Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Akinek elszámolták a felvételi pontjait, annak nem kell pótfelvételiznie az OH szerint


A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem K épületének bejárata 2022. október 17-én (képünk illusztráció)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem K épületének bejárata 2022. október 17-én (képünk illusztráció)

Sokaknak elszámolhatták idén az egyetemi felvételi pontjait Magyarországon. Az Oktatási Hivatal (OH) szerint akik kárára valóban tévedtek, és jelezték, azoknál kijavítják a felvételi eredményt. Ha így mégis felvételt nyert valaki, akkor automatikusan kikerül a pótfelvételiből.

Az idei évtől ismét változtak az egyetemi ponthatárok kiszámításának szabályai. Az egyetemek maguk határozhatták meg, hogy például előírnak-e minimumponthatárokat, kérnek-e emelt szintű érettségit, és milyen tárgyakból, vagy milyen középiskolai tárgyak eredményeit veszik figyelembe.

Az egyetemek részben arról is saját hatáskörben dönthettek, hogy mire adnak pluszpontokat a felvételinél. Idén felbukkant Tombor Andrásék kormányközeli ifjúsági oktatási szervezete, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) képzése is. Az MCC idén még csak a győri Széchenyi István Egyetemmel tudott megállapodni képzése többletpontként való elfogadásáról, a 444.hu viszont arról írt, hogy jövőre már Debrecenben, Miskolcon, Pécsett és Szegeden is pluszpont járhat érte.

Az egyetemi ponthatárok július 24-i kihirdetése környékén azonban olyan hírek jelentek meg, hogy különösen sok jelentkező kárára tévedhettek a pontszámok kiszámításánál.

Ehhez kapcsolódóan: Fideszes káderképzőnek szánhatják a százmilliárdokkal kitömött MCC-t

Az Eduline olyan problémákat említett, mint hogy például valakinek rendszerhiba miatt törlődött egy oldal a bizonyítványából, vagy a feltöltött alkalmassági vizsga, másnál a hiánypótlást nem vették figyelembe, vagy a külföldi középiskolai eredményeit.

Vitályos Eszter államtitkár július végén azt javasolta az érintetteknek, hogy forduljanak e-mailben az Oktatási Hivatalhoz a panaszukkal. A Népszava most megkérdezte ezért a hivatalt, hogy hány bejelentés érkezett hozzájuk hibásan számolt pontokkal kapcsolatban.

Az OH azt válaszolta, hogy nem tudja megmondani, pontosabban nem közölt konkrét számot, szerintük ugyanis erről csak a jogorvoslati, felülbírálati időszak lezárulta után tudnak tájékoztatást adni.

Az OH szerint akinek jogos volt a bejelentése, mert eljárási vagy adminisztrációs okból számítási hiba történt, az módosított besorolási döntést kap, és a javított pontok szerint a jelentkezés sorrendjében megjelölt legkedvezőbb helyre veszik fel.

Azaz ha így a jelentkező bejut az általa választott helyre, nem kell pótfelvételiznie. Ha már jelentkezett pótfelvételire, de a pontok kijavítása után mégis felvételt nyert, kikerül a pótfelvételiből.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG