Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Csongrádi zsebszerződések: elutasította az ügyészség Dobrev Klára perindítási kérelmét


Dobrev Klára sajtótájékoztatója Sulyok Tamás vélelmezett bűncselekményével kapcsolatban 2024. május 22-én
Dobrev Klára sajtótájékoztatója Sulyok Tamás vélelmezett bűncselekményével kapcsolatban 2024. május 22-én

Az ügyészségi vizsgálat során nem merült fel a szerződések semmisségét alátámasztó tény vagy adat – áll a Fővárosi Főügyészség elutasító állásfoglalásról szóló közleményében. Dobrev Klára reagálásában úgy fogalmazott, eljön majd a pillanat, amikor a független ügyészség is kimondja: Sulyok Tamás köztörvényes bűnöző.

A közlemény szerint Dobrev Klára hét Csongrád-Csanád vármegyei termőföld zsebszerződéssel történő átruházása miatt kért ügyészi keresetindítást. A politikus álláspontja szerint az adásvételi és ajándékozási szerződések, egy német nyelvű, Igazolás című okirat, valamint a tulajdoni lapok bejegyzései alapján a termőföld valódi tulajdonosa nem az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett személy volt, a jogügyletek célja az ingatlanok tulajdonjogának az arra nem jogosult személy részére történő átjátszása volt.

A közlemény szerint azonban a hétből

  • „hat ingatlan a magyar állam tulajdonában áll, amelyeket jelzálogjog terhel, azonban a jelzálogjogbejegyzések alapjául szolgáló kölcsönszerződések semmisségére utaló tény vagy adat nem merült fel. Ezért a bejegyzett jelzálogjogok ügyészi perindítás útján nem törölhetők.
  • Egy ingatlan esetén kétséget kizáró módon megállapítható volt, hogy az jogszerűen, érvényes és hatályos jogügyletek eredményeként került a jelenlegi magyar állampolgár tulajdonoshoz.”

Az ügyészség vizsgálta az adásvételi szerződéseket is. Megállapította: megkötésükkor a felek nem színleltek, a szerződés nem ütközött jó erkölcsbe, és az érvénytelensége sem állt fenn tévedésbe ejtés miatt. A szerződés a megkötésekor nem ütközött a hatályos termőföldtörvénybe sem, mert az ugyan tiltotta a termőföld külföldi tulajdonba kerülését, azonban a perbeli esetben magyar állampolgárok kötöttek adásvételi szerződést.

Dobrev Klára reagálásában egyebek között azt írta, "eljön majd a pillanat, amikor a független ügyészség is kimondja: Sulyok Tamás köztörvényes bűnöző, aki törvényellenesen, bűnszervezetben, magyar termőföldeket játszott külföldi kézre, strómanok és zsebszerződések segítségével".

Mint arról a Szabad Európa beszámolt, Dobrev Klára májusban sajtótájékoztatón mutatott be dokumentumokat, amelyek szerinte azt bizonyítják, hogy a jelenlegi köztársasági elnök ügyvédként bűncselekményt követett el. A DK-s politikus azt mondta, hogy Szeged környékén a földmaffia több mint ezerhektárnyi termőföldet játszott át ügyvédek közreműködésével, zsebszerződésekkel külföldi tulajdonba; az egyik érintett ügyvéd Dobrev Klára állítása szerint Sulyok Tamás jelenlegi köztársági elnök, aki „törvényellenesen, vélhetően bűnszervezetben, pénzért játszott át magyar termőföldeket külföldieknek”.

Pár nappal később Dobrev Klára bejelentette, hogy összegyűlt a szükséges számú aláírás az Országgyűlésben, így elindulhat a Sulyok Tamás köztársasági elnökkel szemben kezdeményezett megfosztási eljárás. Ezt az eljárást az Alaptörvény 13. cikke szabályozza. A képviselők egyötöde indítványozhatja, tényleges megindításához azonban az Országgyűlés kétharmados többsége kell.

Magyarországon ilyen megfosztási eljárás még nem indult, de kezdeményezés már volt: 2012 márciusában az LMP nyújtotta be Schmitt Pál akkori köztársasági elnök ellen a plágiumügy miatt, ám a benyújtás után pár nappal az államfő lemondott, ezért az Országgyűlés nem szavazott róla.

Sulyok Tamás a választási kampány részének nevezte a személyét érintő támadásokat. Hivatala közölte, hogy a Sándor-palota megteszi a megfelelő jogi lépéseket a rágalmazóval szemben.

Júniusban Dobrev Klára egyik feljelentését már elutasította az ügyészség. A Demokratikus Koalíció EP-lista-vezetője szerint Sulyok Tamás 2014 és 2019 között jogosulatlanul vette fel alkotmánybíróként a fizetését, mert nem jelentette be az összeférhetetlenségét, és ezzel csalást és hivatali visszaélést követett el. Az ügyészég szerint viszont Sulyok Tamás alkotmánybíróként nem látott el ügyvédi tevékenységet, így jogszerűen vette föl alkotmánybírósági juttatásait.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG