Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

EU-s pénzek elsíbolása miatt áll bíróság elé a francia szélsőjobboldal több vezetője


Marine Le Pen a francia fővárosban 2024. július 7-én
Marine Le Pen a francia fővárosban 2024. július 7-én

Nagy a tét Marine Le Pen számára, hiszen hétfőn megkezdődik az általa vezetett Nemzeti Tömörülés (RN) ellen az európai uniós pénzek elsikkasztásának vádja miatt indított büntetőper tárgyalása.

A kilenc héten át tartó tárgyalást a szélsőjobboldali párt riválisai is szorosan figyelemmel követik majd, ugyanis továbbra is igen erős a verseny, hogy ki lehet Emmanuel Macron elnök utódja 2027-ben. Csak nemrég állt fel a centristák és konzervatívok dominálta új kormány a nyári választások után. Egyes szakemberek szerint a per akadályozhatja az RN-t ellenzéki szerepe teljes körű betöltésében, mert a védelmükre kell összpontosítaniuk.

Ehhez kapcsolódóan: Vizsgálják Le Pen kampánypénzeit, a Mészáros Lőrinc bankjától kapott hitel is gyanús lehet

Amióta három évvel ezelőtt lemondott pártelnöki tisztségéről, Le Pen arra törekszik, hogy olyan, fősodorbelibb jelöltként pozicionálja magát, aki képes megszólítani a szélesebb választói rétegeket. Munkája meghozta a gyümölcsét, a Nemzeti Tömörülés nagy győzelmet aratott az idei választáson, azonban ha a bíróság elítéli őket, az komolyan alááshatja az eddigi erőfeszítéseket.

A pártot és huszonhét vezető tisztségviselőjét, többek között magát Le Pent is azzal vádolják, hogy 2004 és 2016 között az európai parlamenti (EP) képviselőik asszisztensei számára járó pénzeket olyan alkalmazottak fizetésére használták, akik otthon végeztek politikai munkát, ami sérti az EU-s szabályokat.

Ehhez kapcsolódóan: Így épült ki Orbánék kapcsolata az új francia szélsőjobboldallal

Az RN tagadja a vádakat, azt hangoztatja, hogy az ügy politikai indíttatású, ennek dacára visszafizettek egymillió eurót, ebből körülbelül 330 ezer euró közvetlenül Le Pen állítólagos visszaéléseihez kapcsolódott. Az EP jogi csapata 2,7 millió euró kártérítést követel; összesen 3,7 millió eurót síboltak el a vád szerint.

Ha a vádlottakat bűnösnek találják, akár tízévnyi börtönbüntetést és fejenként egymillió eurós bírságot szabhatnak ki, sőt a közhivatal viselésétől is eltilthatják őket átmenetileg. Ez lehetetlenné tenné, hogy Le Pen, aki 2017-ben és 2022-ben is a második helyen végzett, 2027-ben elnök legyen.

A korábban Nemzeti Front néven működő pártot alapító Jean-Marie Le Pen lánya 2011 és 2021 között pártelnök volt, jelenleg az RN frakcióját vezeti a francia Nemzetgyűlésben.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG