Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bolgár politikusok egyszerre a helyi „külföldiügynök-törvény” szószólói és külföldi támogatások haszonélvezői


Kosztagyin Kosztagyinov, az Újjászületés párt vezetője
Kosztagyin Kosztagyinov, az Újjászületés párt vezetője

A szélsőjobboldali Újjászületés párt ismét azt szorgalmazza, hogy Bulgária fogadjon el olyan törvényt, amely büntet mindenkit, aki bármilyen külföldi finanszírozásban részesült, hasonlóan az oroszországi „külföldiügynök-törvényhez”, amelyet máshol is lemásoltak, és amely a törvény ellenzői szerint csak a kritikusok elhallgattatásáról szól. Úgy tűnik azonban, hogy a párt néhány fontos tagja, valamint a párt harcos vezetőjének, Kosztagyin Kosztagyinovnak a felesége is részesült olyan külföldről finanszírozott programokból, amelyeket most elítélnek.

Oroszország 2012-ben bevezetett, azóta szigorított korlátozó „külföldiügynök-törvénye” mintául szolgált más kormányok számára, amelyek a kritikusok elhallgattatására törekszenek – mondják megfigyelők. Év elején Georgia kormánya a hetekig tartó utcai tiltakozások ellenére keresztülvitte a parlamenten a külföldi ügynökről szóló törvény saját változatát. 2023 decemberében a magyar parlament elfogadta a nemzeti szuverenitás védelméről szóló törvényt, amelyet Orbán Viktor magyar miniszterelnök terjesztett elő, és amely a kritikusok szerint hasonlít az orosz törvényhez.

Az, hogy az Újjászületés célba vette a bármilyen finanszírozásban részesülő nem kormányzati szervezeteket és magánszemélyeket, egy nemrégiben elért jogalkotási siker után történt, amely sokkolta az ország civil társadalmának nagy részét. A szélsőjobboldali párt, amely gyakran erősíti az oroszbarát narratívákat, és követelte, hogy Bulgária lépjen ki a NATO-ból, az utcai tiltakozások és a külföldi kritikák ellenére a bolgár parlamentben az élére állt az iskolai „melegpropaganda” betiltásáról szóló ellentmondásos törvény elfogadásának.

Nem ez az első alkalom, hogy az Újjászületés, amely a koronavírus-járvány idején oltásellenes dezinformációt terjesztett, a külföldi finanszírozás ellen foglal állást. 2022-ben a törvény enyhébb változatát javasolta, amely csak a külföldi finanszírozásban részesülő újságírókra vonatkozott volna. Ezt a jogalkotási törekvést a parlamentben leszavazták, miután számos kritika érte többek között nemzetközi médiaszervezetek részéről. A pártot ez azonban nem tántorította el. Egy évvel később – ismét sikertelenül – próbálták elérni a törvényjavaslat elfogadását.

Most – talán a legutóbbi LMBTQ-ellenes parlamenti győzelmén felbuzdulva, amelyet néhány EU-szimpatizáns párt segítségével fogadtak el – ismét próbálkozik. A legújabb javasolt „külföldiügynök-törvény” előírná, hogy a külföldi finanszírozásban részesülő szervezeteknek, művészeknek, újságíróknak vagy bloggereknek külföldi ügynökként kell regisztráltatniuk magukat, és megtiltaná, hogy állami egyetemen dolgozzanak, politikai eseményeket kommentáljanak vagy a kormány által finanszírozott projektekben vegyenek részt. A törvényjavaslatot még nem terjesztették a kétszáznegyven tagú parlament elé, de két parlamenti bizottság már tárgyalta.

„Piszkos pénz”

Ognyan Mincsev, egy bolgár politológus a Facebookon azt írta, hogy az Újjászületés piszkos pénznek próbálja beállítani a külföldi támogatásokat.

A törvényjavaslat egyik leghangosabb támogatója Koszta Sztojanov, az Újjászületés egyik képviselője és a parlament Gyermek-, Ifjúsági és Sportbizottságának elnöke – ez az egyik olyan bizottság, amely megvitatta a törvényjavaslatot. Sztojanov azonban maga is részesült a külföldi adományozók nagylelkűségéből.

Koszta Sztojanov bolgár képviselő
Koszta Sztojanov bolgár képviselő

A párt honlapján elérhető életrajza szerint Sztojanov 2018 januárjától 2022 októberéig egy helyi civil szervezet ügyvezető igazgatója volt a Fekete-tenger-parti Várna megye két településén, Dolnyi Csiflikben és Bjalában. Ez idő alatt a civil szervezet közösségi infrastrukturális projektekre kapott uniós pályázati pénzt. 2018-ig tagja volt az uniós források kezelésével foglalkozó önkormányzati szövetségnek, jelenleg is aktívan részt vesz bolgár projektek értékelésében az uniós programokhoz.

Az Újjászületés másik képviselője, Angel Jancsev szintén részesült pályafutása során külföldi finanszírozású programokból. Ő két, amerikai támogatásban részesülő bolgár oktatási alapítvány ellen kelt ki, mondván, hogy megrontják az ország oktatási rendszerét és értékeit. Ő volt az egyik legnyíltabb támogatója az iskolai LMBTQ-ellenes törvénynek is.

Jancsev maga is volt pedagógus. Történelemtanár volt, mielőtt később egy közép-bulgáriai város, Veliko Tarnovo középiskolájának igazgatója lett. Igazgatói ideje alatt kétszer részesült az Amerika Bulgáriáért Alapítvány által finanszírozott programokból, amely a honlapja szerint „egy független, pártatlan és politikamentes amerikai alapítvány, amely a bolgárokkal együttműködve dolgozik az ország magánszektorának és a kapcsolódó demokratikus intézményeknek a megerősítésén”. 2015-ben részt vett egy iskolavezetéssel és tanítási módszerekkel foglalkozó képzési műhelyen, amelyben vezető amerikai szakértők is közreműködtek.

Velina Kosztagyinova, az Újjászületés vezetőjének felesége egy olyan várnai oktatási civil szervezet vezetőségében dolgozik, amely külföldi alapítványoktól kapott támogatást, és a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványok, valamint tucatnyi más külföldi szervezet a partnere.

XS
SM
MD
LG