Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A budvai hatóságok szerint a fertőzött turisták nem sértenek szabályt


A rafailovici strand a budvai önkormányzat területén 2021. augusztus 12-én
A rafailovici strand a budvai önkormányzat területén 2021. augusztus 12-én

Mi történik, ha koronavírus-fertőzést állapítanak meg a turistáknál, el kell-e különíteni őket? Ellenőrizni kell-e a házigazdákat és más kontaktokat – és ami a legfontosabb: megfelelően ellenőrizni a karantén betartását, hogy a fertőzött turisták ne mehessenek a tengerpartra, diszkókba, éttermekbe?

Montenegróban eddig 541 turistánál mutatták ki a koronavírust – mondta Jovana Vuković, a helyi Közegészségügyi Intézet járványügyi szakembere a Szabad Európa Rádiónak. Az elmúlt hónapban a hatóság mintegy 380 házi karanténról szóló utasítást adott ki a turistáknak, a legtöbbet a tengerparti üdülővárosban, Budvában.

„Az ellenőrzések során sem a montenegrói állampolgárok, sem a turisták körében nem sértették meg az izolációra vonatkozó szabályokat" – jelentették ki illetékesek.

Tizennyolc egészségügyi felügyelő ellenőrzi a csaknem háromszáz kilométer hosszú montenegrói tengerparton az előírt elszigetelési intézkedés betartását. Mint elmondták, a fertőzöttek és kontaktjaik nagy része elhagyta az országot.

Néhol lazán értelmezik a Covid-szabályokat

És bár a hatóságok szerint betartják az intézkedéseket, a turisták tapasztalatai ennek az ellenkezőjét mutatják. Erről beszélt Mira és Jovan, egy svájci házaspár: „Az intézkedéseket egyáltalán nem tartják tiszteletben. Például a tengerparton néhány nyugágyat hátratoltak, a strand többi részén viszont egyszerűen felfordították” – mondta Mira.

Budva városa Montenegró egyik fő turisztikai célpontja az Adriai-tenger partján
Budva városa Montenegró egyik fő turisztikai célpontja az Adriai-tenger partján

A szintén turista Amanda elmondta, hogy Angliából Dubrovnikon át a montenegrói határig több járványügyi ellenőrzésen is átesett. „Látom, hogy itt csak az üzletekben viselnek maszkot, és jó, hogy a szabadban nem kötelező, mert meleg van" – mondta. Bár az intézkedések előírják, hogy az éttermeket és klubokat csak oltási QR-kóddal vagy PCR-teszt birtokában lehet látogatni, néhány budvai diszkó bejáratánál senki sem volt kíváncsi rájuk.

Mit írnak elő az egészségügyi protokollok a fertőzött turistáknak?

A járványügyi szolgálat köteles tájékoztatni a turistát és a szálláshelyének tulajdonosát a pozitív teszteredményéről, a hatóságok pedig határoznak a fertőzött személy elszigeteléséről. A magánlaboratóriumok kötelesek bejelenteni a fertőzötteket, ezért a vizsgált személyek számát és azok eredményeit benyújtják a járványügyi szolgálatnak.

„Ezekkel az adatokkal kezdjük a járványügyi felmérést, és felvesszük a kapcsolatot a szállásokkal. De ennek előfeltétele hogy megkapjuk a pontos és teljes adatokat. Ha valaki rossz telefonszámot vagy más téves információt ad meg, akkor a legjobb szándékkal sem léphetünk kapcsolatba vele" – mondja Jovana Vuković járványügyi szakértő. Súlyos helyzetben a Covid–19-ben szenvedő turistákat kórházi kezelésre küldik, a költségeket a montenegrói állam fizeti.

Enyhébb tünetek esetén a turista elszigetelése a szálláson történhet, és neki kell viselnie a tartózkodás költségeit. Az, hogy a tulajdonosnak is elkülönítést írnak-e elő, ha vírussal fertőzött vendége volt, a teszt eredményeitől és a járványügyi szakember értékelésétől függ.

