Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Titokban Habony is elrepült Orbánékkal a márciusi Trump-találkozóra, Argentínában is próbálta eladni a Fidesz sikerreceptjét


Egy máltai regisztrációjú magángéppel repült Habony Árpád politikai tanácsadó Floridába éppen aznap, amikor Orbán Viktor is megérkezett Donald Trump mar-a-lagói rezidenciájába – tudta meg a Szabad Európa. Így zajlik a populista tapasztalatcsere nemzetközi szinten.

A bőrülésekkel felszerelt, 9H–SFG lajstromszámú Bombardier 6000-es luxusgép március 7-én csupán néhány órával Szijjártó Péter külügyminiszter és Orbán Viktor miniszterelnök gépe előtt érkezett meg West Palm Beachre Habony Árpáddal a fedélzetén.

Republikánus forrásaink szerint a magyar stáb Donald Trump tanácsadóival is találkozott. A magángép nem Habony, hanem a Sparfell Malta Limited tulajdonában áll, amely a Sparfell Aviation anyacég alá tartozik – tehát Habonyék nagy valószínűséggel csak bérelték az amerikai körútra.

(Ha nem jelenik meg az ábra, ezen a linken tudja megnézni.)

A titokzatos spin doctor már 2019 óta szoros kapcsolatot ápol a volt amerikai elnök, Donald Trump exnagykövetével, David Cornsteinnel. Olyannyira, hogy Cornstein tavaly azért lobbizott, hogy Trump kampánystábjába is felvegyék Habonyt, de a volt elnök tanácsadói ekkor azt mondták: nem tervezik”, hogy megbízást adnak neki. Egy republikánus kongresszusi stábtag szerint nem véletlen, hogy nyilvánosan reagáltak a hírre, hiszen félő, hogy ebben a kiélezett helyzetben „Orbán neve árthat a Trump-kampánynak”. A VSquare januárban arról írt, hogy „egy magyar kormányhoz közeli forrás szerint Habony Árpád az utóbbi időben privátban hencegett floridai utazásaival és állítólagos találkozóival a Trump-kampánycsapattal”.

Több washingtoni és magyar kormányközeli forrás megerősítette a Szabad Európának, hogy Habony nem hivatalos tanácsadóként többször találkozott a republikánus kampánystábbal.

Kitérő Argentínába az elnök embereihez

A floridai út után Habonyék gépe még Buenos Airesbe is tett egy kitérőt, mielőtt visszatért volna Budapestre. A dél-amerikai országban forrásaink szerint Habony a radikális elnökhöz, Javier Mileihez közeli emberekkel találkozott, szintén azzal a céllal, hogy felajánlják tudásukat Argentína vezetőjének, magyar részről ugyanis nem csak az amerikai jobboldal felé próbálják meg eladni a Fidesz sikerének receptjét.

Egy kormányközeli intézetnek dolgozó forrás szerint „volt erre vonatkozó igény, hogy ezt a hogyan lehet egymás után négy választást megnyerni dolgot miként lehet pénzre váltani. Habony más országokban is házalt ezzel, európai országokban is meg Dél-Amerikában is. De nem mindenhol járt sikerrel. Amerikában kevésbé lehet elsütni ezt.”

2019-ben a 444.hu már arról írt, hogy Washingtonban Márki-Zay Péter és Kész Zoltán összefutott Habony Árpáddal az utcán, aki feltehetőleg Orbán Viktor társaságában érkezett az Egyesült Államok fővárosába – ebben az évben került a nemzetközi figyelem középpontjába a magyar–amerikai jobboldal kapcsolata.

Egy, a washingtoni magyar nagykövetséghez közeli forrás megerősítette, hogy Habony egyelőre nem kapott hivatalos szerepet Trump kampánycsapatában. „Orbánnak mostanra SMS-ezős kapcsolata van több magas rangú republikánus politikussal is. Ráadásul sok ilyen egyeztetés nem is Amerikában, hanem éppen Budapesten zajlik. Orbán Balázs fogad mindenkit Amerikából, aki az MCC Fesztre, a CPAC-re meg minden ilyen rendezvényre jön. A magasabb rangúakat beviszi Orbánhoz is. Ott sokszor megkérdezik a magyar miniszterelnöktől, hogy mit csináljanak odaát.” Az utóbbi években Donald Trump fia, Donald Trump Junior, Arizona republikánus szenátorjelöltje, Kari Lake és a Heritage Foundation elnöke, Kevin Roberts is járt Magyarországon.

Az elmúlt években valóban nem ez az első eset, hogy Habony Árpád más országok választásainál segédkezik az Orbán Viktoréval hasonlóan gondolkodó pártoknak. Lengyelországban, Szlovéniában és Macedóniában is volt erre példa. 2017-ben Habony és köre bevásárolta magát a Szlovén Demokrata Párt (Slovenska demokratska stranka, SDS) médiájába. A Habonyék tulajdonában álló lapok a kampányban fizetett Facebook- és Instagram-hirdetésekben osztották meg az SDS, Janez Janša pártjának kampányanyagait. A 2018-as kampányban az SDS egy olyan „nemzeti konzultációt” postázott a választóknak, amelyet a magyar kormány kérdőíveihez hasonló stílusban fogalmazták meg. A Figyelő már 2016-ban arról írt, hogy Habony Arthur J. Finkelsteinnel közös cége, a londoni székhelyű Danube Business Consulting Ltd. a Horvát Demokratikus Közösségnek (HDZ), illetve Nicolas Sárközynek dolgozott.

