Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Csomagban szavaztatná meg Karácsony Gergely Kiss Ambrust és Vitézy Dávidot két helyettesének


Karácsony Gergely egy tavaszi kampányrendezvényen
Karácsony Gergely egy tavaszi kampányrendezvényen

A főpolgármester részéről ez a megoldás lehetne a kompromisszum, amellyel megtarthatná legfontosabb munkatársa pozícióját. Egyelőre kérdés, a pártok belemennek-e a megoldásba.

A politikai realitásokat belátva már elfogadná maga mellé főpolgármester-helyettesnek választási ellenfelét Karácsony Gergely – értesült a Szabad Európa. Információink szerint Karácsony Gergely az elmúlt napokban Magyar Péterrel és Vitézy Dáviddal is találkozott. A két megbeszélés eredménye az a kompromisszum lehet, hogy az új Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén a főpolgármester eddigi helyettese, Kiss Ambrus mellett Vitézy Dávidot is főpolgármester-helyettesnek jelölné.

Arról egyelőre nincs hír, hogy ebben az esetben hogyan oszlanának meg a hatáskörök a két főpolgármester-helyettes között. Kiss Ambrus eddig általános főpolgármester-helyettes volt, ebben a minőségében Budapest költségvetésétől kezdve a közterületek állapotán át a BKV-t érintő ügyekig terjedt rendkívül széles portfóliója. Vitézy Dávid mint közlekedési szakember esetében azonban értelemszerűen adódna a városüzemeltetés mint fő hatáskör.

Kiss Ambrus újraválasztása mellett egyébként az elmúlt napokban Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester, Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke és több szakszervezet is felszólalt.

Hogy lesz többség?

Egyelőre kérdés az is, hogy a megoldás kapna-e többséget a Fővárosi Közgyűlésben, ahol a június 9-i választások eredményeképpen egyik bejutott politikai erő sem képes egyedül átvinni az akaratát. A 33 tagú képviselő-testületben a Fidesz és a Tisza Párt tíz-tíz, a DK–MSZP–Párbeszéd választási szövetség (Karácsony Gergellyel együtt) hét, míg az LMP (Vitézy Dáviddal) és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) egyaránt három-három mandátummal bír. (Ehhez ráadásul hozzávehetjük, hogy mára szétesett a DK–MSZP–Párbeszéd-koalíció.)

Vitézy Dávid valószínűleg a városüzemeltetésért felelne, ha létrejön a kompromisszum
Vitézy Dávid valószínűleg a városüzemeltetésért felelne, ha létrejön a kompromisszum

A 444.hu korábban arról írt, hogy Magyar Péter Vitézy Dáviddal és az MKKP elnökével, Kovács Gergővel találkozott, ahol arra próbálta rábírni őket, hogy „egy Fidesz- és DK-mentes fővárosi koalícióról” egyeztessenek. E szerint Vitézy Dávid lenne az egyetlen főpolgármester-helyettes, ő felelne a BKV-ért és a legfontosabb fővárosi cégekért, menesztenék az eddigi DK-s kádereket – például Walter Katalint, Draskovics Tibort és Mártha Imrét –, és Karácsony Gergely jogköreit is jelentősen megnyirbálnák. Csakhogy ebbe az MKKP egyelőre nem ment bele.

Kiss Ambrus eddig általános főpolgármester-helyettes volt
Kiss Ambrus eddig általános főpolgármester-helyettes volt

A Válasz Online értesülése szerint jövő pénteken, október 4-én lehet a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülése. A lap cikkében részletesen bemutatja, hogy csak úgy tud megalakulni az új fővárosi önkormányzat – a fentebb ismertetett erőviszonyok miatt –, ha valamennyire minden szereplő szembemegy korábbi állásfoglalásaival. Ebből a szempontból a leglátványosabb változás a Válasz Online szerint, hogy Karácsony Gergely kezd lemondani a korábban meghirdetett „Budapest köztársaságról”, és keresi a Fidesz támogatását. Ennek jele, hogy már nemcsak az olimpia rendezésétől nem zárkózik el (bár korábban is hangoztatta, hogy megfelelő fejlesztések esetén el tudná fogadni), hanem az úgynevezett maxi-Dubaj ingatlanfejlesztéstől sem.

Az ügyben kerestük Karácsony Gergely, válaszát közölni fogjuk.

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG