Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elemző: Magyar Péter nem unikálisat csinál, csak azt, ami egy ellenzéki politikus dolga


Magyar Péter sajtótájékoztatót tart Budapesten 2024. augusztus 26-án
Magyar Péter sajtótájékoztatót tart Budapesten 2024. augusztus 26-án

Politikai szempontból több okból is sikeresnek tartja Magyar Péter kórházjárását Böcskei Balázs, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója. Folyamatosan fenntartja a témát és a figyelmet, ismétli az üzeneteit és lépéskényszerbe hozza a kormányt. A Tisza Párt elnökének hétfői bejelentései csak erősítik ezt a fajta politizálást.

Magyar Péter hétfői sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy visszamegy a kórházakba ellenőrizni a feltárt hiányosságok kezelését, továbbá nem veszi figyelembe Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár kérését, hogy munkaidőben menjen a kórházakba, és csak a menedzsment irodáit látogassa. A Tisza Párt elnöke szerint a kórházak 0–24 órában működnek. Mint mondta, nem számít arra, hogy fel fogják tartóztatni, szerinte ennél bölcsebb a kormány. Egy felhívást is közzétett, hogy a Tisza Párt csoportjai vagy bárki látogassa a helyi kórházakat és egészségügyi intézményeket, és dokumentálják a hiányosságokat.

Magyar Péter kórházjárása nem kampány, inkább egy olyan politikai működés, amit nem szoktunk meg az utóbbi években, pedig ez a politika, a politikusi létezés szerves része – mondta a Szabad Európának Böcskei Balázs politikai elemző, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója.

Kiválasztott egy olyan témát, amely könnyen lefordítható a hétköznapi politika nyelvére, tömegeket érint, mindenkinek van hozzá közvetlen vagy közvetett kapcsolódása, és egyértelmű felelősségi körök rajzolódnak ki az adott területen elmaradt intézkedések miatt – magyarázta.

Mint mondta, sok más politikus is csinálta korábban. Ez most annyiban más, hogy Magyar Péter folyamatosan fenntartja az adott témát, mindennap megismétli az üzeneteit, amelyeket a legfontosabbaknak tart.

Lépéskényszerbe hozta a kormányzatot, és képes volt tematizálni. Ha a kormányzat bármilyen lépéssel reagál az egészségügyben, azt Magyar Péter hívei úgy fogják látni, hogy a Tisza Párt elnöke fellépésének eredményeképpen jött létre. Ha a kormányzat nem reagál intézkedésekkel, az szintén Magyar Péter igazságát tartja fenn szerinte.

Ebben az értelemben hatékonynak, sikeresnek tartja a kórházlátogatásokat. Abból a szempontból is sikeres szerinte, hogy folyamatosságot biztosít a politikusnak a megjelenésre, és nem csak saját magát reprezentálja, a one man show annyiban átalakul, hogy nem rajta van a fókusz, hanem az egészségügy helyzetén, ami az emberek számára fontos – folytatta.

Magyar Péter egyértelművé tette, hogy a hazai politikai életben a Fidesz és a kormány, valamint a Tisza Párt között húzódik a nagy frontvonal – tette hozzá.

Szerinte a kormánypárt sokkal nehezebb helyzetben van, mert kivételes állapot, hogy egy párt a mérések szerint tíz százalékon belül van hozzájuk képest.

„Amit látunk, az az, hogy a kormánypárt leginkább a magszavazóknak kommunikál, hiszen első körben ott van megerősítési feladata. Ha egy kicsit szélesebb léptékben nézzük, Magyar Péter felmutatta az ő igazságát, ezt képileg dokumentálta. Ehhez képest a kormányzat kommunikációja – hogy zaklatás és lejáratás zajlik – a magszavazókon kívül más körökben szerintem aligha olyan hatékony, mint azok a fotók, amiket Magyar Péter közzétett.”

Hétfői bejelentése, hogy visszamennek ellenőrizni, mi változott, illetve felhívása, hogy az emberek is dokumentálják a kórházakban a hiányosságokat, felmutat még egy olyan szempontot, amelynek egy politikus természetes működési módjának kell lennie, ez pedig 0–24 órában való létezés. Akkor járunk el jól, ha nem az unikálist keressük abban, amit Magyar Péter csinál, hanem a már nagyon rég várt természetes dolgokat, ami egy ellenzéki politikus feladata – mondta az elemző.

Magyar Péter arról is beszélt, hogy várhatóan kedden tesz feljelentést ismeretlen tettes ellen a kórházakban tapasztalt állapotok miatt. Szerinte felmerül a vezetők felelőssége például a klímák kötelező fertőtlenítésének elmaradása miatt, amiről szerinte írásos bizonyítéka van.

Emlékeztetett arra, hogy számos kórház és rendelő nem felel meg az alapvető higiéniai szabályoknak, szinte egyik mosóban sem találtak vécépapírt és kézfertőtlenítőt.

Emlékezetes eset volt az egyik kórház üzemi konyháján a szellőzőnyílásokon a szennyeződés, amit penésznek mondtak, de a kormány szerint a kicsapódó zsírra szállt por. Állítólag már letakarították, ezt is ellenőrizni fogják – mondta Magyar Péter.

Szerinte már most is van eredménye a kórházjárásoknak: egyre több a felmosott padló, bekapcsolt klíma.

Mint mondta, jártak a Szent János, a Péterfy, a Jahn Ferenc, a Heim Pál, a Szent Imre és a Honvéd-, valamint a váci Jávorszky és a szolnoki Hetényi kórházban. Negyvenfokos kórtermek, lelakatolt ajtó, a sajtó kitiltása, elképesztő higiéniai állapotok, beragadó liftek – sorolta a tapasztalt hiányosságokat.

Lejáratás, zaklatás, hazudozás

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi Kormányinfón azt mondta, hogy az érintett kórházak, amelyekről Magyar Péter posztolt, tagadják a vádakat. Szerinte az, amit a Tisza Párt elnöke csinál, kísérlet az egészségügyi dolgozók lejáratására.

Gulyás Gergely szerint sok helyen van klíma a kórházakban, de az extrém melegben nem hűtenek eléggé. Információi szerint a műtétek öt ezreléke maradt el a rendkívüli hőség miatt, a klímákat folyamatosan tisztítják, szerinte semmilyen kórházi fertőzés nem alakult ki emiatt.

A kormány korábban úgy reagált Magyar Péter kórházlátogatásaira, hogy zaklatja az orvosokat, az ápolókat és a betegeket, valamint akadályozza a gyógyítást.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG