Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Gulyás Gergellyel találkozott, Orbán Viktor „igazi arcáról” is posztolt Karsai Dániel


Legnagyobb örömömre megtört a jég – írta a Gulyás Gergellyel való találkozás után Karsai Dániel
Legnagyobb örömömre megtört a jég – írta a Gulyás Gergellyel való találkozás után Karsai Dániel

Új érvek egyik oldalról sem hangzottak el, Karsai Dániel szerint mégis érdemi beszélgetés zajlott közte és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter között, Orbán Viktor egy nappal korábbi parlamenti megnyilvánulását viszont minősíthetetlennek tartja az életvégi döntésekhez való jog bevezetésért küzdő alkotmányjogász. Karsai Dániel arra számít, hogy június 13-án Strasbourgban kimondják: van életvégi döntésekhez való jog.

Karsai Dániel Facebook-oldalán számolt be a Gulyás Gergellyel folytatott beszélgetésről. Mint írta, a miniszter vallásos emberként nem tudja elképzelni, hogy felhatalmazást adjon emberi élet kioltására egy másik embernek. Karsai Dániel érvelése szerint viszont egy világi államban pusztán vallási érvek alapján se pró, se kontra nem lehet jogot alkotni, főleg nem alapvető jogot elvonni.

A gyógyíthatatlan beteg alkotmányjogász azt mondja: Gulyás Gergely egyértelműen kijelentette, hogy kötelezőnek tartja az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntését, végre kell hajtani, de azt is hozzátette: ha a strasbourgi bíróság döntésének végrehajtása nem ütközik az Alaptörvénybe, mert akkor át kell gondolni.

Abban állapodtak meg Gulyás Gergellyel, hogy folytatják a párbeszédet. Ha megszületik a strasbourgi ítélet, a Miniszterelnökséget vezető miniszter e-mailben küldi el a véleményét Karsai Dánielnek róla.

Ehhez kapcsolódóan: Sulyok Tamás válaszolt Karsai Dániel kegyelmi kérvényére

Orbán Viktor: Nem állunk át a halál oldalára

„Mindig megvetettem az olyan embereket, akik mások szenvedését politikai célokra használják fel”válaszolta a miniszterelnök a Karsai Dániel meghívását tolmácsoló Bedő Dávidnak az önkormányzati és EP-választások másnapján a parlamentben. A gyógyíthatatlan ALS betegségben szenvedő Karsai Dániel a Momentum frakcióvezetőjét kérte meg, hogy adja át meghívását Orbán Viktornak. Szeretne négyszemközt beszélni a miniszterelnökkel, hogy a saját szemével lássa, min megy keresztül egy ALS-ben szenvedő ember, és miért lenne fontos az eutanázia legalizálása Magyarországon.

Orbán Viktor nem válaszolt arra, elfogadja-e a meghívást, ehelyett emlékeztette az ellenzéki politikust arra, hogy az Alkotmánybíróság azért nem tette lehetővé a népszavazást a kérdésben, mert a hatályos jogszabályok szerint nem lehet vitára bocsátani az alkotmánnyal ellentétes népszavazási kérdéseket.

Orbán Viktor szerint a Karsai Dániel meghívását tolmácsoló Bedő Dávid egy szenvedő embert tesz mindennapi politikai viták tárgyává. „Továbbra is az élet pártján állunk, ahogy eddig is ott álltunk, nem állunk át a halál oldalára” – válaszolta.

Karsai Dániel szerint Orbán Viktor minősíthetetlen módon válaszolt, hiszen a magyar lakosság kétharmada az életvégi döntésekhez való jog pártján áll – utalt bejegyzésében egy tavalyi közvélemény-kutatásra.

Karsai Dániel posztjában idézte az Alaptörvényt is: „Az emberi méltóság sérthetetlen. A lét alapja az emberi méltóság.” A mindenfajta méltóságot nélkülöző, csak szenvedésből álló élet nem létezés. Aki erre kötelez, az életellenes és szenvedéspárti – írta.

„Orbán Viktor és köztem sok hasonlóság van. Mind a ketten jogot végeztünk, mindketten bibósok voltunk, egyetem után alkotmányjogra szakosodtunk, és azóta is az emberi jogok rendszeres megsértéséből élünk. Nem lett volna érdektelen a beszélgetésünk” – fogalmazott Karsai Dániel, hozzátéve: az ajtaja továbbra is nyitva áll Orbán Viktor előtt.

A Szabad Európa számos cikkben, podcastban foglalkozott Karsai Dániel ügyével, ezeket ide kattintva megtalálja. Az alábbi podcastban pedig Sándor Judit bioetikussal, a CEU professzorával beszélgettünk, akit szakértőként kérdezett a Karsai Dániel beadványáról várhatóan június 13-án határozatot hirdető Emberi Jogok Európai Bírósága.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG