Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elemző: Belpolitikai célja lehet a határon túli magyaroknak ígért családtámogatásnak


Orbán Viktor miniszterelnök előadást tart a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2024. július 27-én
Orbán Viktor miniszterelnök előadást tart a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2024. július 27-én

A Fidesznek olyan mértékű a támogatottsága a határon túli magyarok körében, hogy az nem indokolná a hazai családtámogatás kiterjesztését, ugyanakkor itthon felerősítheti az ellenzők hangját, ami összezárja a kormánypárti tábort, a kérdés pedig úgy osztja meg a választókat, hogy az kedvezhet a Fidesznek – mondta Mikecz Dániel politológus.

A hazai családtámogatás megduplázása a következő országgyűlési választások előtt, és kiterjesztése a határon túli magyarokra egyértelműen kampányígéret 2026-ra – mondta a Szabad Európának Mikecz Dániel.

Ahogy beszámoltunk róla, Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Tusványoson bejelentette, hogy 2025-ben megduplázhatják a családi adókedvezményt, belátható időn belül pedig az összes olyan támogatást, „ami a magyar társadalom stabilitását és rugalmasságát szolgálja, például a családtámogatási rendszert” kiterjesztik a határon túli magyarokra.

A politológus szerint a Fidesz bizonyára felmérte, hogyan alakultak az erőviszonyok a június 9-i választásokon, milyen demográfiai csoportokra érdemes fókuszálni, és mik voltak az eddigi sikeres, pozitív intézkedések, és abba az irányba indult.

Annak is lehet jelentősége, hogy a kegyelmi botrány miatt megrendült a Fidesz családbarát imázsa, ez is indokolhatja Orbán Viktor bejelentését – tette hozzá. Az újabb családbarát intézkedésekkel ráadásul nemcsak a konkrét haszonélvezőket lehet megnyerni, de azokat is, akik már nem tudják igénybe venni, de pozitívan ítélik meg – magyarázta.

Nem utolsósorban az is cél lehet, hogy visszaszerezzék a középosztály magasabb jövedelmű választóinak bizalmát, akikről érzékelhették, hogy eltávolodnak a Fidesztől, és egy részük a Tisza Párt felé fordulhat – mondta.

Szerinte a családtámogatás hazai bővítésének ezek lehetnek a céljai, azonban sok kérdést felvet a kiterjesztése a határon túli magyarokra. E szavazatok tekintetében a Fidesz olyan arányban vezet – kilencven százalék körüli támogatottságról lehet beszélni –, hogy ez nem indokolná a lépést, ezért vélhetően ennek is belpolitikai célja és üzenete van. A Fidesz annyira kiterjesztette a befolyását a határon túli magyarok körében, hogy az már nem indokol ilyen szakpolitikai intézkedést szerinte.

„A családtámogatások kiterjesztése a határon túli magyarokra felerősítheti azokat a hangokat, amelyek kritizálni szokták az ilyen intézkedéseket – erre számítani lehet –, ez pedig nagyon jó arra, hogy összezárja a Fidesz táborát. A politikában jól ismert és használt eszköz a választók polarizálása, megosztása olyan módon, hogy az az adott politikus számra kedvező legyen, az ő tábora legyen többségben. Ennek megfelel ez az intézkedés” – fogalmazott.

A személyi jövedelemadóból (szja) és a járulékokból nyilván nem tud a kormány adókedvezményt adni a határon túli magyar állampolgároknak, akik nem Magyarországon adóznak. A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) is a magyarországi ingatlanokra vonatkozik. Családi pótlékot akár adhat a kormány a határon túli magyaroknak, de azt 2008 óta nem emelték – mondta a Szabad Európának Lovas Judit, Az én pénzem gazdasági oldal felelős szerkesztője.

A 2022-es választások előtt repkedtek a százezrek és a milliók a gyerekes családoknak, akik visszakaphatták akár az egész éves adójukat. Az adókedvezmények most bejelentett duplázása is hasonló, választás előtti pénzosztásra ad lehetőséget – tette hozzá.

A Fidesz-kormányok már eddig is több támogatási formát bevezettek a határon túli magyarok számára. Az első 2001-ben a státusztörvénybe foglalt Magyar igazolvány volt. Ez Magyarország területén kulturális, utazási, oktatási kedvezményeket kínál a határon túli magyaroknak. Az utazási kedvezmény mértékét nemrég emelték, az eddigi, évi négy alkalomra szóló kilencven százalékról évi tizenkét alkalomra és teljes díjmentességre Magyarországon belül.

2011-ben vezették be az egyszerűsített honosítási eljárást, amellyel minden magyar a lakóhelyétől függetlenül magyar állampolgárságot kaphat.

2018-tól a magyarországi családtámogatások közül két juttatás vált elérhetővé a határon túli magyar állampolgároknak a Köldökzsinór Program keretében: az anyasági támogatás (egyszeri 64 ezer forint gyermekenként), valamint a Fiatalok életkezdési támogatása és a hozzá kapcsolódó Babakötvény (számlanyitás 42 ezer forinttal).

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG