Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Charles Michel: Orbánnak nincs felhatalmazása, hogy az EU nevében tárgyaljon. Orbán Viktor: Ez eszembe sem jut


Orbán Viktor miniszterelnök és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben 2023. március 23-án
Orbán Viktor miniszterelnök és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben 2023. március 23-án

Az Európai Tanács elnöke az X-en közzétett bejegyzésében arról írt, hogy a magyar kormánynak soros uniós elnökként nincs felhatalmazása, hogy az EU nevében kapcsolatba lépjen Oroszországgal. Közben Orbán Viktor arról beszélt a Kossuth rádióban, hogy szerinte „Európa többet is tudna tenni azért, hogy a béke felé mozduljunk el”.

Az Európai Tanács álláspontja egyértelmű: Oroszország az agresszor, Ukrajna az áldozat. Semmilyen megbeszélés nem jöhet létre Ukrajna nélkül Ukrajnáról – áll az Európai Tanács elnökének bejegyzésében.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök is kérdőre vonta bejegyzésében Orbán Viktort, hogy igazak-e moszkvai útról felröppent hírek.

A Szabad Európa uniós forrásból úgy tudja: számos próbálkozás történt a magyar kormányfő esetleges oroszországi látogatásáról szóló hírek megerősítésére, de nem jártak sikerrel. Orbán Viktor miniszterelnök semmilyen moszkvai útról nem tájékoztatta Charles Michelt, ha megtette volna, az Európai Tanács elnöke határozottan ellenzett volna egy ilyen látogatást.

Mint arról a Szabad Európa beszámolt, Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Moszkvába utazik, hogy találkozzon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Ez lesz a második hivatalos útja, amióta július 1-jén Magyarország átvette az unió soros elnökségét.

A kormányfő kedden Kijevben járt, ahol a háború kitörése óta először volt hivatalos találkozója Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Orbán moszkvai útjáról elsőként Panyi Szabolcs újságíró írt az X-en, de egy magyar kormányzati forrás is megerősítette a Szabad Európának.

Az információk szerint Szijjártó Péter is elkíséri a Kremlbe a miniszterelnököt. A külügyminiszter Orbán Viktor keddi kijevi látogatása idején telefonon egyeztetett Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, és többször is járt Oroszországban az Ukrajna ellen 2022. február 24-én indított orosz támadás óta.

Orbán Viktor: Béke akkor lesz, ha valaki megcsinálja

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádióban az ukrán elnökkel folytatott keddi kijevi útjáról azt mondta: nehéz fölmérni egy ilyen találkozó hatását. Úgy fogalmazott, hogy a béketárgyalásokat a nagy országok fogják elintézni, Magyarországnak tudnia kell a súlyát és a helyét.

A miniszterelnök szerint Európának többet kellene tennie azért, hogy enyhüljön a háborús feszültség. Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarországnak soros elnökként nincs arra mandátuma, hogy az Európai Unió nevében tárgyaljon, ez „eszembe se jut”.

Ugyanakkor szerinte fel tudja tárni a helyzetet, hogy melyik fél meddig tud elmenni, és ha ez megtörtént, a 27 európai uniós tagállam vezetője döntést hozhat, majd az arra feljogosítottak fognak tárgyalni.

Orbán Viktor egyébként a keddi kijevi sajtótájékoztatón azt mondta: azt kérte Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől, hogy egy gyors tűzszünettel gyorsítsák a béketárgyalásokat. „Egy határidőhöz kötött tűzszünet, amely lehetőséget ad a béketárgyalások felgyorsítására: ennek a lehetőségeit mértem föl” – fogalmazott Kijevben Orbán Viktor.

Járókelők Orbán kijevi útjáról: „Ez csak műsor”
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:22 0:00
  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG