Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Felvesz a kormány egymilliárd euró hitelt a választások után vasúti felújításokra


Egymilliárd eurós hitelt vesz fel a kormány az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól. A pénz egy részét egy kormányközeli cég által nemrég felújított vasútvonal hibáinak kijavítására fordítják majd. A Fidesz észak-macedón szövetségese közben egymilliárd eurós magyar kölcsönhöz juthat.

Az európai parlamenti és a helyhatósági választások másnapján jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányhatározat (1154/2024 számon), amelynek értelmében a kormány egymilliárd euró hitelt vesz fel az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD). A határozat szerint Orbán Viktor Varga Mihály pénzügyminisztert, Nagy Márton nemzetgazdasági minisztert, valamint Lázár János építési és közlekedési minisztert bízta meg a hitelfelvétel lebonyolításával, azonnali határidővel.

Türelmet kérünk

Az egymilliárd eurót 30-35 éves futamidővel vesszük fel, a törlesztésre három-öt év türelmi időt kérünk. A határozat konkrétan meg is nevezi, hogy mely vasútvonalak fejlesztésére, korszerűsítésére kell fordítani a pénzt:

  • Hatvan–Füzesabony,
  • Székesfehérvár–Lepsény,
  • Székesfehérvér–Boba,
  • Székesfehérvár–Porpác,
  • Győrszentiván–Hegyeshalom,
  • Kiskunfélegyháza–Szeged,
  • Pusztaszabolcs–Pécs,
  • Budapest–Cegléd–Szolnok.

Utóbbi szakaszra 61 milliárd forintot szánnának, többek között „alépítményhiba-javításra”. Ez azért érdekes, mert most újították fel a Budapest–Cegléd–Szolnok vasútvonalat. Mint a Magyar Építők 2022. júniusi cikkéből kiderül, a munkálatok 2020-ban kezdődtek, és kiterjedtek többek között ágyazatrostálásra és vágányszabályozásra, síncserére, vagyis az alépítményre is. A munkákat a Swietelsky Vasúttechnika Kft. végezte el, akkor Homlok Zsolt volt az ügyvezetője.

Létharc

Homlok Zsolt tavalyi válásáig Mészáros Lőrinc veje, egyben szoros üzleti partnere volt a vasúti beruházásokban. Mint megírtuk, a szakítás után Mészáros Lőrinc szisztematikusan kezdte kiszorítani Homlok Zsolt érdekeltségeit a korábbi közös vasúti munkákból. Ennek eredményeképpen például a Homlok Zsolt tulajdonában álló Vasútill Kft.-t – mint a HVG megírta – mára fizetésképtelenség fenyegeti, a tavalyi évet 1,5 milliárd forintos veszteséggel zárta.

A szintén Homlok Zsolt tulajdonában álló szombathelyi fociklub, a Haladás gyakorlatilag már csődbe ment, az együttes pénzügyi nehézségei miatt nem tudott benevezni az NB II. következő szezonjára, így a csapat jelen állás szerint csak a harmadosztályban szerepelhet.

Ehhez kapcsolódóan: El nem készült munkákat vehetett át az állam valótlan tartalmú jegyzőkönyvek alapján Mészáros Lőrinc cégétől

Szakmai forrásaink szerint a hitelfelvételre már egyértelműen az elmaradó uniós források miatt kényszerült a kormány. „Az az ironikus az egészben, hogy az EU egyébként rengeteg pénzt biztosít vasúti fejlesztésre, nem csak nálunk, minden tagállamban. Csakhogy mivel mi ehhez nem jutunk hozzá, valamit tenni kellett, hogy a kormányközeli vasúti cégek ne kerüljenek nehéz helyzetbe. Ezek a vállalkozások értelemszerűen hatalmas rezsivel működnek, sok gépet bérelnek, tartanak fenn, számos munkavállalójuk van. Ha nem jutnak folyamatosan megrendeléshez, könnyen bajba kerülhetnek” – mondta egy informátorunk.

Az egymilliárd eurós hitel azért is érdekes, mert a 444.hu észak-macedón sajtóértesülésekre hivatkozva azt írta: a magyar kormány egymilliárd eurós kedvezményes hitelt biztosít a még hivatalba sem lépett új észak-macedón kormánynak azután, hogy az országban a Fidesz szövetségese, a Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Demokratikus Párt a Macedón Nemzeti Egységért (VMRO–DPMNE) nyerte a parlamenti választásokat.

Frissítés: cikkünk megjelenése után Vingelmann Szabolcs, a Swietelsky Vasúttechnika Kft. ügyvezető igazgatója az alábbi pontosítások közlését kérte:

  1. A Budapest-Cegléd-Szolnok vasútvonal felújítási munkáit nem a Swietelsky Vasúttechnika Kft. végezte. A Swietelsky Vasúttechnika Kft gépei 2022. júniusában és júliusában valóban végeztek munkát a Budapest – Cegléd – Szolnok vasúti vonalszakasz egyik állomásközében, egészen pontosan az Üllő – Monor szakaszon, de kizárólag gépbérleti konstrukcióban a MÁV FKG részére -ahogyan a hivatkozott Magyar Építők cikk is rögzíti.
  2. Az említett vonalszakaszon kizárólag vasúti felépítmény (zúzottkő rostálás és vágánycsere) átépítési munkálataiban vettek részt cégünk gépei, a fent említett konstrukcióban, alépítményhiba-javításról (zúzottkő ágyazat alatti védőréteg és földmű hibák) cégünk nem vett részt, ha egyáltalán volt ilyen munka.
  3. Homlok Zsolt 2016. szeptembere óta nem ügyvezetője a Swietelsky Vasúttechnika Kft-nek, 2021. február 23. óta az operatív ügyvezetői pozíciót Vingelmann Szabolcs látja el a társaságnál.
  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG