Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Észak-koreai hekkerek próbálták ellopni a Pfizer-vakcina titkát


Kim Jong-un speaks on the first day of the 8th Congress of the Workers' Party in Pyongyang 2021.01.06.
Kim Jong-un speaks on the first day of the 8th Congress of the Workers' Party in Pyongyang 2021.01.06.

Észak-Korea megkísérelte ellopni a legismertebb koronavírus-vakcina gyártási technológiáját és kezelési protokollját úgy, hogy feltörte a Pfizer számítógépes rendszerét. Hogy mire kellhet nekik a know-how, arra két ötletük is van a szakembereknek.

Az állítólagos betörésről egy dél-koreai ellenzéki parlamenti képviselőre, a hírszerzési bizottság tagjára hivatkozva számolt be a Yonhap hírügynökség. Arról nem ejtett szót a törvényhozó, hogy mikor történt és sikeres volt-e az állítólagos hekkelés. A Pfizer ázsiai és dél-koreai irodája nem kommentálta a hírt.

A hírügynökség szerint tavaly legkevesebb kilenc egészségügyi szervezet, köztük a Johnson & Johnson, a Novavax Inc és az AstraZeneca rendszereibe próbáltak betörni feltételezett észak-koreai hekkerek.

A dél-koreai hírszerző ügynökség pedig azt közölte, hogy meghiúsított több északi próbálkozást is olyan déli cégek ellen, melyek koronavírus-vakcinákat fejlesztenek. A digitális kémkedés felerősödött az egészségügyi szervezetek, a vakcinát fejlesztő tudósok és a gyógyszergyártók ellen a világjárvány kitörése óta. Államok által is támogatott hekkercsoportok tülekednek azért, hogy megszerezzék a legújabb kutatások eredményeit vagy a pandémia okait érintő információkat.

Mihez kezdene a kommunista Korea az információval?

Észak-Koreát gyakran vádolják azzal, hogy egész hekker-hadsereget vet be az üres kormánykassza feltöltésére, miközben a Phenjan elleni nemzetközi szankciók szinte mindennel tiltják a kereskedelmet. Egészségügyi szakértők úgy vélik, hogy Észak-Korea inkább eladná az ellopott know-how-t és kezelési protokollt, mintsem saját vakcinát fejlesztene ki.
Az ország csaknem 2 millió adag AstraZeneca-Oxford COVID-19 oltóanyagra számíthat az év első felében a COVAX vakcinamegosztó program keretében.

Észak-Korea egyetlen koronavírus-fertőzést sem erősített meg, de a NIS, az információs szolgálatok hálózata szerint nem lehet kizárni, hogy ott is jelen van a járvány. Az ország ugyanis aktív kereskedelmet folytatott Kínával és a személyes kontaktusok száma sem volt elenyésző, mielőtt 2020 elején lezárták a határokat.

Észak-Korea vezetőjének, Kim Dzsongunnak a felesége, Ri Szoldzsu már több mint egy éve nem jelent meg a nyilvánosság előtt. A már idézett déli parlamenti képviselő szerint azért nem mutatkozik sehol, mert el akarja kerülni a koronavírus-fertőzést.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG