Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elhagyta Belaruszt a független újságírókat védő Szergej Zikratszkij


Újságírók kérdezik Lukasenka belarusz vezetőt
Újságírók kérdezik Lukasenka belarusz vezetőt

Litvániába költözött a sokak szerint elcsalt, tavaly augusztusi belarusz elnökválasztást követő tüntetésekről tudósító, független újságírókat védő Szergej Zikratszkij, miután március végén bevonták az ügyvédi engedélyét.

A férfi a Facebookon jelentette be a döntését hétfőn, kiemelve, külföldön is „mindent meg fog tenni” annak érdekében, hogy „megváltozzon a helyzet Belaruszban”.

Szergej Zikratszkij Minszkben, 2021. március 24-én
Szergej Zikratszkij Minszkben, 2021. március 24-én

A Szabad Európának adott interjújában közölte, hogy már távozott az országból, és a litván fővárosban, Vilniusban tartózkodik a feleségével és két gyerekével, akik elmondása szerint hatalmas stressznek voltak kitéve a tavalyi tömegdemonstrációk kezdete óta.

„Távozásom célja nem egy külföldi állandó lakóhely megszerzése. Azonnal visszatérünk Belaruszba, amint lehetséges” – mondta Zikratszkij, hozzátéve, hogy engedély nélkül nem tudta tovább folytatni a munkáját.

Politikai döntés

Szergej Zikratszkij az utóbbi hónapokban vált ismert figurává a kelet-európai volt szovjet tagköztársaságban, miután számos független újságírót védett a bíróság előtt, akik ellen a tüntetésekről közölt beszámolóik miatt indult eljárás.

Március 24-én fosztották meg a férfit ügyvédi engedélyétől, mondván, nincs meg a szükséges képesítése hivatása gyakorlásához. Támogatói szerint politikai döntés született az ügyben.

Belaruszban a tavaly augusztusi, sokak szerint elcsalt elnökválasztást követően hónapokon át tömegdemonstrációkon követelték az emberek az országot 1994 óta vaskézzel vezető elnök, Aljakszandr Lukasenka távozását. A rendőrség keményen fellépett a tiltakozók ellen, ezreket tartóztattak le, sokan még most is rács mögött vannak.

A nyugati világ nagy része – így az Egyesült Államok, az Európai Unió és Kanada – nem hajlandó legitim elnökként elismerni a hatalmon lévő Lukasenkát. A 66 éves vezetővel és több magas rangú illetékessel szemben választási csalás és a békés tüntetők elleni erőszak miatt szankciókat vezettek be.

XS
SM
MD
LG