésére.

A portál azután kérdezte a minisztériumot, hogy a Nyugat.hu információi szerint Vitnyéden, valamint a Győrhöz közeli Écsen, illetve az osztrák határnál fekvő Albertkázmérpusztán is menekülttábor épül. A Belügyminisztérium erre, a Szabad Európa oldalán is közölt cikkre reagálva írta azt a Telexnek, hogy „a hivatkozott közlés otrombán hazug feltételezések halmaza”.

Szeptemberben több osztrák híradás foglalkozott azzal, hogy a magyar kormány illegális migránsok befogadótáborának építését tervezi az osztrák határ közelében. A Der Standard idézte Hans Peter Doskozil (SPÖ) burgenlandi tartományfőnököt, aki attól tart, hogy a leendő táborban összegyűlt embereket a zöldhatáron át Ausztriába küldik. Az osztrák belügyi szóvivő annyit mondott az osztrák lapnak, hogy ha ez valóban így van, módosítják az intézkedéseiket.

Ehhez kapcsolódóan: Ötszáz fős menekülttábort építenek Vitnyéden, bár Magyarország hivatalosan nem fogad be migránsokat

Orbán Viktor miniszterelnök az EU-elnökség sajtótájékoztatóján azt mondta: „Vitnyéden nem lesz menekülttábor, és sehol sem lesz migránstábor.” A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely azzal magyarázta a nyilvánosság elől elzártan folyó munkálatokat, hogy a rendészeti képzést nyújtó győri és soproni iskoláknak terveznek nyári tábort nyitni az osztrák határtól 15 kilométerre fekvő falu határában. A helybelieket azonban sem a kormányfő, sem Gulyás Gergely, sem Gyopáros Albert, a választókerület országgyűlési képviselője nem tudta meggyőzni, tiltakozó felvonulást tartottak, az egyik falubeli pedig a Nyugat.hu portálnak azt mondta: „Senki sem hiszi el, hogy iskolásoknak építenek tábort, ha így lenne, nem zárnák el ennyire a helyiek elől.”

A létesítmény építésének hírét Szalai Csaba, Vitnyéd polgármestere is megosztotta a falu zárt Facebook-csoportjában. Azt írta: nincs biztos információja, ő is csak annyit hallott, hogy a belső részen zárt, katonaság által őrzött tábort alakítanak ki három épületből.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG