Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Budapesten tárgyalt a boszniai szerb államfő


Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Milorad Dodikot, a Bosznia-hercegovinai Szerb Köztársaság elnökét a Karmelita kolostorban 2024. szeptember 12-én
Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Milorad Dodikot, a Bosznia-hercegovinai Szerb Köztársaság elnökét a Karmelita kolostorban 2024. szeptember 12-én

Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban tárgyalt Milorad Dodikkal, a Bosznia-hercegovinai Szerb Köztársaság elnökével. Cikkünk frissül.

A megbeszélésen a Nyugat-Balkán uniós integrációjáról volt szó, arról, hogy Magyarország az Európai Unió Tanácsának soros elnökeként hogyan tudja előremozdítani a folyamatot – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Orbán Viktor az oroszpárti boszniai szerb elnök egyik legfőbb szövetségese, egyike azon kevés európai uniós tagállami vezetőknek, aki továbbra is hajlandók találkozni vele. 2023-ban is legalább háromszor tárgyaltak.

Ahogy beszámoltunk róla, idén januárban Milorad Dodik Vlagyimir Putyin orosz elnök után Orbán Viktort is a boszniai Szerb Köztársaság érdemrendje kitüntetésben részesítette. „Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor a Szerb Köztársaság támogatója. Hálásak vagyunk neki, mert reális politikai szereplőként fogad el bennünket (…) Személyében olyan barátra leltünk, mint soha korábban” – mondta januárban.

Azt is elmondta, hogy a magyar kormányfő örömmel fogadta a kitüntetést, amelyet valamikor februárban vesz át személyesen Banja Lukában, az entitás fővárosában.

Ehhez kapcsolódóan: Csúszik és drágul a boszniai Szerb Köztársaságban zajló magyar vállalkozásfejlesztési program

Orbán Viktor miniszterelnök (j3) Milorad Dodikkal, a Bosznia-hercegovinai Szerb Köztársaság elnökével (b3) tárgyal a Karmelita kolostorban 2024. szeptember 12-én
Orbán Viktor miniszterelnök (j3) Milorad Dodikkal, a Bosznia-hercegovinai Szerb Köztársaság elnökével (b3) tárgyal a Karmelita kolostorban 2024. szeptember 12-én

Az érdemrendet minden eddigi szerb elnök megkapta, ahogyan a szerb ortodox egyház vezetője is, továbbá öt olyan ember – köztük Radovan Karadžić volt boszniai szerb vezető és a Balkán mészárosának is nevezett Ratko Mladić egykori hadseregparancsnok –, akit a hágai Nemzetközi Törvényszék háborús bűnök miatt elítélt.

Orbán Viktor végül február helyett csak áprilisban vette át a kitüntetést Milorad Dodiktól Banja Lukában. Előző nap Szarajevóban találkozott az államszövetség vezetőivel. Az Európai Unió márciusban hagyta jóvá a csatlakozási tárgyalások megindítását Bosznia-Hercegovinával.

A magyar kormány korábban megvétózta az EU-s szankciókat Milorad Dodik ellen, akivel szemben az Egyesült Államok és Nagy-Britannia már büntetőintézkedéseket rendelt el korrupciós vádak, illetve az ország stabilitásának és területi egységének veszélyeztetése miatt. Magyarország eddig mintegy 45 milliárd forintos segítséget ígért a boszniai szerbeknek, amelynek egy részét mezőgazdasági gépek és szerszámok vásárlására fordíthatták a gazdálkodók. Erről még 2021 decemberében állapodtak meg, amikor Milorad Dodik magánlátogatáson fogadta Orbán Viktort a Banja Luka melletti Laktašiban.

Ahogy arról beszámoltunk, a boszniai Szerb Köztársaság már kétszer kapott hitelt a magyar állami Eximbanktól – összesen mintegy 55 milliárd forint értékben – a költségvetési hiány finanszírozására és adósságaik egy részének refinanszírozására.

Ehhez kapcsolódóan: Amikor Orbán Viktor a külföldi, aki beavatkozik más országok választásába

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG