Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Gulyás Gergely az ukrajnai menekültekről: Négyezren élnek itt úgy az állam pénzén, hogy nem dolgoznak


Utcára tett gyerekek és nők a Komárom-Esztergom vármegyei Kocson 2024. augusztus 22-én
Utcára tett gyerekek és nők a Komárom-Esztergom vármegyei Kocson 2024. augusztus 22-én

A szomszédos országok is korlátozták a menekültügyi támogatást, a magyar gyakorlat, az ukrajnai menekültek segélyezésének szigorítása összhangban van a cseh, a lengyel vagy a román intézkedésekkel – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter az utcára tett ukrajnai menekültek helyzetére reagálva a Kormányinfón.

Gulyás Gergely arra reagált, hogy egy nyári kormányrendelet miatt augusztus 21-től csak az „Ukrajna katonai műveletekkel közvetlenül érintett közigazgatási egységeit” érintő területről érkezők jogosultak lakhatási támogatásra. Emiatt egyebek között a Komárom-Esztergom vármegyei Kocson százhúsz kárpátaljai menekült – többségében nők és gyermekek – kerültek szerdán utcára abból a házból, amelyet eddig állami segítséggel bérelhettek.

Gulyás Gergely azt mondta: az állam tízmilliárd forintot költött el olyan emberek elszállásolására, akik munkaképesek. A kormány szerint tarthatatlan, hogy négyezer ember úgy élt a magyar állam pénzén, hogy nem vállalt munkát. A miniszter egyébként úgy tudta, hogy a kilakoltatottak fedél alatt éjszakáztak, de helyszíni beszámolók és a fotók tanúsága szerint a főbérlő engedte vissza éjszakára elsősorban a gyerekeket az épület fedett tornácára, a többiek az utcán éjszakáztak. Hozzátette: ahol az intézkedések nőket és gyermekeket érintenek, ott felvették a kapcsolatot a máltaiakkal.

Gulyás Gergely ezzel arra utalt, hogy a június végén megjelent szigorítás értelmében augusztus 21-től kizárólag a Magyar Máltai Szeretetszolgálat jogosult közösségi szállásokon elhelyezni az erre jogosult menedékeseket, de szerződhet más szervezetekkel is a feladat ellátására.

Ehhez kapcsolódóan: Kilakoltatott kárpátaljaiak – nyolcvanan a teraszon, a többiek az utcán éjszakáztak

„Ha Brüsszel migránsokat akar, megkapja”

A Kormányinfón szó volt egyebek között arról, hogy a kormány vizsgálja, hogyan tudná perben érvényesíteni a migrációval kapcsolatos költségek egy részét az Európai Bizottsággal szemben. Gulyás Gergely úgy fogalmazott: úgy rónak ki Magyarországra szankciót a tranzitzónák gyakorlata miatt, hogy közben ezt „a jó magyar gyakorlatot” részben az új menekültügyi egyezmény is átvette. A kormány szerint Magyarország nem jut hozzá azokhoz az európai uniós forrásokhoz, amelyeket Brüsszel a határvédelem céljából biztosít más országok számára – tette hozzá.

Magyarország nem fog a végtelenségig bírságot fizetni. Ha a kormány nem jut hozzá a forrásokhoz, minden migránsnak fel fogják ajánlani a határon, hogy Brüsszelbe szállítják őket. Ha Brüsszel migránsokat akar, megkapja – fogalmazott Gulyás Gergely.

Ehhez kapcsolódóan: Az EU sokat szidott bürokráciája a magyar elnökség fő szövetségese

Ukrán területen veszi át a Mol az orosz kőolajat a jövőben

Ez lehet a megoldás a tranzitproblémára a kormány szerint. Gulyás úgy fogalmazott, hogy a Mol jó eséllyel meg tudja kötni a megfelelő megállapodásokat annak érdekében, hogy ne blokkolják az Ukrajnán keresztül Magyarországra érkező kőolajszállításokat.

Ez „technikailag azt fogja jelenteni, hogy bár költségesebb lesz a szállítás, és a kockázat is a Molé az orosz–ukrán határtól, de van olyan jogi megoldás, amellyel biztosítható továbbra is” a szállítás. A miniszter sajnálatosnak nevezte, hogy az Európai Bizottság a tagállamok védelmében sem lépett fel ebben az ügyben, sem Magyarország, sem Szlovákia nem kapott semmilyen támogatást Brüsszeltől.

Ehhez kapcsolódóan: Hogy szállíthat Oroszország továbbra is Ukrajnán keresztül földgázt Európába?

Pedagógusbérek, kórtermek és Paks

A Kormányinfó elején a miniszter arról beszélt, hogy a kormány folytatja a pedagógusok béremelési programját, a tanárok fizetése jövőre eléri a diplomásátlagbér nyolcvan százalékát.

Visszatérő kérdés volt a kórházak klímahelyzete. Gulyás Gergely szerint az érintett kórházak, amelyekről Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke posztolt, tagadják a vádakat. Amit Magyar Péter csinál, az a kormány szerint kísérlet az egészségügyi dolgozók lejáratására.

Szerinte sok helyen van klíma, de az extrém melegben nem hűtenek eléggé a berendezések. Információi szerint a műtétek öt ezreléke maradt el a rendkívüli hőség miatt, a klímákat folyamatosan tisztítják, semmilyen kórházi fertőzés nem alakult ki emiatt. Elismerte ugyanakkor, hogy az egészségügynek fel kell készülnie az extrém nyarakra, mert problémás, ha a betegeknek 40 fokban kell létezniük a kórházban.

Arról, hogy a kormány egy tollvonással elvette a kormánypárti polgármestert leváltó Pakstól a város adóbevételeinek jelentős részét, Gulyás Gergely azt mondta: a kormány nevében Lázár János tárgyal majd a helyzetről Paks új vezetésével.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG