Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Biden nem ad kegyelmet a fiának


Joe Biden amerikai elnök fia, Hunter Biden társaságában a Nemzeti Gárda delaware-i légi támaszpontján 2024. június 11-én
Joe Biden amerikai elnök fia, Hunter Biden társaságában a Nemzeti Gárda delaware-i légi támaszpontján 2024. június 11-én

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön megismételte, hogy nem ad kegyelmet a fiának, Hunternek, akit a héten ítéltek el, mert hazudott a droghasználatáról, amikor 2018-ban fegyvert vásárolt.

„Tiszteletben fogom tartani az esküdtszék döntését – mondta Biden. – Nem adok kegyelmet neki. Rendkívül büszke vagyok a fiamra, Hunterre, aki legyőzte a függőségét. Ő az egyik legokosabb, legtisztességesebb ember, akit ismerek” – tette hozzá.

Még nem tűzték ki a Hunter Biden elleni ítélet kihirdetésének dátumát. A három vádpont összesen 25 év börtönbüntetést vonhat maga után, bár ennek kiszabása valószínűtlen egy büntetlen előéletű vádlott esetében.

A Donald Trump volt republikánus elnök által bírónak jelölt Maryellen Noreikának kell majd döntenie arról, hogy mennyi időt töltsön Hunter Biden rács mögött, ha egyáltalán lecsukják.

Biden elnök egy nappal azután beszélt erről, hogy a Fehér Ház kizárta Hunter Biden büntetésének esetleges megváltoztatását. Az elnök és a Fehér Ház is hónapok óta arról beszél, hogy Biden nem fog kegyelmet adni a fiának.

Az esküdtek kedden találták bűnösnek Hunter Bident, miután két nap alatt három órán át tanácskoztak a szövetségi bíróságon a delaware-i Wilmingtonban. Az ügy egy 2018-as fegyvervásárlásból indult ki: az ügyészek szerint Hunter Biden kokainfüggő volt, amikor a revolvert vette. Az amerikai törvények tiltják, hogy kábítószer-fogyasztók fegyvert vásároljanak vagy birtokoljanak.

Hunter Bident azért ítélték el, mert hazudott a kötelezően kitöltendő fegyvervásárlási űrlapon, amikor azt írta, hogy nem használ illegális szereket, nem kábítószerfüggő, és mert 11 napig illegálisan birtokolta a fegyvert.

Készült a Reuters és az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG