Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Gyakran támadják az oroszok az ukrán légi támaszpontot, ahova szerintük az F–16-osok érkezhetnek


Támadás után a sztarokosztyantyinivi légi bázison (archív fotó)
Támadás után a sztarokosztyantyinivi légi bázison (archív fotó)

Robbanások hangját verte vissza a hajnali égbolt, ahogy az ukrán légvédelem elhárította az orosz támadást a kis nyugat-ukrajnai város ellen, amely fontos légi támaszpontnak ad otthont, és gyakori célpontja Moszkva légicsapásainak.

Órákkal a legutóbbi támadás után Sztarokosztyantyiniv rendezett utcáin az élet visszatért a rendes kerékvágásba.

A június 27-i támadás azonban határozott emlékeztető azokra a kihívásokra, amelyekkel Kijevnek szembe kell néznie, miközben újjáépíti légierejét, és az első, amerikai tervezésű F–16-osok bevetésére készül – azokéra a vadászgépekére, amelyeket Oroszország elszántan próbál majd a földön tartani vagy megsemmisíteni.

Ehhez kapcsolódóan: Putyin: Oroszország nem fog NATO-tagokat megtámadni, de az F–16-osokat lelövik Ukrajnában

Az első gépeket még ebben a hónapban várják. Ukrajna azt reméli, hogy megerősítik majd az oroszok ellen a frontvonalon küzdő erőit, amelyeknek olyan pusztító siklóbombákkal is szembe kell nézniük, amelyeket az F–16-osok képesek lehetnek hatástalanítani.

A tisztségviselők nem árulták el, hogy az F–16-osokat hova telepítik, de Moszkva a Sztarokosztyantinyiv elleni múlt csütörtöki légicsapást követően közölte, hogy olyan repülőtereket vesz célba, amelyekről úgy gondolja, hogy otthont adhatnak az F–16-osoknak.

A légibázis ellen Oroszország 2022. februári inváziójának első napjai óta gyakoriak a támadások, egyebek mellett drónokkal és hiperszonikus rakétákkal.

Az ukrajnai Hmelnickiji területen található történelmi helyőrségi város mintegy harmincezer lakója megtanult alkalmazkodni az állandó veszélyhez.

Sétálók Sztarokosztyantyinivban 2024. június 28-án
Sétálók Sztarokosztyantyinivban 2024. június 28-án

„Röviden: mulatságos itt élni” – mondta fanyar mosollyal Vaszil Muliar városi tisztviselő és helyi kulturális szakértő a legutóbbi támadás után.

Az ukrán légierő szóvivője közölte, hogy a légicsapások okoznak „bizonyos nehézségeket”, de nem hiúsítják meg az F–16-osok szállítását vagy harctéri alkalmazását.

Közben az orosz védelmi minisztérium kedden jelentette, hogy megsemmisített öt ukrán SZU–27-es vadászgépet a Poltavai területen található Mirhorod Repülőtéren. Ukrajna túlzónak nevezte ezt.

Katonai elemzők szerint az oroszok valószínűleg a légibázis infrastruktúráját, így a kifutópályákat és a tároló létesítményeket vették célba, hogy megnehezítsék az F–16-osok majdani felszállását, illetve amikor megérkeznek majd, magukat a nyugati repülőgépeket támadják meg.

A légvédelmi lőszerekben szegény ukrán hadsereg valószínűleg arra kényszerül, hogy a repülőterek környékén helyezze el a nagy értékű gépeket – mondja Justin Bronk, a Royal United Services Institute munkatársa.

„Bárhogy is próbál a földi légvédelem fedezéket nyújtani nekik, kudarcot vallhat, ha az oroszok gondot fordítanak arra, hogy elegendő rakétát lőjenek ki egy célpontra” – mondta.

Roncsok a cseresznyefán

A múlt csütörtöki támadás után Szerhij Tyurin kormányzó azt mondta, hogy a légvédelem kilenc célpontot semmisített meg a terület felett. Röviddel korábban a légierő figyelmeztette a helyieket, hogy drónok tartanak Sztarokosztyantyiniv felé.

A város lakói, ügyelve arra, hogy ne áruljanak el érzékeny katonai információt, azt mondták: légicsapások állandó veszélyében élnek, a fejük fölött gyakran elhúzó ukrán harci gépek zúgása közepette.

Irina Szapcsuk, a helyi újság főszerkesztője elmesélte, hogy egy korábbi támadásban találat érte a szülei otthonát, megrongálódott a tető és a fészer.

„Egy rakéta roncsának darabjaira bukkantak az ablaknál álló cseresznyefán” – tette hozzá.

Mint Ukrajna sok más városában, az emberek – az energiarendszer elleni orosz támadások miatt gyakori áramkimaradások és a háborús veszély ellenére – szeretik bizonyítani kitartásukat és rugalmasságukat.

Az orosz támadásokkal mit sem törődve hűtik magukat a strandon a város lakói 2024. június 28-án
Az orosz támadásokkal mit sem törődve hűtik magukat a strandon a város lakói 2024. június 28-án

Folytatják az útépítést, és miközben repülők húznak el a fejük felett, családok és tinédzserek hűtik magukat a helyi strandon.

Amikor Ukrajna más részeire utazik – mondja Szapcsuk –, nehéz hozzászokni, hogy nem hallja a repülőgépek zaját.

„Túl nagy a csend” – tréfálkozik, hozzátéve: neki a repülők hangja megnyugtató jele annak, hogy az ukrán pilóták állják a harcot a túlerőben lévő ellenséggel szemben.

Muliar, a helyi tisztviselő a város történelmére hívja fel a figyelmet, arra, hogy a XVI. században a település a védelem bástyája volt, több száz évvel később pedig az első világháború utáni Ukrán Népköztársaság függetlenségért küzdő harcosainak kulcsfontosságú bázisa lett.

„Mindig is az ellenállás központja volt.”

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG