Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kormányinfó: nem várható kormányátalakítás és nem lesznek határon túli választókerületek


Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón 2024. június 13-án
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón 2024. június 13-án

A kormány jelentős minimálbér- és garantáltbérminimum-emelést szeretne jövőre. Németország szétveri Schengent a belső határellenőrzés bevezetésével. Nem lesznek határon túli egyéni választókerületek – ez Gulyás Gergely szerint baloldali álhír. A Tisza Párt egyre nagyobb támogatottságáról szóló felmérésekről a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: nem közvélemény-kutatást kell nyerni; sokkal jobbnak látja a helyzetet, mint 2018 óta bármikor.

Magyarország igényelni fogja a határrendészeti költségek megtérítését az uniótól, kész pert is indítani a megtérítése érdekében – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

A kormány mandátumot adott Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszternek, hogy tárgyaljon az Európai Bizottsággal (EB) a migráció ügyében Magyarországot elmarasztaló ítélet kapcsán. A kormány szerint a magyarok népszavazáson mondták ki, hogy Magyarországra senkit sem lehet betelepíteni – tette hozzá. Megerősítette, hogy azoknak, akik politikai menedékjogot kapnak, felajánlják az egyirányú ingyenes brüsszeli utat.

„A migráció szétveri Schengent, Németország szétveri Schengent”

Arra reagálva, hogy Németország szeptember 16-tól bevezeti a határellenőrzés a schengeni határain, Gulyás Gergely emlékeztetett: 2015-ben Orbán Viktor figyelmeztetett arra, hogy ha az Európai Unió nem szerez érvényt a közösségi jognak, a schengeni egyezménynek, és nem kötelezi a külső határt védő tagállamokat a hatékony határvédelemre, Schengen össze fog omlani. Később kérdésre válaszolva hozzátette: a német intézkedés hatással lehet a magyar gazdaságra, hiszen Magyarország legnagyobb külkereskedelmi partneréről van szó. Lassul majd a közúti közlekedés, így a gazdaság is.

Minimálbér, költségvetés

A kormány a jövő évi költségvetésről még nem, de a célkitűzéseiről már tárgyalt. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszternek értekeznie kell a munkaadókkal és a munkavállalókkal, a kabinet célja, hogy jövőre jelentős minimálbér- és garantáltbérminimum-emelés valósulhasson meg Magyarországon. Gulyás Gergely azt mondta: a kormány azt szeretné, ha többéves megállapodást lehetne elérni, és ha a bruttó átlagkeresetekhez lenne kötve a minimálbér. Emlékeztetett arra, hogy ehhez a munkaadóknak és a munkavállalóknak kell megállapodásra jutniuk.

Arra reagálva, hogy Orbán Viktor a kötcsei pikniken arról beszélt, hogy jövőre három–öt százalékos GDP-növekedést vár, Gulyás Gergely azt mondta: idén már két százalékhoz közelíthet a gazdaság, tehát reális lehet a jobb eredmény jövőre. A jövő évi költségvetést egyébként november elején terjesztik a parlament elé.

Szakmunkáshitel

Október végéig döntenek a szakmunkáshitelről, amelyet legkésőbb január 1-jével be is vezetnének. Gulyás Gergely megfogalmazása szerint olyan kedvezményes munkáshitelről lenne szó, amelyet egyszerűen és gyorsan igényelhetnek azok a fiatalok, akik 17-18 éves koruk óta dolgoznak, és nem jogosultak diákhitelre.

Kormányátalakítás

Nem várható kormányátalakítás, az erről megjelent hírek szórakoztató hírlapi kacsának nevezhetők – mondta kérdésre válaszolva Gulyás Gergely. Amikor arról kérdezték, hogy Orbán Viktor már nyilvánvalóvá tette: Nagy Márton gazdasági csúcsminiszter lesz, és vélhetően Varga Mihály követi Matolcsy Györgyöt a jegybank élén, azt felelte: a kormányfő mindenkivel konzultálni fog, mielőtt javaslatot tesz a jegybank új elnökének személyére. Matolcsy György mandátuma jövő márciusban jár le.

SPAR-per és árstop

A SPAR-perben hozott uniós ítéletről szólva a Kormányinfón Gulyás Gergely azt mondta, hogy az szerinte egy konkrét esetről szól, amelyben kártalanítani kell a SPAR-t. Arra a felvetésre, hogy magát az árstopot mondta jogellenesnek az uniós bíróság, azt mondta: jó, hogy akkor mondták ezt ki, amikor ennek már semmi jelentősége, már nincs árstop, korábban viszont olcsóbban megvehették a termékeket a magyarok.

Tisza Párt, határon túli egyéni választókerületek

Arra a felvetésre, hogy több közvélemény-kutatás is a Tisza Párt erősödését mérte, Gulyás Gergely azt mondta: nincsenek a kormánynak olyan belső felmérései, amelyek csak 2,5 százalék különbséget mutatnak Magyar Péter pártja és a Fidesz között. Hozzátette: nem a közvélemény-kutatásokat kell megnyerni; sokkal jobbnak látja a helyzetet, mint 2018 óta bármikor. Kijelentette, hogy nem lesznek határon túli egyéni választókerületek, baloldali álhírnek nevezte ezt. Mint mondta, 2026-ra nem változnak a szabályok.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG