Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több száz gyermekvédelmi szakember kereste meg a TASZ-t, vinnék az Alkotmánybíróság elé a jogszabályt


A gencsapáti gyermekotthon épülete 2024-ben (képünk illusztráció)
A gencsapáti gyermekotthon épülete 2024-ben (képünk illusztráció)

Több száz gyermekvédelmi szakember kereste meg a TASZ-t a kifogástalan életvitelről szóló állami ellenőrzés miatt, a perek már szeptemberben el is kezdődhetnek. Az lehet a stratégiai céljuk, hogy a munkaügyi peren keresztül maga a jogszabály kerüljön az Alkotmánybíróság elé.

Számos cikkben foglalkoztunk azzal, hogy soha nem látott felmondási hullám indult el a gyermekvédelemben a legújabb állami ellenőrzés miatt. Sokan nem írják alá a kifogástalan életvitel állami ellenőrzéséről szóló adatlapot, inkább otthagyják a már egyébként is súlyos munkaerőhiánnyal küszködő szektort.

Ehhez kapcsolódóan: Gyermekvédelmi szakemberek: A pedofilok kiszűrésére alkalmatlan és jogsértő az átvilágítás

A kérdőívet kitöltőknek meg kell adniuk a velük egy háztartásban élők adatait, és van, akinek a nemi irányultságára is rákérdeznek. Az adatlap mellett kimehetnek a gyermekvédelmi dolgozó lakására, zaklathatják a szomszédait is. Aki nem megy bele önként az ellenőrzésbe és hozzátartozói ellenőrzésébe, azt elbocsátják.

A magyar állam kegyelmet adott a pedofilügyben elítélt, de jó kormányközeli kapcsolatokkal bíró, a gyermekvédelemben dolgozó K. Endrének. Az esetet jelentős közfelháborodás követte. A parlament a kegyelmi botrány hatására júniusban elfogadott egy törvénycsomagot, amelynek része a gyermekvédelemben dolgozók átvilágítása, mert csak kifogástalan életvitellel lehet a területen maradni. Fél év alatt 15 ezer ember ellenőrzését tervezik a jogszabályban is megtalálható adatlappal. Emellett kimehetnek a gyermekvédelmi dolgozó lakására, a szomszédokat pedig rendőrök faggathatják.

A Népszava most megkérdezte a lehetséges munkaügyi perek kapcsán a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szervezetet, és kiderült, hogy több száz már felmondott vagy a távozást fontolgató gyermekvédelmi szakember kereste meg őket. „A jogi eljárás nehézkes lesz, mert egy már meglévő jogszabály alapján történtek az elbocsátások. Így nehezen támadható a munkáltató, a bíróság nem mondhatja ki könnyen, hogy jogszerűtlenül jártak el a munkavállalóval” – mondta el a TASZ részéről Boros Ilona. Szerinte a fő cél az lesz, hogy a munkaügyi peren keresztül maga a jogszabály kerüljön az Alkotmánybíróság elé, a bíró kérjen állásfoglalást.

Ehhez kapcsolódóan: Olyan véleményt is hallottunk, hogy aki ezt nem írja alá, annak biztos vaj van a füle mögött

A TASZ szerint ugyanis az Alaptörvénybe ütköznek a kifogástalan életvitelről szóló adatlapon szereplő kérdések, a kapcsolódó környezettanulmány és az, hogy mindez a dolgozóval egy háztartásban élő családtagokra is kiterjed.

Bár hasonló ellenőrzés kötelező a rendőrség vagy a NAV munkatársainak, ott ezt a korrupció kiszűrése ellen hozták létre. A gyermekvédelemben viszont az árva vagy a bántalmazó családból kiemelt gyerekeknél nincs korrupciós veszély.

Ehhez kapcsolódóan: „Semmilyen megbecsültség nincs, szakképesítés nélküli kollégákkal kell dolgoznom. Nehezebb velük, mint a gyerekekkel” – írta egy érintett.

Ugyanakkor arra tökéletes a szabály Boros Ilona szerint, hogy folyamatos félelemben tartsa a dolgozókat, és tudatosítsa bennük, hogy a kormánynak esetleg nem szimpatikus cselekedeteik vagy a hozzátartozóik cselekedetei nem maradnak titokban. A TASZ arra biztat minden érintettet, hogy a rossz jogszabály miatt pereljen, amihez az oldalukon segítséget, tájékoztatást adnak.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG