Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bucsky Péter: „A kormány nem érti a modern gazdaság működését”


Az akkumulátorgyárak a hazai gazdaságpolitika állatorvosi lovai. Rengeteg közpénzt emészt fel az állami támogatásuk, sok vendégmunkás fog dolgozni bennük, a kormány pedig tíz évre kifizeti a bérüket. Az akkumulátorgyárak kedvéért három gázüzemű erőmű épül, és a környezetvédelmi szabályokon is lazítottak, mondja Bucsky Péter, a G7 újságírója.

Itt tudja meghallgatni a podcastot:

Bucsky Péter: „A kormány nem érti a modern gazdaság működését”
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:33:28 0:00

Négy gondolat a beszélgetésből:

1. Az Európai Unióban 2035-től betiltották a belső égésű motorral felszerelt új autók forgalomba hozatalát, bő tíz év múlva csak elektromos autókat vásárolhatunk. Emiatt a hagyományos motorokat gyártó üzemek nagy része be fog zárni, tízezrek veszíthetik el az állásukat, és sok ország gazdasági teljesítménye eshet vissza. A kormány az elektromos autók és az akkumulátorgyárak Magyarországra vonzásában látja a jövőt.

2. Bucsky Péter, a G7 újságírója szerint több száz milliárd forintos vissza nem térítendő állami támogatást kapnak, és hasonló nagyságrendű infrastruktúra-fejlesztést (vízművek, energia, közlekedés) hajtanak végre az akkumulátorgyárak környékén. „A kormány egy újonnan létrejövő munkahelyet 64 millió forinttal támogat, ezzel tíz évre kifizeti a munkások bérét” – tette hozzá.

3. Ezekben a gyárakban nagyrészt ázsiai vendégmunkások fognak dolgozni, de az akkumulátorgyárak kedvéért három gázerőművet is építenek, hogy legyen elég elektromos áram.

4. Bucsky Péter szerint nem képviselnek hozzáadott érteket ezek a beruházások, nem látszik, milyen előnye származik a magyar gazdaságnak az akkumulátorgyárakból – kicsit kommunista gazdaságpolitika van ma Magyarországon.

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG