Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Halálos fenyegetéseket kapott több izraeli olimpikon


Tom Rúveni izraeli szörfös és Rotem Gafinovic kerékpáros az 1972-es müncheni olimpián meggyilkolt izraeli sportolók emlékére rendezett eseményen Párizsban 2024. augusztus 6-án
Tom Rúveni izraeli szörfös és Rotem Gafinovic kerékpáros az 1972-es müncheni olimpián meggyilkolt izraeli sportolók emlékére rendezett eseményen Párizsban 2024. augusztus 6-án

Az izraeli olimpiai csapat arról számolt be, hogy több sportoló fenyegetéseket kapott a közel-keleti feszültség fokozódása közepette.

Jáel Arad, az Izraeli Olimpiai Bizottság elnöke kedden közölte, hogy több atléta is fenyegetéseket kapott „pszichológiai terror” részeként. Részleteket nem árult el.

A párizsi ügyészség előző héten vizsgálatot indított az izraeli sportolóknak küldött halálos fenyegetések ügyében, valamint amiatt is, hogy online kiszivárogtatták egyes versenyzők személyes adatait. Eljárás indult faji gyűlöletkeltés ügyében is, miután az Izrael–Paraguay-futballmérkőzésen egy csoport tagjai diszkriminatív gesztusokat tettek a lelátón.

Tom Rúveni izraeli aranyérmes szörfös is azok között volt, akik fenyegetéseket kaptak. A 24 éves férfi arról beszélt ennek kapcsán, hogy az olimpia alatt „félre kellene tenni a politikát”.

„Nem gondolom, hogy a politikát bármilyen módon bele kellene keverni a sportba, és különösképp nem az ötkarikás játékokba. Sajnos sok a politika – nem az olimpián – azok részéről, akik nem akarják, hogy versenyezzünk, nem akarják, hogy itt legyünk. Elég sok üzenetet és fenyegetést kaptam” – mondta.

Ehhez kapcsolódóan: Mit jelent a Hamász-vezető meggyilkolása a gázai háború lezárását célzó tárgyalások szempontjából?

Miközben Izrael semleges terepként kívánja megőrizni az olimpiát, a palesztin csapat a Gázai övezetben élők szenvedéseire is próbálja felhívni a figyelmet.

„Ami igazán fáj nekem, az az, hogy az emberek most csak számként tekintenek a palesztinokra: a halottak száma, a kitelepítettek száma” – jelentette ki Valerie Tarazi palesztin–amerikai úszó.

„Sportolóként ugyanúgy itt vagyunk, mint mindenki más. Versenyezni akarunk. Emberként nekünk is van életünk. (…) Az otthonunkban akarunk élni, mint mindenki más a világon” – tette hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: Irán Szijjártó Péterrel üzente meg Izraelnek a közelgő támadást

A palesztin olimpiai csapat követelte, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tiltsa el Izraelt a részvételtől, azonban egyelőre nem kaptak választ, így az ügyet magasabb fórumra tervezik utalni.

Az izraeli sportolókat többször kifütyülték a stadionokban, a himnusz közben bekiabálások voltak. Az érintettek erős rendőri kísérettel érkeznek a versenyekre.

„Nem könnyű manapság izraeli sportolónak lenni a nemzetközi színtéren” – mondta Arad, aki kiemelte, hogy az olimpia „hidat képez az emberek, az országok és a vallások között, mi pedig azért vagyunk itt, hogy versenyezzünk”.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG