Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hat izraeli túsz holttestére bukkantak Gázában


Izraeli katonák Gázában 2024. augusztus 23-án
Izraeli katonák Gázában 2024. augusztus 23-án

Egy alagútban találták meg az izraeli katonák a túszok holttestét, Gáza déli részén. Az izraeli hadsereg szerint nyilvánvalóan megölték őket, nem sokkal azelőtt, hogy az izraeli csapatok elérték volna a helyszínt.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy Izraelbe szállították Karmel Gat, Hersh Goldberg-Polin, Eden Jerusalmi, Alekszander Lobanov, Almog Szaruszi és Ori Danino holttestét.

Néhány nappal korábban ettől a helytől alig egy kilométerre szabadították ki Kaid Farhan Alkadit, a dél-izraeli beduin közösség egyik tagját. Miután megtalálták, az izraeli csapatoknak óvatosabbnak kellett lenniük, mert valószínű volt, hogy más túszok is lehetnek a környéken, de a helyükről nem volt pontos információ.

Az egyik meggyilkolt túszt, a 23 éves izraeli–amerikai Hersh Goldberg-Polint is azon a Gáza melletti zenei fesztiválon ejtették foglyul a Hamász fegyveresei, amelyet az Izrael elleni támadás napján, 2023. október 7-én rohantak le. Ezen a napon izraeli adatok szerint 1200 embert öltek meg az Európai Unió és az Egyesült Államok által terroristacsoportnak tartott Hamász fegyveresei, és körülbelül 250 túszt ejtettek.

Az enklávé egészségügyi minisztériuma szerint legkevesebb 40.691 palesztin meghalt, és 94.060-an megsebesültek Izrael katonai offenzívájában a Gázai övezetben tavaly október 7. óta.

Joe Biden amerikai elnök közölte: „A Hamász vezetői fizetni fognak ezekért a bűncselekményekért, mi pedig éjjel-nappal azon fogunk dolgozni, hogy megegyezzünk a megmaradt túszok szabadon bocsátásáról.”

Korábban a delaware-i Rehoboth Beachen újságíróknak nyilatkozva Joe Biden azt mondta: még mindig optimista a konfliktus megállítására irányuló tűzszüneti megállapodással kapcsolatban. „Azt hiszem, a megállapodás küszöbén állunk, ideje, hogy vége legyen ennek a háborúnak.”

A demokraták elnökjelöltje, Kamala Harris alelnök nyilatkozatban ítélte el a Hamász brutalitását, és megerősítette a túszok kiszabadítása melletti elkötelezettségét.

Szombaton összecsapások voltak az izraeli csapatok és palesztin fegyveresek között a megszállt Ciszjordániában, ahol izraeli katonák százai hajtanak végre rajtaütést szerda óta az elmúlt hónapok egyik legnagyobb katonai akciójában.

XS
SM
MD
LG