Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Gulyás Gergely az egymilliárd eurós kínai hitelről: A normális pénzügyi gazdálkodás része


Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő a Kormányinfón 2024. április 25-én
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő a Kormányinfón 2024. április 25-én

A Pénzügyminisztériumnak kell tájékoztatást adnia a kormány egymilliárd eurós kínai hitelfelvételéről, ami Gulyás Gergely szerint a normális pénzügyi gazdálkodás része; az állam vesz fel és fizet vissza hiteleket. A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról is beszélt a Kormányinfón, hogy szeptemberig megoldást kell találni az ukrán Lukoil-stopra.

Békepárti álláspontja miatt zsarolja Ukrajna a kőolajszállítás leállításával Magyarországot és Szlovákiát, azt a két országot, amely következetesen kiáll az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások mellett – mondta a Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely: Ha a helyzet nem oldódik meg, üzemanyaghiány is lehet

Mint mondta, egyelőre vannak tartalékok, de szeptemberig megoldást kell találni. A magyar kormány álláspontja szerint Ukrajna megsértette az európai uniós társulási megállapodás számos részét, a tagállamoknak jogukban áll konzultációt kezdeményezni.

Magyarország ezért kérte fel az Európai Bizottságot, hogy lássa el a közvetítő szerepét Ukrajnával az ügyben. Ha nem jár sikerrel, választott bírósági eljárás következhet, számos válaszlépésre van lehetőség – ezt már Bóka János európai ügyekért felelős miniszter mondta, aki az uniós elnökség programjáról is beszámolt a Kormányinfón.

Gulyás Gergely emlékeztetett arra, hogy Ukrajnába Magyarországról érkezik a villamos energia több mint negyven százaléka, a gázolaj és a földgázimport több mint tíz százaléka, emellett Magyarország menedéket nyújt a háború elől menekülő ukránoknak; ezért is méltánytalan a magyar kormány szerint az ukrán lépés.

Szijjártó Péter Lukoil-stoppal kapcsolatos vétófenyegetésére reagálva Bóka János azt mondta: az ukrán döntés óhatatlanul hatással lesz az ország uniós csatlakozási folyamatára, a magyar vétóról ugyanakkor szerinte később kell dönteni.

Ehhez kapcsolódóan: Szijjártó Péter: Amíg a Lukoil nem szállíthat, blokkoljuk a kifizetést Ukrajnának

Gulyás Gergely szerint nincs semmi különös az egymilliárd eurós kínai hitelben

Az ATV kérdésére, hogy miért titkolta a kormány, hogy egymilliárd eurós hitelt vett fel kínai bankoktól, miért volt erre szükség, és milyen feltételekkel vették fel, Gulyás Gergely azt mondta, hogy erre a Pénzügyminisztériumnak kell válaszolnia. A hitel kondícióiról nem beszélt, célként infrastrukturális fejlesztéseket említett.

A hitelről a Portfolio gazdasági hírportál írt először, Gulyás Gergely most mégis azt mondta, hogy ők hozták nyilvánosságra. Az ATV munkatársa emlékeztette arra, hogy ez csak most történt meg, miközben a hitelt már áprilisban lehívta a kormány.

Gulyás Gergely szerint egyébként az egymilliárd euró nem számít gigahitelnek, „a teljesen normális magyar hitelpolitika része, hogy veszünk fel és fizetünk vissza hiteleket”. Később hozzátette: lesznek még hitelügyletek, amelyek kedvezők az országnak.

Ehhez kapcsolódóan: Portfolio: Egymilliárd eurónyi hitelt vett fel kínai bankoktól tavasszal az Orbán-kormány

A magyar kormány már kapott uniós felszólítást a menekültügyi bírság ügyében

Szintén az ATV kérdése volt az, hogy mikortól fizeti a kormány a migrációs politikája miatt kirótt uniós bírságot, amely napi egymillió euró, plusz van egy kétszázmillió eurós bírság is.

Gulyás Gergely azt mondta, hogy az ítélet meghozatalától számít a napi egymillió eurós bírság. Az szerinte csak technikai kérdés, hogy ezt kifizetjük, vagy levonják a Magyarországnak járó uniós pénzből. Hozzátette: a kormány már kapott fizetési felszólítást az Európai Uniótól, az abban megjelölt 45 napos határidő szeptember elején jár le. Magyarország szerinte nincs abban a helyzetben, hogy ne tegyen eleget az ítéletnek.

Gulyás Gergely szerint a műtők jól állnak klímával

A kórházi klímák leállása miatt elmaradó műtétek aránya az egy százalékot sem érte el, akkut műtét pedig nem maradt el – mondta Gulyás Gergely. A miniszter szerint a magyar hálózat nincs felkészülve a 38-40 fokos hőségre, a kórházi klímák cseréje nem olyan egyszerű. Más országokban is természetes, hogy elhalasztják a nem akkut műtéteket a hőség miatt.

Mint arról korábban a Szabad Európa is beszámolt, a hőségben napokig nem lehetett operálni több kórházban. Takács Péter egészségügyi államtitkár szerint három éve folyik a kórházi klímák modernizálása Magyarországon, a kormány több mint tízmilliárd forintot fordított erre.

Legutóbb 2019-ben mérte fel a Magyar Kórházszövetség a hazai kórházak hűtési helyzetét, akkor a műtők 33 százalékában, az intenzív osztályok 41 százalékában, a betegszobák 98 százalékban nem volt klíma.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG