Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kormánytag is elismerte a Pegasus használatát


Gulyás Gergely a kormányinfón
Gulyás Gergely a kormányinfón

A kémszoftvert gyártó cég kinevezett vezetője is lemondott, miután az amerikai hatóságok feketelistára tették az NSO-t.

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a Pegasus-lehallgatásokkal kapcsolatban azt mondta: a sajtóban megjelent lehallgatásokról szóló információk egy része igaz.

Egész pontosan így fogalmazott a Telex kérdésére:

„Nem sok ügyben tudtam konkrétan utánanézni a sajtóban megfogalmazott vádaknak. Van, ahol sikerült. Ezek egy része teljesen valótlan, és van olyan, ahol van valamilyen valóságalapja. És ahol volt valóságalapja, ott nem arról volt szó, hogy valakit személyében megfigyeltek, hanem valakit a valakivel való kapcsolattartása miatt vontak titkos információgyűjtés alá.”

(Ebben a közvetítésben 2:33:30-tól hallható a kérdés és a válasz.)

Múlt héten Kósa Lajos fideszes képviselő már kimondta: a Belügyminisztérium vásárolta meg a Pegasust.

A Pegasust eredetileg terroristák és bűnözők megfigyelésére fejlesztették ki, és elvileg csak ilyen célból lehet felhasználni. A kormányinfón viszont Gulyás elismerte, hogy a kormány bevetette a Pegasust nem bűnözők ellen is – hiszen az eddig nyilvánosságra került megfigyeltek listáján nem terroristák és bűnözők szerepelnek.

Lemondott az NSO vezetője

Lemondott az NSO vezérigazgató-jelöltje, miután az amerikai hatóságok feketelistára tették a kémszoftvereket gyártó izraeli céget – írja a Reuters. Isaac Benbenistit, az NSO egyik elnökhelyettesét október 31-én nevezték ki vezérigazgatónak, de még nem foglalta el a posztot.

XS
SM
MD
LG