Egy neve elhallgatását kérő, korábban a külügyminisztériumnál dolgozó forrásunk például azt mesélte, hogy amikor rögtön 2019-es beiktatása után Jair Bolsonaro akkori brazil elnök meghívást kapott Budapestre, Habony Árpád fontos szerepet játszott a politikussal való kapcsolatépítésben. A látogatás végül 2022-ben valósult meg. „Orbán nem csak hivatalos szerepben akarta felvenni a kapcsolatot Bolsonaróval. Reptértől reptérig kísérték, amikor megérkezett Budapestre. Elfelejtett nyakkendőt hozni, azt is Orbánék vittek neki. A Novotelben szállt meg, és ugyanebben az időpontban egy amerikai republikánus delegáció is volt ott. A magyar fogadó stáb valamiért úgy intézte, hogy az amerikaiak mindenképpen összefussanak a hotelben Bolsonaróval” – mondta a Szabad Európának.

Budapesti látogatása alkalmával a volt brazil elnök forrásunk szerint Habony Árpáddal is találkozott egy előadás keretében, ami politikai kommunikációról és lehetséges stratégiákról szólt. Szigorúan zárt körű esemény volt, ahol Losonci Gergely és Habony is jelen volt – a külügyesek nagy részét egy ponton kiküldték a teremből. „Habony megtalálta azokat a politikai lózungokat, amikkel választásokat lehet nyerni, és ezt nemzetközi szinten teríti – mondta neve elhallgatását kérő forrásunk. – Orbán kommunikációs stratégiai gyakorlatokat ad-vesz a hasonlóan gondolkodó közösségekkel, néha csak politikai kapcsolatok építése érdekében. Habony kulcsfigura ebben.”

„Szinte már rutinszerűnek számít Habony és a Századvég nemzetközi igazgatójaként dolgozó Faragó Csaba jelenléte környékbeli, Orbánnal szimpatizáló politikai erők kampányában, hiszen az elmúlt években a szerb, a szlovák, a macedón és – igaz, sikertelenül – a lengyel választási kampányban is szerepet vállaltak. A rendelkezésre álló információk alapján Habonynak sem ez az első ilyen jellegű floridai útja” – mondta a Szabad Európának Hegedűs Dániel, a German Marshall Fund külpolitikai elemzője.

„Az eddigi tapasztalatok fényében a magyar kampányszakértők alapvetően a migrációhoz kapcsolódó negatív üzeneteket helyezik a kampány középpontjába – mint a lengyel választási eredmények megmutatták, nem feltétlenül sikerrel. Hogy e téren milyen hozzáadott értékkel bírhatnak a már 2016-ban és 2020-ban is erős migrációellenes üzenetekkel operáló Trump-kampányhoz, az kérdéses. Jelenlétük azonban remekül mutatja a magyar kormánypárti körök hozzáférését Trump környezetéhez, és azt, hogy Orbán Viktor minden körülmények között kivívott választási sikerei milyen vonzerővel és súllyal bírnak Trump belső köreiben” – fogalmazott Hegedűs.

A márciusi út kapcsán megkerestük a külügyminisztériumot, a következő tájékoztatást adták: „A magyar delegációt miniszterelnök úr vezette. A delegáció tagja volt a külgazdasági és külügyminiszter, a miniszterelnök politikai igazgatója, a Miniszterelnöki Programirodát vezető államtitkár, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár, a miniszterelnök hozzátartozója, a biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkár, a HIPA vezérigazgatója, a KKM sportdiplomáciai tanácsadója, Magyarország washingtoni nagykövete, a nagykövetség munkatársai, valamint technikai, protokoll- és biztonsági személyzet. Az út összesen három repülőutat tartalmazott: utazás Washingtonba, onnan Palm Beachre, majd Budapestre. A hivatalos programokon a delegáció tagjai vettek részt.”

Kérdéseket küldtünk Habony Árpádnak, illetve a Miniszterelnökségnek, ám cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

A cikkhez segítséget nyújtott Hadházy Ákos országgyűlési képviselő (független) egy forrása.

  • 16x9 Image

    Garamvölgyi Flóra

    Garamvölgyi Flóra az Egyesült Államokból tudósítja a Szabad Európát. Több mint egy évtizede dolgozik külpolitikai újságíróként, korábban a Magyar Nemzet, a Zoom és a Népszava szerkesztőségének tagja volt. 2019 óta a The Guardian és a The Observer című brit lapban jelentek meg cikkei.

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

  • 16x9 Image

    Horn Gabriella

    Horn Gabriella a Szabad Európa rovatvezetője. Több mint húsz éve újságíróként dolgozik. Cikkei az online és a nyomtatott sajtóban jelentek meg, televíziós riporter is volt. Az alapítás óta szerzője volt az atlatszo.hu oknyomozó portálnak, az elmúlt években a lap munkatársa volt. Több nemzetközi újságíróprojektben segítette a határokon átívelő korrupciós ügyek, hatalmi visszaélések feltárását. ​A hortobágyi földmutyiról szóló riportjáért Hégető Honorka-díjat és Telenor-különdíjat kapott munkatársával közösen, egy másik írásáért pedig a Soma-díj zsűrije részesítette elismerésben. 

XS
SM
MD
LG