Biztonsági és egészségügyi protokollt léptettek életbe a szállodák vendégei számára is. Ez előírja, hogy a szálláskapacitás tíz százalékát szabadon kell tartani, mivel megfertőződhetnek a vendégek.

Arról nincs adat, hogy jelenleg hány vendég tartózkodik szállodai karanténban.

Bár a szállodai elszigeteltség idején a szállást a turisták fizetik, a Montenegro Stars Hotel Group magára vállalta ezeket a vendégköltségeket, mert társadalmi felelősségvállalást akar mutatni – mondta Maja Vukićević szóvivő.

„Leggyakrabban a fertőzést akkor fedezik, amikor a vendégek hazautaznak – ha a turisták számára előírják, hogy negatív PCR-teszttel lehet visszatérni hazájukba" – mondta Vukićević a Szabad Európának.

Az Egészségügyi Központ szerint a legtöbb olyan fertőzött turista, aki saját járművel jött, a hazatérés mellett dönt. Ez különösen igaz a Szerbiából és Bosznia-Hercegovinából érkezőkre. Az egészségügyi hatóság tájékoztatja a határőrséget, és az figyelemmel kíséri az országból kilépő turistát.

Budva járványügyi helyzete

Budvában jelenleg romlanak a fertőzési mutatók, és a helyi lakosság körében terjedő fertőzés miatt a járvány új hullámáról beszélhetünk – mondta Vuković járványügyi szakember.

Montenegróban a százezer lakosra jutó fertőzési adatok Budvában a legrosszabbak. ​„De az egészségügyi rendszer működik. Megerősítették a sürgősségi szolgálatot, a járványügyi szolgálat is segített, így egyelőre a terhelés ellenére működik a budvai egészségügy" – mondta Vuković.

Augusztus 9-én a montenegrói Közegészségügyi Intézet igazgatója, Igor Galić elmondta, hogy az ország járványügyi helyzete napról napra romlik. A helyzet miatt a budvai Antonioli család az elmúlt négy évtized során először úgy döntött, hogy ezen a nyáron nem ad ki apartmanokat turistáknak.​ „Ennek oka a Covid-szabályozás. Ha járványügyi megerősítés nélkül beengedünk embereket a házba, nincs biztonság, és ilyen körülmények között őrültség veszélyeztetni a családot" – mondta Petar Antonioli a Szabad Európának.

Ő azon kevés helyiek egyike, hajlandók voltak beszélni a montenegrói tengerpart járványügyi helyzetéről. Nyilvánosan csak azok a vendéglátósok szólaltak meg, akik tiltakoztak a járványügyi intézkedések ellen.

Montenegrói vendéglátósok tiltakoznak a Covid–19 intézkedések ellen Podgoricában 2021. augusztus 9-én
Montenegrói vendéglátósok tiltakoznak a Covid–19 intézkedések ellen Podgoricában 2021. augusztus 9-én

Montenegró azon kevés turistacélpontok egyike, ahová a koronavírus elleni védőoltás igazolása és negatív teszt nélkül is be lehet lépni. (Bár Nagy-Britanniából érkező magyar utazótól kértek PCR-teszt-igazolást.) Idén nyáron több mint 192 ezer turista tartózkodik Montenegróban, ebből 64 ezer Budvában.

Azok a turisták, akiknek a hazaúthoz PCR-tesztre van szükségük, élvezhetik a montenegrói kormány nagylelkűségét, mert ingyenesen csinálják meg nekik a vizsgálatot. Május elejétől augusztus 5-ig mintegy 8100 PCR-tesztet végeztek külföldi állampolgárokon – tájékoztatta a Szabad Európát az Egészségügyi Minisztérium és a Gazdaságfejlesztési Minisztérium egy közös válaszban.

Közben azonban a régióban itt a legmagasabb a kétheti lebontásban, százezer főre vetített fertőzések száma – 405.

Jasna Vukićević írása
XS
SM
MD
LG