Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Döntött az Alkotmánybíróság, mégsem biztos Karácsony Gergely főpolgármesteri posztja


Karácsony Gergely és Vitézy Dávid
Karácsony Gergely és Vitézy Dávid

Új eljárás lefolytatására és új döntés meghozatalára kötelezte az Alkotmánybíróság pénteken a Kúriát, amely korábbi döntésében helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság Karácsony Gergely főpolgármesteri győzelmét megállapító határozatát.

Az Alkotmánybíróság a másik főpolgármester-jelölt, Vitézy Dávid alkotmányjogi panaszának adott helyt a Kúria határozatának megsemmisítésével. Vitézy az érvényes szavazatok újraszámlálását kérte az összes fővárosi szavazókörben, illetve a választás megismétlését két kerületben, a IV.-ben és a VII.-ben, ahol érvelése szerint nagyon vékony vonallal húzták csak ki a szavazólapokról az utolsó pillanatban visszalépő fideszes jelölt, Szentkirályi Alexandra nevét.

A Kúria most megsemmisített végzésében az első kérelmet alaptalannak találta, a második esetében pedig nem látta igazoltnak a jogsértést. Ezután nyújtott be alkotmányjogi panaszt az LMP által is támogatott főpolgármester-jelölt azzal az indoklással, hogy sérült a passzív választójoga, mert a visszalépett jelölt törléséről szóló törvényi rendelkezés értelmezése és végrehajtása nem volt egységes, ami kihatott a választás végeredményére. Azt is kifogásolta, hogy a Kúria nem indokolta meg, miért nem foglalkozott érdemben az újraszámlálást célzó kérelmével.

Az AB határozata értelmében a Kúriának döntenie kell az összes leadott érvényes szavazat újraszámlálásával kapcsolatos beadvány ügyében, vagyis továbbra is bizonytalan, hogy ki a főpolgármester-választás győztese. A jelenlegi állás szerint Karácsony Gergely mindössze 41 szavazattal nyert Vitézy Dáviddal szemben a több mint 782 ezer leadott érvényes szavazatból.

Az Alkotmánybíróság döntésére reagálva Karácsony Gergely azt írta a Facebookon, hogy „a főpolgármester-választást mindenesetre megismételni már nem lehet, hiszen a törvény szerint annak utolsó lehetséges időpontja holnapután lenne. A Kúriának azt kell mérlegelnie az alkotmánybírósági határozat után, hogy szolgáltatott-e bizonyítékot arra Vitézy Dávid, hogy az érvényes szavazatok számlálása során az eredményre kiható jogsértés történt. Ha igen, akkor nyolc nap alatt a Kúria maga fogja a választási irodák segítségével újraszámolni a 782 ezer érvényes szavazólapot. Ha nem, akkor részletesebb indokolással helybenhagyja a főpolgármester-választás eredményét.”

Vitézy Dávid szintén Facebookon reagált. Többek között azt írta: az Alkotmánybíróság az Emberi Jogok Európai Bírósága joggyakorlatát is hivatkozva „a szavazatok újraszámlálását a demokratikus jogállam olyan legitim eszközének tekinti, amely biztosítja a szabad választáshoz való jog érvényesülését”. Bárhogy dönt is a Kúria a megismételt eljárásában az Alkotmánybíróság pénteki döntése után, a törvényben szabályozott jogorvoslati folyamat eredményeként így létrejövő végleges jogerős eredményt természetesen elfogadja – tette hozzá Vitézy.

XS
SM
MD
LG