Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elutasította Karsai Dániel fellebbezését az Emberi Jogok Európai Bírósága


Karsai Dániel és jogi képviselői az Emberi Jogok Európai Bíróságán Strasbourgban 2023. november 28-án
Karsai Dániel és jogi képviselői az Emberi Jogok Európai Bíróságán Strasbourgban 2023. november 28-án

A magyar állam nem sérti a gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász emberi jogait azzal, hogy nem teszi számára lehetővé az aktív eutanáziát – számolt be az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) jogerős döntéséről a hvg.hu.

A Nagykamara öttagú bírói tanácsa legutóbbi, 2024. szeptember 2-i ülésén úgy határozott, hogy elutasítja a Karsai Dániel kontra Magyarország ügy áttételére irányuló kérelmet – idézi a jogerős döntést a portál.

Mint arról korábban a Szabad Európa is beszámolt, Karsai Dániel az EJEB júniusi döntését támadta meg, amelyben a bírák nem találták megalapozottnak a magánélethez való jog sérelmét, és egyhangúlag elfogadhatatlannak találták a benyújtott panaszok többségét.

Ehhez kapcsolódóan: Végleg lesöpörték Karsai Dániel népszavazási kezdeményezését

Akkori indoklásában az EJEB azzal érvelt, hogy az uniós tagállamok többsége továbbra is tiltja és büntetőeljárás alá vonja az öngyilkosságban való segítségnyújtást, beleértve az orvos által végzettet. A vonatkozó nemzetközi jogi eszközök nem adnak alapot annak megállapítására, hogy a tagállamoknak ajánlott vagy kötelező lenne engedélyezniük az asszisztált öngyilkosságot (physician-assisted dying, PAD).

A testület szerint a PAD legalizálása jelentős társadalmi következményekkel, a visszaélések és hibák kockázatával jár. A magas színvonalú palliatív ellátás, beleértve a hatékony fájdalomcsillapításhoz való hozzáférést, alapvető fontosságú a méltóságteljes életvég biztosítása érdekében – állapították meg.

„A felperes nem érvelt azzal, hogy a rendelkezésére álló palliatív ellátás nem volt megfelelő, vagy hogy nem kaphatott volna palliatív szedációt a szenvedés enyhítésére. A szedáció elutasítása legitim személyes döntést jelent, amely önmagában nem kötelezheti a hatóságokat alternatív megoldások biztosítására vagy a PAD legalizálására” – áll a közleményben.

Ezt a júniusi döntést támadta meg fellebbezésében Karsai Dániel, aki azt szerette volna elérni, hogy a 17 tagú Nagykamara foglalkozzon az ügyével. A testület ezt vetette most el, a jogerős döntéshez külön indokolást nem fűztek.

Karsai Dániel májusban adott hosszabb interjút a Szabad Európának, ezt itt olvashatja el:

Karsai Dániel: Előbb-utóbb legális lesz az eutanázia Magyarországon

Az alkotmányjogász legutóbb augusztus 25-én írt arról a Facebookon, hogy „a strasbourgi eljárás és a nyomában az életvégi döntésekhez való jogról megindult közbeszéd páratlan volt Magyarországon. És még messze nincs vége, hiszen jelenleg nincs jogunk méltósággal meghalni, csak méltatlanul szenvedni.”

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG