Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Másfél milliárd eurót veszíthet idén Magyarország, ezért is állhatott le több nagyberuházás


Orbán Viktor egy budapesti sajtótájékoztatón 2024. szeptember 12-én
Orbán Viktor egy budapesti sajtótájékoztatón 2024. szeptember 12-én

A hírlevelet itt meg is hallgathatja:

please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:58 0:00

Egymilliárd euró veszni látszik az idei EU-s forrásokból. Egyre jobban lángba borul a Közel-Kelet, és nem látszik, mi hozhatná el a végét. Gyorsított eljárást kér Brüsszel a szuverenitásvédelmi törvény ügyében az Európai Bíróságtól.

Egymilliárd euró veszni látszik az idei EU-s forrásokból

Nem pusztán a kohéziós pénzek időarányos része lehet a magyar kormány vesztesége, de állnia kell az Európai Bíróság ítéletéből fakadó, három-négymillió eurós tételt is, így ebben a tekintetben másfél milliárd eurós mínusszal zárulhat az év, amely talán ezért is hozta sorra a nagyberuházások leállítását. Egyebek mellett erről beszélgettünk friss podcastunkban brüsszeli tudósítónkkal, Gyévai Zoltánnal.

Egyre jobban lángba borul a Közel-Kelet, és nem látszik, mi hozhatná el a végét

Az Izrael elleni iráni ballisztikusrakéta-támadás sokadik lépcsője volt egy már régóta zajló, de nyár óta gyorsabban eszkalálódó folyamatnak. Miután Izrael katonai megoldása nem volt sikeres Gázában, most Libanonban próbálkozik hasonlóval.

Gyorsított eljárást kér Brüsszel a szuverenitásvédelmi törvény ügyében az Európai Bíróságtól

Ha nem is kérte az Európai Bíróságtól a szuverenitásvédelmi törvény felfüggesztését, gyorsított eljárás lefolytatását azonban kezdeményezte az Európai Bizottság, amely csütörtökön döntött a törvényszéki kereset benyújtásáról.

Egy másik cikkünkben arról írtunk, hogy miközben a brüsszeli testület bíróság elé vitte az ügyet, a magyar kormány demonstratívan meghívta az ülésére a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnökét. Lánczi Tamás ráadásul pluszjogosítványokat akar a hivatalnak, amelynek a működését várhatóan jogsértőnek mondják majd ki a luxembourgi bírák.

Eközben megindult a kötelezettségszegési eljárás Magyarországgal szemben a SPAR-ral és más külföldi tulajdonú kiskereskedelmi láncokkal szemben alkalmazott, diszkriminatívnak tartott adózás miatt is.

Közös francia–német diplomáciai tiltakozó jegyzék követte Orbán Balázs szavait 1956-ról

Julia Gross német nagykövet a német egység napja alkalmából tartott megemlékezésen arról beszélt, hogy a magyar kormány letért a két nép barátságának útjáról, a svéd NATO-csatlakozás késleltetése pedig egyszerű színjáték volt. A Magyarországon is termelő német autógyárak vezetői pesszimisták az autóipar üzleti kilátásait illetően.

Gulyás Gergely a Kormányinfón leszögezte, hogy Orbán Balázs a posztján marad, és a kormány részéről az ügy le van zárva.

Négyszázmilliós hiányt hagyott hátra a bátonyterenyei vezetés, de húszmillió forint jutalmat még megszavaztak maguknak

Bátonyterenyén a leköszönő fideszes városvezetés több mint húszmillió forint jutalmat szavazott meg még magának, jelentős részben a polgármesternek és két helyettesének. A kisvárost eközben több mint négyszázmillió forintos hiánnyal adják át. Utolsó ülésükön még hitelt akartak felvenni Mészáros Lőrinc bankjától.

Hivatalba lépése után először Ukrajnába látogatott a NATO új főtitkára

Mark Rutte csütörtökön Ukrajnába látogatott; ez az első külföldi útja hivatalba lépése óta. Az új NATO-főtitkár további támogatást ígért Kijevnek az Oroszországgal folytatott háborújához.

Amit még tudni érdemes

Vízumügyekben lobbizhatott Orbán Viktor öccse egy kiszivárgott hangfelvétel szerint, de falakba ütközött (Telex)

A beszélgetésből egyértelműen kiderül, hogy Orbán Áron olyan ügyletekben érdekelt, amelyeknél fontos, hogy harmadik országból érkező állampolgárok C vízumhoz jussanak, ám ezt a tevékenységét a külügy szerinte blokkolja.

Kétséges a megtérülése, mégis egyre csak nő a külföldi egyetemisták ösztöndíjkerete (G7)

Ritka volt az olyan ország az EU-ban, ahol csökkent a felsőoktatásban tanulók aránya, de Magyarország ezek közé tartozott. A valósághoz képest mindez azonban még így is túl pozitív képet fest, mert ezt az arányszámot is csak külföldi diákok évi több tízmilliárd forintos költségű idecsábításával sikerült elérni.

XS
SM
MD
LG